Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

DEPOCULUK YÖNETMELİĞİ-3

 TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK YÖNETMELİĞİ-3
             
 Kuruluş izni alan şirket, faaliyet izni almadan ürün kabul edemeyecek, ürün senedi düzenleyemeyecek. Kuruluş başvuru formundaki bilgilerde değişiklik olması halinde bunlar Bakanlığa bildirilecek. Kuruluş izni alan şirketçe, kuruluş tescilinin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edilmesini takiben en geç bir yıl içinde faaliyet izni almak üzere Bakanlığa başvuruda bulunulması zorunlu. Bu süre, gerektiğinde Bakanlık tarafından en fazla bir yıl uzatılabilecek.
       
 Şirketin bir milyon TL’yi aşan ilave sermaye tutarı faaliyet izni için başvurma tarihine kadar ödenebilecek. Sermayenin ödenmesine ilişkin Türk Ticaret Kanununun ilgili hükümleri saklı tutulmuş bulunuyor.
 Belirtilen süre içinde Bakanlığa başvurmayan veya başvurusunun sonucunda kendisine faaliyet izni verilmesi uygun görülmeyenler ile kuruluşta aranılan şartları kaybedenlerin faaliyet izni alma hakkı düşecek.
 Faaliyet izni alma hakkı düşenlerin, en geç üç ay içinde esas sözleşmedeki ticaret unvanı ile amaç ve faaliyet konularını değiştirmesi ya da tasfiyeye girmesi zorunlu.
         
 Lisanslı depo işletmesinin faaliyete geçmesi Bakanlığın iznine tabi.
Kuruluş izni alan şirkete faaliyet izni verilebilmesi için ; öngörülen süre içinde başvuruda bulunulması, kuruluşta aranılan şartların kaybedilmemiş olması, depoların Bakanlıkça belirlenen şartları taşıması,  yeterli tartım, alet, cihaz ve kantarların bulunması, borsa ve yetkili sınıflandırıcı ile sözleşme yükümlülüğünün yerine getirilmesi, gerekli bilgi işlem altyapısının oluşturulması ve bu bilgi işlem altyapısına ilgili borsa ve talep halinde Bakanlığın ve Fonun erişiminin sağlanması, bu Yönetmelikte öngörülen defter ve kayıtlara ilişkin yükümlülüğün yerine getirilmesi, lisanslı depo teminatının verilmesi,  sigorta yükümlülüğünün yerine getirilmesi, depolama kapasitesine göre Bakanlıkça belirlenen sermayenin tamamının ödenmiş olması, kayıt, bilgi ve belge sistemi ile düzenli iş akışı ve haberleşmeyi sağlayacak yeterli bir altyapı kurulması ve teknik donanım ile iç kontrol sisteminin oluşturulması ve lisanslı depoculuk faaliyetlerine uygun gerekli sayıda ve nitelikteki idari ve yardımcı personel ile tartıcı ve diğer teknik personelin istihdamının sağlanması gerekiyor.
       
  Kuruluş izni alan şirket, faaliyet izni almak için dilekçe ile Bakanlığa başvuracak. Dilekçeye ;  içeriği ve şekli Bakanlıkça belirlenen lisans başvuru formu, işletmenin tesisleri ile lisanslı depoculuk faaliyeti kapsamında depolayacağı ürünler için düzenlenmiş sigorta poliçelerinin onaylı suretleri, yetkili sınıflandırıcı ile akdedilen ve Bakanlıkça onaylanan sözleşme, borsa ile akdedilen ve Bakanlıkça onaylanan sözleşme, teminat yükümlülüğünün yerine getirildiğini gösterir tutanak, depolama kapasitesine göre Bakanlıkça belirlenen sermayenin tamamının ödendiğine dair yeminli veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu, şirketin, serbest muhasebeci mali müşavirlerce veya Bakanlıkça gerekli görülmesi durumunda yeminli mali müşavir ya da bağımsız denetim kuruluşlarınca düzenlenen veya onaylanan son bir yıla ait bilanço, gelir gider tablosu ile istenilen ek mali tabloları, yöneticiler ile varsa şube sorumlularının ismi, T.C. kimlik numarası, ikamet adresi ve eğitim durumunu gösterir beyanname, personelin isim, unvan, görev ve sorumlulukları ile iş tanımlarını gösterir personel ve organizasyon şeması, işletmenin bina ve tesislerinin mülk sahibi veya kiracısı olunduğuna dair yazılı beyan, işletme ve depolar ile varsa şubelerin yerleşim planı, ürün senetlerinin Bakanlıkça bastırılmasını ihtiva eden dilekçe, şirket yönetim kurulunca belirlenen lisanslı depo ücret tarifesi ile Bakanlıkça öngörülmüş ise prim ve indirim tarifesinin Bakanlıkça onaylanmasına ilişkin dilekçe, ürün senetlerini imzalamaya yetkili kişilerin isimleri ile orijinal imzalarının tescil ve ilan edildiğini gösterir Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi sureti ve  Bakanlıkça belirlenen lisans bedelinin ilgili hesaba yatırıldığını gösterir dekont eklenecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Sibel Baysal Arşivi