Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

e-Fatura Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar -1

Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bir açıklama yayınladı.. 1 nisan 2014 tarihli açıklamada;ilk olarak;  05.03.2010 tarihinde yayımlanan 387 sıra numaralı vergi Usul Kanunu Genel Tebliği  ile elektronik fatura (e-fatura) uygulamasının  vergi mevzuatımıza dahil edilmiş olduğu hatırlatılıyor.

          Öncelikli olarak söz konusu genel tebliğde belirtilen koşulları sağlayan mükelleflerin kendi istekleri ile seçebileceği bir uygulama olarak başlayan e-fatura uygulaması, ekonomik hayattaki gelişmeler ve vergi gelirleri yönünden kritik öneme sahip bazı sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler ile bu mükelleflerden mal ve hizmet alışverişinde bulunan ve brüt satış hasılatı yönünden belli ölçüleri aşan mükellefler için 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-fatura uygulaması belirtilen mükellef grupları için zorunlu hale getiriliyor.

            433 seri no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile  e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mallar ve sağladıkları hizmetler için elektronik fatura gönderme ve alma zorunluluğu 01.04.2014 tarihi olarak belirlenmiş bulunuyor.

           Uygulamanın mükellefler açısından sorunsuz ve sağlıklı yürütülebilmesi bakımından, http :/ www.  efatura. gov. tr /anasayfa. html web adresinde de yayımlanan ilgili genel tebliğlerde ve teknik kılavuzlarda detaylı açıklamalar yapılıyor. .

         Yeni uygulamadaki “karşılıklı e-Fatura düzenleme zorunluluğu”  kapsamında 421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ uyarınca; elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları 01/04/2014 tarihinden itibaren elektronik fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunlu bulunuyor. Bu nedenle, e-fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcıların 01.04.2014 tarihinden itibaren birbirlerine kağıt ortamda fatura düzenleme imkanları bulunmuyor. E-fatura düzenleme zorunluluğu olan mükelleflerce e-fatura yerine kağıt ortamda fatura düzenlenmiş olması vergi mevzuatı açısından faturanın hiç düzenlenmemiş olduğu sonucuna yol açacağından, sisteme kayıtlı kullanıcıların e-fatura düzenleme ve alma hususuna özenle uymaları gerekiyor.

       Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edecekler.

           Bir kullanıcının (gönderici veya alıcının) e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığı sistemde yayımlanan listelerden kontrol edilebilecek, sistemde kayıtlı olmayanlar e-fatura düzenleyemeyecek ve alamayacaklar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Sibel Baysal Arşivi