Liseli 2 Kızın Hayatı 60 Bin Lira

Liseli 2 Kızın Hayatı 60 Bin Lira
Bursa'da okul yolunda ölen iki kızın hayatına sigorta şirketi 52 bin 600, bilirkişi ise 59 bin 800 lira değer biçti. Şok yaşayan aileler, 520 bin liralık maddi manevi tazminat davası açtı. Duruşma çıkışında konuşan aileler, "Derdimiz para değil, trafik ka

Bursa'da okul yolunda ölen iki kızın hayatına sigorta şirketi 52 bin 600, bilirkişi ise 59 bin 800 lira değer biçti.


Edinilen bilgiye göre kaza, 25 Kasım 2010'da merkez Nilüfer ilçesi İzmir yolu üzerinde meydana geldi. Fatih Lisesi Fen Bölümü 2'nci sınıfta okuyan Didem Zeynep Çakar ve Ezgi Nil Topuz, gece boyu sınava çalışıp okullarına gitmek için evden çıktı. İzmir yolu üzerinde yolun karşısına geçmek isteyen iki arkadaşa, G.Ç. idaresindeki 16 GD 730 plakalı minibüs çarptı. Liseli kızlardan geriye, okula giderken asansör kameralarında yaptıkları son makyajın görüntüleri kaldı. Açılan ceza davasında sanık sürücüye toplam 5.5 yıl hapis cezası verildi.

Cezayı az bulup Yargıtay'a temyize giden aileler, sigorta şirketinin Didem için 27 bin 900, Ezgi için 24 bin 700 lira olmak üzere toplam 52 bin 600 lira, bilirkişinin ise Didem için 31 bin 900, Ezgi için ise 27 bin 900 olmak üzere toplam 59 bin 800 liralık değer biçtiğini söyledi. Bunun şokunu yaşayıp, kabul etmeyen Çakar ve Topuz aileleri, ölen kızları için 10'ar bin lirası maddi, 250 biner lirası da manevi toplam 520 bin liralık tazminat davası açtı. 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava çıkışında konuşan kızların babaları adalete veryansın ederek, "Ölen kızlarımızın canının bedeli 30 bin lira olmamalıydı" diye konuştu.

"İNSANLAR KAZALARDA ÖLÜRKEN ADALET ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR"

Uzun zamandır bekledikleri davaya yine girdiklerini ifade eden Ezgi Nil Topuz'un babası Saffet Topuz, "Duruşma yine bizim beklediğimiz ivedilikle sonuçlanmadı. Biz sürekli izliyoruz. Ölümler sürekli devam ediyor. Bu bizi son derece rahatsız ediyor. Biz davaya, adalete güvenmek istiyoruz. Şu anda bizim güvenimiz henüz oluşmadı. Sadece oyalandığımızı düşünüyoruz. Halen bizleri tatmin edecek bir kararlar çıkmadı. Çıkmıyor ve insanlar halen hızla ölmeye devam ediyorlar. Buna karşı adalet son derece ağır bir şekilde ilerliyor" dedi.

"EN BÜYÜK TEMENNİMİZ KAZALARA CAYDIRICI CEZALAR VERİLMESİDİR"

Ceza davasında sanığa 15 yıl hapis verilmesini beklerken 5.5 yıl hapis verildiğini hatırlatan baba Saffet Topuz, "Biz bunu önce bir şaka gibi algıladık çünkü 5.5 yılın iki zeki insanın ya da bu ülkeye yararlı olacak iki insanın ölümünün karşılığı olmaması gerekiyordu. Ne yazık ki öyle bir karar çıktı. Biz temyize gittik. Temyizin sonucu ne olacak bilmiyoruz ama halen daha bizi tatmin edecek bir karar çıkmadığı gibi sonucunda çok tatmin edecek bir karar da beklemiyoruz aslında. Bizim tek beklentimiz, Meclis'ten çıkacak kanunların biraz daha bu tür davalarda caydırıcı olması. Ölümlerin azaltılması en büyük temennimiz çünkü bu ülkede trafik kazalarında çok büyük sayıda insanımızı kaybediyoruz. Bunların karşılığında verilen cezalar ise yok gibi ya da çok komik miktarlarda" diye konuştu.

"ÖLÜME SEBEP OLAN SÜRÜCÜNÜN DE EHLİYETİNE EL KONULSUN"

Ayrıca alkollü araç kullanan insanların yakalandığında ehliyetine el konulmasına rağmen trafik kazasında bir kişinin ölümüne sebep olan sürücünün ehliyetine el konulmamasının ayrı bir çelişki olduğunu kaydeden Topuz, özellikle milletvekillerinden kanun çıkarırken bunu dikkate almasını istediğini de sözlerine ekledi.

Kazada hayatını kaybeden Didem Zeynep Çakar'ın babası Sinan Çakar, "Bu yeni çıkacak trafik yasalarında ölümlü kazaların bir an evvel aşağıya çekilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Sigorta şirketinin 30 bin lira vermesi çok gülünç. Kızımın bedelinin bu olmaması lazımdı. Hayat parayla ölçülmez fakat resmen bizimle dalga geçiyorlar. Başka bir şey değil. Verilen cezalar daha caydırıcı olmalı. İnsanların bilinçlendirilmesi gerekir. Ceza da iş değil. Bunlara kökten bir çözüm üretilmesi gerekir. Bizim daha önce yaptığımız imza kampanyaları Meclis'e sunuldu. Bunlar hiç dikkate alınmadı. Bize de bilgi verilmedi. Bu imzalar çöpe mi atıldı? ya da göz önünde mi alınmıyor? Hiçbir bilgimiz yok. Tüm çabamız bu kazaların sıfıra indirilmesidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.