DEVEYE BİNME SIRASI KİMDE?

Şam yolculuğunda, Hz. Ömer ile kölesi beraberlerindeki tek deveye nöbetleşe biniyorlardı. Şehre girişte, sıra köleye gelince, Halife devesinden indi. Yerine kölesini bindirdi. Devenin yularından tuttu. Ayakkabılarını çıkarıp dereden geçti. Uzaktan bakan; deveye binmiş köleyi halife, devenin yularını çeken Hz. Ömer'i de köle zannediyordu. Bunu gören ordu komutanı Ebu Ubeyde bin Cerrâh dedi ki: "Efendim, bütün Şamlılar, bilhassa Rumlar, Müslümanların halifesini görmek için toplandılar. Size bakıyorlar. Bu yaptığınızı nasıl izah edebilirsiniz? Sizi köle zannedecekler, küçümseyecekler. "Hz. Ömer buyurdu ki: "Ey Ebu Ubeyde! Senin bu sözünü işitenler, insanın şerefini, vasıtaya binerek gitmekte ve süslü elbise giymekte sanacaklar. Biz daha önce zelil ve hakir bir kavimdik. Allah Teâlâ, bizleri Müslümanlıkla şereflendirdi. Bundan başka şeref ararsak, Allah Teâlâ bizi zelil eder, her şeyden aşağı eder."
Bu şekilde şehre girdiler. Gerçekten bu hareketi, onun şerefini küçültmedi, aksine büyüttü.
Sayın hükümet anket ve araştırma şirketlerine seçimlerde yüzde kaç oy alırız, oy oranı yükseldi mi, oy oranı düştü mü gibi veri çalışması yaptırmaktadır. Efendim bir zahmet şu hususların araştırılmasını da ister misiniz?
1.Türkiye’de kaç kişi işsiz?
2.Türkiye’de kaç kişi asgari ücretle geçiniyor?
3.Türkiye’de kaç tane çocuk işçi var?
4.Türkiye’de kaç kişi dileniyor?
5.Türkiye’de bir kişi ayda ne kadar et tüketiyor ?
6.Türkiye’de kaç kişi kirada oturuyor?
7.Türkiye’de kaç kişi kış aylarında sokakta donarak ölmüştür?
8.Türkiye’de kaç kişi çöpten ekmek topluyor?
9.Türkiye’de kaç kişi ekonomik nedenlerden dolayı intihar ederek ölmüştür?
10.Türkiye’de kaç kişi para karşılığında fuhuş yapmaktan göz altına alınmıştır?
11.Türkiye’de kaç kişi mevsimlik işçilik yapmaktadır?
12.Türkiye’de kaç kişinin evinde tuvalet yoktur?
13.Türkiye’de kaç kişinin evinde banyo yoktur?
14.Türkiye’de kaç kişi hayatında hiç deniz görmemiştir?
15.Türkiye’de kaç kişi hayatında hiç uçağa binmemiştir?
16.Türkiye’de kaç öğrenci dershaneye gidiyor?
17.Türkiye’de kaç öğrenci özel okulda okuyor?
18.Türkiye’de kaç kişinin hakkında elektrik hırsızlığından soruşturma başlatılmıştır?
19.Türkiye’de kaç kişi su bedeli, ısınma bedeli, haberleşme bedeli gibi borçlarından dolayı icralık olmuştur?
Bu sorular uzar gider. Neyi işaret ediyor, açlığı, sefilliği, yoksulluğu, eşitsizliği. Hırsızlık yüz kızartıcı bir suçtur. Hiç kimse mecbur olmasa yüzünün kızarmasını istemez, hiç kimse mecbur olmasa dilenmez, hiç kimse mecbur olmasa çöpten ekmek toplamaz, hiç kimse mecbur olmasa sokakta yatmaz, hiç kimse mecbur olmasa canından çok sevdiği çocuğunu çalıştırmaz, hiç kimse mecbur olmasa evini yurdunu terk edip çadır hayatında mevsimlik işçiliği tercih etmez. Bunların hepsi ekonomik yetersizliktir.
Türkiye hiç kişinin, zümrenin tekelinde değildir. Türkiye hepimizindir. Türkiye’nin tüm kaynakları da hepimizindir ve adil bir şekilde dağıtılmalıdır. Birileri bir gecede birkaç asgari ücreti zevki sefası için harcarken, birileri de bu parayla evini geçindirmek için inim inim inliyor, bu nasıl bir yönetimdir.
Efendim boş verin gezi parkında oturan gençleri, sevgilileri, madem buna vicdanınız el vermiyor, metropollerde toplu taşıma araçlarında iğne atsan yere düşmez vaziyette, kadın, erkek, evli, bekar, genç, yaşlı insanların birbirine yapışmış, mahrem mesafesi sıfıra düşmüş halde seyahat etmesine nasıl vicdanınız el veriyor
Efendiler! bu asil millet köle değil, ama müsaade edin de deveye birazda onlar binsin lakin, görüyorum ki deveden inmeye hiç niyetiniz yok.
Sayın Prof. Dr. Haydar BAŞ ‘Milli Ekonomi Modeli’ ile sizi o develerden indirecek, milleti bindirecek haberiniz olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlhan Şahin Arşivi