DÖNÜŞÜME ONAY YOK!

DÖNÜŞÜME ONAY YOK!
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, olası bir depremde büyük hasar göreceği ifade edilen Avcılar'da, Çevre Bakanlığı'nın dönüşüme engel olduğunu iddia etti.

Yeşilkent Mahallesi'nde İBB'ye ait 100 dönüm arazinin rezerv alanı ilan edildiğini, planlarının onnaması için de bakanlığa başvuru yaptıklarını belirten Akgün, “Maalesef 1 yılı aşkın süredir onaylanmıyor” dedi

 

 

İBB'nin deprem riski altındaki Avcılar Yeşilkent'teki kentsel dönüşüm projesi için belediye mülkiyetindeki 100 bin metrekarelik arazinin rezerv alan ilan edilmesi için yaptığı başvurunun, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bir yıldır onaylanmadığı ortaya çıktı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. Gürkan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın aynı bölgedeki 1.7 milyon metrekarelik kamu arazisini ise rezerv alan ilan edip amacına aykırı şekilde lüks konut inşaatına açtığına dikkat çekerek, “Dönüşüm yasaları ile kamu arazileri üzerinden hem birilerine büyük bir rant kapısı açılıyor, hem de yeni gelecek nüfusun altyapı maliyetlerini tüm İstanbullu ödemek zorunda kalıyor” dedi.

 

Seferberlik lazım

 

Akgün, kentin deprem riski altındaki ilçelerinden Avcılar’da yapmak istedikleri kentsel dönüşüm projesiyle ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Akgün depreme karşı mücadelenin seferberlik gerektirdiğini belirterek, “Kamu arazileri rant amaçlı imara açılmamalı” dedi. Avcılar Yeşilkent Mahallesi'nden örnek veren Akgün, "80 binin üzerinde nüfusun yaşadığı bölgenin 40 yıldır imar, plan, mülkiyet problemleri bulunuyordu. Hem mahalleliler tapularını alamıyor, hem de binalarını yenileyemiyorlardı. Göreve geldiğimizde hızla çalışmaları başlattık. İmar planları İBB Meclisi'nden geçti. Yıllardır ihmal edilen mahallede, onaylanan imar planları ile kentsel dönüşümün önü açıldı” diye konuştu.

 

Yerinde dönüşüm

 

Yeşilkent bölgesindeki dönüşümü hızlandırmak için bölgedeki 100 bin metrekaresi İBB’ye ait arazinin 'rezerv alan' yani afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi için yeni konut alanı ilan edilmesi talebiyle yetkili kurum olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurduklarını anlatan Akgün, 1 yılı aşkın süredir onay beklediklerini kaydetti. Akgün “Teklifimiz onaylanırsa hemen 2 bin 400 birimlik sosyal konutun temelini atacak, bölgede yerinde kentsel dönüşümün önünü açacağız. Yeşilkent halkı için süreci takip etmeye devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.

 

Rant kapısı açılıyor

 

Akgün aynı alanda yer alan 'Göl Panorama' olarak adlandırılan eski Karayolları arazisine dikkat çekerek, "İmar planlarında ‘Üniversite Alanı’ olarak belirleniyor. 2012 ve 2013 yıllarında bakanlık tarafından yapılan plan değişiklikleri ile bölge, yüksek katlı lüks konut ve ticaret alanına dönüşüyor" dedi. Yine aynı bölgede arkeolojik sit alanları ile çevrili Küçükçekmece Gölü Havzası'nda bulunan kamu arazisinin bakanlık tarafından 2018 sonrasında ‘rezerv alan’ ilan edildiğini aktaran Akgün, "173 hektarlık bölge; 630 bin metrekarelik inşaat alanı içeren, 12 bin kişinin yaşayacağı lüks konut ve ticaret alanı olarak planlanıyor. Her iki alanda da süreç Emlak Konut GYO üzerinden yürütülüyor. Bölgede kentsel dönüşümün gerçek ihtiyaçları ortadayken, dönüşüm yasaları ile kamu arazileri üzerinden hem birilerine büyük bir rant kapısı açılıyor, hem de yeni gelecek nüfusun altyapı maliyetlerini tüm İstanbullu ödemek zorunda kalıyor" dedi.

 

 

 

DÖNÜŞÜMLE ALAKASI YOK

 

İktidarın yürüttüğü kentsel dönüşüm sürecine tepki göstern İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, “İBB yönetimi olarak bizler kamunun arazilerinde, tüm İstanbullunun hakkını yok sayarak, birer rant yaratma mekanizması haline getiren bu ve benzeri imar planı değişikliklerini mahkemeye taşıdık, taşımaya da devam edeceğiz. Ne kadar birileri tarafından bu açılan davalar; ‘kentsel dönüşüme karşı’ olarak lanse edilse de sadece bir örnekte bile yapılan imar planlarının kentsel dönüşümle hiçbir alakasının olmadığı, aksine dönüşüm süreçlerini baltaladığı apaçık ortaya çıkıyor. Bizler; 16 milyon adına İstanbul’un muhafızlığını yapmak; doğayı, insanı savunmak adına bu mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.