Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

GÜMRÜK iŞLEMLERİNDE SEKTÖREL DESTEKLEME

 Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gümrük politikasının uygulanması ve geliştirilmesi ile gümrük hizmetlerinin süratli, etkili, verimli, belirlenen standartlara uygun şekilde yürütülmesini sağlama görevi çerçevesinde gerçekleştirilecek sektörel destekleme faaliyetlerini düzenlemek üzere çıkarılan yeni 1 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Sektörel Destekleme), 4 ocak 2014 tarih ve 28872 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi..
          
Yeni Tebliğ, kişilere gümrük mevzuatı uyarınca sahip oldukları haklara ve gümrük işlemlerinin daha az maliyet ve bürokrasi ile tamamlanmasına yönelik bilgi verilmesi, gümrük idarelerinde yaşanan gümrük mevzuatı ile ilgili genel nitelikteki ve/veya süreklilik arz eden konuların tek noktadan koordinasyonunun sağlanması ve sonuçlandırılmasına yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yürütülecek sektörel destekleme faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
           
   Tebliğde geçen; “Bakanlık” Gümrük ve Ticaret Bakanlığını, “Genel Müdürlük” Gümrükler Genel Müdürlüğünü ve “Proje” Başlangıcı ve bitişi belirli bir takvim ve finansman dahilinde olan, değişim sağlamayı ve katma değer üretmeyi hedefleyen, ülke ekonomisine fayda sağlayacak, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri bulunan bir planın, olası riskleri de yönetmek kaydıyla gerçekleştirilerek sonuca bağlanması sürecini ifade ediyor.
          
Bu Tebliğ uyarınca gerçekleştirilecek sektörel destekleme faaliyetlerinden; yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip firmalar, gümrük işlemlerinin kullanımını zorunlu kılan proje yürüten firmalar ve gümrük ve Ticaret Konseyinde temsil edilen sivil toplum kuruluşları yararlanabilecek.
          
  Sivil toplum kuruluşlarının, gümrük idarelerinde yaşanan genel nitelikteki ve/veya süreklilik arz eden, sektörel nitelikteki hususlara ilişkin talepleri de bu Tebliğ kapsamında değerlendirilecek.
          
  Sektörel destekleme faaliyetleri; Bakanlığın “güvenli ve kolay ticaret” vizyonu kapsamında öngörülen hedeflere kısa sürede ve başarıyla ulaşılabilmesi için mevzuat desteği sağlanması, proje ve yatırımların gümrük mevzuatı ve uygulamaları boyutuyla desteklenmesi, gümrük idarelerinde yaşanan genel nitelikteki ve/veya süreklilik arz eden konuların tek noktadan koordinasyonunun sağlanması ve sonuçlandırılması, gümrük iş ve işlemleriyle ilgili konular ile bu konuların başvuru mercileri hakkında bilgilendirme ve yönlendirme yapılması hususlarını içeriyor.
         
  Bu hususlardan bir veya birkaçını içermeyen başvurular, sektörel destekleme faaliyeti kapsamında değerlendirilmeyecek. Ancak bu konularda başvuru sahibinin gümrük mevzuatı genel hükümler çerçevesinde ilgili birimlere başvuru yapma hakkı saklı bulunuyor.
         
  10/1/2013 tarihli ve 28524 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği kapsamında yer alan hususlar Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılacak
          
  Sektörel destekleme başvuruları Bakanlığa (Gümrükler Genel Müdürlüğüne) yapılacak
         
   Başvuru, ekte bir örneği yer alan başvuru formu veya bu formda yer alan bilgileri içeren bir dilekçe ile yapılacak. Başvuru formu veya dilekçeye varsa ilave bilgi ve belgeler de eklenecek. Başvuru formunun bir örneğine Bakanlık resmi internet sayfasından da ulaşılabilecek.
      
    Başvuruda, başvuru konusu ile ilgili tüm bilgilerin eksiksiz olarak yer alması zorunlu..
        
  Genel Müdürlük tarafından başvuru ve eki belgeler incelenecek. Gerek görülmesi halinde, başvuruyla ilgili ayrıntılı bilgi ve belge istenebilecek.
        
  Başvuruların bir ay içerisinde sonuçlandırılması esas bulunuyor. Bir ay içerisinde sonuçlandırılamayacağı öngörülen başvurulara ilişkin olarak başvuru sahibine gerekçesiyle birlikte bildirimde bulunulacak.
          
  Başvuruya ilişkin hususlar, Genel Müdürlük koordinasyonunda, Bakanlığın ilgili tüm birimleri tarafından değerlendirilecek. Nihai değerlendirme sonucu, Genel Müdürlük tarafından başvuru sahibine bildirilecek.
            
Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) bu Tebliğin uygulanması sırasında ortaya çıkan özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya ve gerek gördüğü tedbirleri almaya yetkili bulunuyor.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Sibel Baysal Arşivi