Yat Limanında yıkım var!

Yat Limanında yıkım var!
Yapımı bir süre önce durdurulan Büyükçekmece Yat limanı inşaatında yıkım başladı

Bir ara sözleşme şartlarını yerine getirmediği için Bakanlık kararı ile Maliye'ye devredilen Büyükçekmece Yat Limanı'nın akıbetinin ne olacağı merak ediliyordu.
Bu günlerde liman inşaatında başlanan yıkım ile limanın yeniden start aldığı açıklandı.

Büyükçekmece Belediyesi'nin, Hazine'den 2006'da 49 yıllığına kiraladığı ve 149 dönümlük alan üzerinde yapımına başlattığı Yat Limanı inşaatı uzun süredir bekletiliyordu.
2006 yılında yapılan sözleşme ile, Büyükçekmece Belediyesi, Marina yapılacak (Toplam:149 bin m2 alan) alanı hazinden 49 yıllığına kiralıyor, aradan geçen süre içerisinde sözleşmenin bir çok maddesine uymadığı için ise Bakanlık kullanma izin belgesini iptal etti. Maliye Bakanlığı Büyükçekmece Yat Limanı kullanma izin sözleşmesini iptal ederek şimdiye kadar burada yapılan bütün varlıkların Milli Emlak'a devredilmesine karar verdi. 
Akgün, Liman Sürecini anlatmıştı!
Büyükçekmece Belediyesinin 2014 yılı yeni dönem ilk meclis toplantısında ise belediye başkanı Hasan Akgün, son günlerin gündemi olan Yat limanı konusundaki süreci şöyle anlatmıştı. 


Yat limanı ile ilgili de Başkan Akgün, Bu konuyu biraz geniş olarak ele alacağını belerterek Bu yat limanının yapmaya karar verdiğimizde imarlarımıza işlediğimizde 2006 yıl idi o dönemde bu günkü iktidar hükümette idi 11 bakanı onayladı bu yat limanını Büyükçekmece Belediyesini tahsis ettiler dedilerki biz size 49 yıllığına verdik sende aracı olarak bu yat limanının yaptırtın.   40 Defa ihale ettik sonun da yabancı bir firma aldı. Ancak yabancı firma işletme masrafları ile alakalı yat limanının büyütülmesini bize rapor ettiler. Bizde bunu bakanlıklara götürdük meclisten geçti yine bu günkü hükümetten bakanları bunu bize tahsis ettiler. Tekrar ihale yapıldı inşaat devam etti. Dolaysıyla belediye meclisinin böyle bir yetkisi yok tahsisi bakanlıklar yaptı tam 11 bakanlık. İnşaat çıkmaya başlayınca Ak Partinin Büyükçekmece ilçe başkanı değişti Celal arkadaşımız partinin ilçe başkanı oldu  ilk beyanatı ben bu yat limanının yıkmazsam istifa ederim dedi. Hak istifa ettirdi zaten..

Ve daha sonra aday oldu kendi seçim kitabının içerisine bu yat limanını koyarak yapacağını söyledi. 
*****
Yat limanı ile ilgili yaşananları anlatmaya devam eden Akgün, 2. bir hikayeyi ise şöyle anlattı. Kedisi ile birlikte 2 CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Melvüt Aslanoğlu birde mimar Ak Partili belediye başkanı ile birlikte O dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüşmeye gidiyorlar. Almanlar sürekle bana gelip gidiyor bu yat limanının niye durdurdunuz bende bakana sordum yat limanının niye durdurdunuz diye, Bana dedi ki sen genel müdüre git müdürde bana dedi siz inşaatı yüksek yapmışsınız. 4 Baca var aydınlatma bacaları başka bir şey yok. Bizde muhalefet belediye başkanı olduğumuzdan kılı kırk yararak işi götürmeye çalışıyoruz hemen oradan Nuraydın müdürü arayarak ben gelmeden o bacaları yıkın dedim ve o bacalar ben gelmeden yıkıldı. Ben bakana fotoğraflarını da göstererek o bacaları yıktığımı söyledim bunun yanında da Pendik belediyesinin yaptığı yat limanının inceledik ve bakana anlattık yüzde 25 yapması gereken inşaat alanını yüzde 60 kullanmış 5.5 metre olması gereken yüksekliyi de 8 metre kullanmışlar buna ne dersiniz dedim bakana yok öyle bir şey dedi ispatladık birde baktık ki 4 gün sonra yat limanları yönetmenliği değişti yükseklik 8 metre taban alanı da yüzde 50 diye tekrar bakana gittik istediğiniz oranlara biz inşaatımızı getirdik yıkılmasını istediğiniz yerleri yıktık dedik. Bize bu zulmü niye yapıyorsunuz ama o bir tarafta olanları jet hızıyla yasa çıkararak düzeltiniz dedik En sonunda Sayın bakan şunu söyledi.

 Büyükçekmece AK Parti ilçe teşkilatı ile İstanbul İl teşkilatı bu yat limanını 30 Mart’a kadar yaptırmamak için bana baskı yapıyorlar. Gidin onlarla görüşün dedi. Niye baskı yapıyorlar diye sordum cevabı şu oldu siz bu yat limanını yaparsanız 1500 eleman işe alacakmışsınız oda onların alehine olurmuş diyorlar bu nedenden 30 Mart’a kadar ben buraya hiçbir şey yapamam dedi. Daha sonra bu konu Almanların Grubu tarafından Başbakana intikal ettirildi ve Sayın Başbakan bu konuyla ilgili talimat verdi olmaz böyle bir şey bunları Sayın Bakan kendisi söyledi ondan sonra bakan bize dedi ki 17 Aralık saat 11-00 de Mekensal Planlama genel müdürünün odasına gel ve ya adamını gönder belgelerini al ama gelin görün ki Allahın bir işi o gün bir olay vukuu buldu Nuraydın gittiğinde hiç kimse yok o arkadaşların hepsi göz altında işte dosyamız o günden bu güne orda duruyor. Sayın Başbakan’ın talimat verdiğini söyledim dosyamız hala orada şimdi soruyorum bu yat limanı kimindir Maliye bakanlığının değil Devletindir.

Şimdi önümüzdeki günlerde gideceğiz Almanlar gelmiş diye duydum 30 Mart geçti artık bu yat limanının önünü açın Almanlarla Türkler Mahkemeleşmesin ayıptır yazıktır günahtır bu devletin malıdır Almanlar yapıp 49 yıl işlettikten sonra da ceketini alıp gidecek bu mal Maliye bakanlığına kalacak o işletecektir. 

Haber:Salih MERT





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.