Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

ÇOCUK OYUNCAKLARINDA GÜVENLİK ve DENETİM-4

 Bakanlık, ek-2’de belirtilen temel gerekleri karşılamayan oyuncakların piyasaya arz edilmesini önlemek üzere, yeni Yönetmelik hükümleri ile Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca gerekli tüm tedbirleri alacak.
           
Bakanlık, 5 inci ve 6 ncı maddelere uygun üretilen ve amacı doğrultusunda kullanılan CE işaretli oyuncakların, tüketicilerin ve/veya üçüncü kişilerin güvenliğini ve/veya sağlığını tehdit etmesi durumunda, piyasadan toplatılmasını veya piyasaya arzının yasaklanmasını teminen Kanunun 11 inci ve 12 nci maddeleri hükümleri çerçevesinde gerekli işlemleri yapacak.
         
 Bakanlık aldığı önlemleri, gerekçesiyle birlikte, uygunsuzluğun; bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen uyumlaştırılmış ulusal standartların dikkate alınmadığı durumlarda oyuncakların, ek-2’de yer alan temel gereklere uygun olmaması, uyumlaştırılmış ulusal standartların yanlış uygulanması, uyumlaştırılmış ulusal standartların kendisindeki eksikliklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını da belirterek Komisyona bildirilmek üzere Ekonomi Bakanlığına iletecek.
       
 Bakanlık tarafından; imalatçıya, alınan veya doğrudan imalatçı tarafından alınması gereken tedbirler ile müracaat edebileceği kanuni yol bildirilecek.
         
CE işareti iliştirilmesine dair uygunluk değerlendirme prosedürleri kapsamında; uyumlaştırılmış ulusal standartlara uygun olarak üretilen oyuncaklara, imalatçı tarafından, piyasaya arz edilmeden önce söz konusu standartlara uygun olduğuna dair CE işareti iliştirilecek. İmalatçı; üretimin uyumlaştırılmış ulusal standartlara uygunluğunu sağlamada kullanılan yöntemin tanımı (test raporları veya teknik dosyanın kullanımı gibi) ile gerektiğinde, onaylanmış kuruluş tarafından verilen AT Tip incelemesi belgesini, onaylanmış kuruluşa sunduğu belgelerin kopyalarını, kullanılan ve onaylanmış tipe uygun üretim yapıldığını gösteren araçların tanımını, üretim yerlerinin ve depolarının adreslerini ve tasarım ve üretime ilişkin detaylı bilgilerini  denetimler için, oyuncağın üretiminden itibaren, en az on yıl süreyle muhafaza edecek.
           
 İmalatçı ve yetkili temsilcisinin yurtdışında yerleşik olması halinde, bu maddede belirtilen bilgi ve belgeleri muhafaza etme ve istendiğinde Bakanlığa sunma yükümlülüğü ithalatçı ve/veya oyuncağı piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişiye ait bulunuyor.
       
Piyasaya arz edilmeden önce, uyumlaştırılmış ulusal standartların tamamına veya bir kısmına uygun olmayan oyuncakların ek-2'de belirtilen temel gereklere uygunluğu, bir onaylanmış kuruluş tarafından, 7 nci ve 8 inci maddelerde belirtilen prosedüre göre incelenen tipe uygunluğu gösteren CE işareti iliştirilmesi ile sağlanacak. İmalatçı; üretimin ayrıntılı tanımını, onaylanmış tipe uygunluğu sağlamada kullanılan yöntemin tanımını (test raporları veya teknik dosyanın kullanımı gibi), üretim yeri ve depolarının adreslerini,  7 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca imalatçı tarafından onaylanmış kuruluşa sunulan dokümanların kopyalarını ve  Numuneye ilişkin test belgesi veya Bakanlıkça tasdikli bir kopyasını denetimler için, oyuncağın üretiminden itibaren, en az on yıl süreyle muhafaza edecek.
         
  İmalatçının ve yetkili temsilcisinin yurtdışında yerleşik olması halinde, belirtilen bilgi ve belgeleri muhafaza etme ve istendiğinde Bakanlığa sunma yükümlülüğü ithalatçı ve/veya oyuncağı piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişiye ait olacak. İmalatçı veya imalatçının ve yetkili temsilcisinin yurtdışında yerleşik olması halinde ve/veya oyuncağı piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişi, denetimler için muhafaza edeceği bilgi ve belgelerin Türkçe nüshalarını da dosyasında bulundurmak mecburiyetinde bulunuyor
       
 Belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda Bakanlık bu yükümlülüklerin yerine getirilmesini teminen bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak gerekli tedbirleri alacak;  imalatçıdan belli bir süre içinde ve masrafları kendisi tarafından karşılanmak üzere oyuncağın, uyumlaştırılmış ulusal standartlara ve temel gereklere uygun olduğunu doğrulamak için onaylanmış kuruluşa test yaptırmasını isteyebilecek.
           
 Bakanlık üç yılda bir, bu Yönetmeliğin uygulanması hakkındaki raporu Komisyona iletilmek üzere Ekonomi Bakanlığına bildirecek.
         
 Bakanlık, onaylanmış kuruluş ve bu Yönetmeliğin uygulanmasına katılan tarafların tamamı, AT Tip incelemesi belgesine ilişkin sahip oldukları bilgilerin gizliliğini sağlayacak.
         
Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanacak.
           
  Yönetmelik hükümlerine aykırı davranan veya faaliyet gösterenler hakkında, Kanun ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile fiilin niteliğine ve ağırlığına göre ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Sibel Baysal Arşivi