ADAY OLABİLMEK İÇİN..

Yerel seçimlerde, çeşitli siyasi partilerden Belediye Başkanı veya Meclis Üyesi olabilmek için her ilçeden onlarca aday adayı bu günlerde ya büyük bir sevinç yaşıyor, ya da hayal kırıklığı içindeler. Aday adaylığına talip olduktan sonra hiçbir şansı olmayanlar hemen anlaşılır. Onların neden bu yarışa girdiklerini çoğu kimse anlayamaz. Neyse, herkesin bir hesabı vardır diyelim geçelim. Bizim asıl konumuz, partiler üzerinde önemli etkisi olduğu düşünülenlerin kesin adaylık sözü vererek yarışa soktukları kişiler. Adayların seçilmeleri ile ilgili kararların vatandaşa değil de, birilerine ait olduğu için, küskün adayların hayal kırıklığı senaryosunu her seçimde yaşarız.

Küskünlerden parti içinde başka planları olanlar, partiye bağlılık sözleriyle yollarına devam ederler. Kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini, kandırıldıklarını düşünen küskünlerin bazıları ise partilerinden istifa ederek ya da başka partiden veya bağımsız aday olarak seçim yarışına devam ederler. Daha önce verdikleri iyi hizmetlerle seçmeninin sevgisini ve güvenini kazanmış, yine hizmete devam isteği içinde siyasi oyunlara aldırmadan tercih değiştiren siyasileri, vatandaş destek veriyorsa, kimsenin yargılama hakkı olamaz.

Ancak büyük ideolojik laflardan sonra, sahip oldukları ya da beklenti içinde oldukları rantları kaybedecekleri için yolunu değiştirenler, birilerinin pohpohladıkları gibi olmadıklarını kısa sürede anlarlar. Geçen seçimde yüksek oylar alıp vatandaşına verdiği sözleri tutmayan, çalışmalarından memnun kalınmasa da, o oyların kendileri sayesinde alındığını düşünen ya da buna inandırılmış olanların, seçimlere başka partilerden ya da bağımsız katılmalarının sonucunda hale düştüklerini herkesin görmelerini çok isterim. Böylece siyasi partilerin yöneticileri, kolay yönetebilecekleri Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri yerine, vatandaşın güvenip, sevebilecekleri kişileri aday yapmalarının önemini daha iyi anlayabilirler.

ENGELLİ BAŞKAN VE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI


Her seçim öncesi, engelli aday adayları ve daha sonra adaylarla ilgili araştırma yaparım. Engellilerin çok özel olduklarını ve onların siyasette mutlaka temsilcilerinin bulunmaları gerektiğini  söyleyenlerin, bu konuya ne kadar önem verdikleri yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkıyor. Aday adaylarının çoğunun isimleri adaylık listesi açıklandığında bu listelerde görülmezler. Adaylık seçimleri sonuçlandığında yine birçok kişinin seçilemeyeceği sıralardan konulduğu için dışarıda kaldığını görürüz. 

Daha önce yaptığım araştırmada Belediyelere şu soruları yöneltmiştim; engellilere hizmet vermek üzere ayırdığınız bütçe ne kadardır? Bir yıl içinde bu bütçenin ne kadarını engellilere hizmet vermek üzere harcadınız? 

Türkiye genelinde birçok Belediyeye yönelttiğim bu sorulara, Belediyelerin çoğundan ya yanıt gelmedi ya da “biz engellileri çok seviyoruz, onları tatile gönderiyoruz, onlara tekerlekli sandalye veriyoruz, onlar için özel plaj yaptık vb.gibi” yanıtlar geldi. 
Çağdaş, herkes için erişilebilir standartların uygulandığı kent hizmetleri, engellilerin sanatsal, sportif, kültürel etkinliklere katılabilmeleri için gerekli alt yapının hazırlanması, toplu taşıma araçlarından herkes gibi yararlanabilmeleri gibi konular her zaman beklentilerin çok altında kalır. Bu nedenle, bütün bu sorunları yaşayan ve çözümünde etkili olabilecek engellilerin, ülke nüfusuna göre oranları çok fazla olan engelli kişileri temsil etme fırsatları olmalıdır. 

30 Mart’ta yapılacak olan Yerel Seçimler için hangi partiler engelli Başkan Adayı ve Meclis Üyesini, hangi il ve ilçede, kaçıncı sıradan aday olarak göstermiş, bu adayların seçilme şansları nedir, sorularına yanıt bulabilmek için araştırma yaptım. Seçime katılan siyasi partilerin internet sitelerinde böyle bir bilgiye rastlayamadım. Genel Merkezlerini aradığımda kendilerinde bilgi olmayıp, tüm İlçe Başkanlıklarını tek tek aramam gerektiği söylendi. Yani binlerce İlçe Başkanlığını arayıp benim araştırma yapmam gerekiyormuş. Bu bilgiye ulaşmak için araştırmayı yapacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu bilgiyi seçimler bitmeden sizler ile paylaşacağım. Bu bilgileri sizler ile paylaşarak sadece engellilere ne kadar önem verildiğini anlatmaya çalışıyorum.
Engelsiz bir yaşam dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Baş Arşivi