İSTANBUL’UN İLK YEŞİL TAKSİ DURAĞI

İSTANBUL’UN İLK YEŞİL TAKSİ DURAĞI
Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binası olan Küçükçekmece Belediyesi’ne ev sahipliği yapan Küçükçekmece, bu defa da İstanbul’un ‘’ilk yeşil taksi durağı’’yla dikkatleri üzerine çekiyor.

Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binasına sahip olan Küçükçekmece, yeşil bir ilçe olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Halkalı’ da bulunan Miss Meydan Taksi, güneş panelleri ile elektrik elde eden İstanbul genelindeki tek taksi durağı olma özelliği taşıyor. Şu anda 60 araçla vatandaşlara hizmet veren Miss Meydan Taksi durağının kulübesinde şoförler güneş panelinden elde ettikleri elektrik ile televizyon, telefon, ocak gibi aletleri çalıştırmanın keyfini yaşıyor.

 

HEM DOĞAYA DOST HEM DE CEBE

 

Taksi durağı sahibi Selman Yücel (54), ihtiyaç dolayısıyla böyle bir şeye kalkıştıklarını belirterek, “Biz 6 yıldır buradayız. Kulübeye elektrik tesisatı döşetmem gerekiyordu. Ancak maliyeti çok fazlaydı. Bu nedenle kulübenin çatısına güneş panelleri koymayı düşündüm. Normalde 350 metre kablo çekmemiz gerekiyordu buraya.  Bu panellere o maliyetin 8’de biri fiyatına sahip oldum. Kendi elektriğimizi kendimiz üreterek de doğayı da korumuş oluyoruz” dedi.

 

“DİĞER TAKSİ DURAKLARI DA KULLANMALI”

 

Kulübenin arkasında bulunan depo sayesinde yaz kış demeden elektrik elde ettiklerini belirten Yücel, “Sadece haftada bir çatıdaki güneş panellerini bir fırça yardımı ile temizliyoruz. Yaz ya da kış, karda yağmurda her zaman elektrik üretebiliyoruz. Cebini ve doğayı düşünen tüm taksici arkadaşlarıma bu sistemi kullanmalarını öneririm. Aynı zamanda bu taksi durağının açılmasında bize yardımcı olan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e de çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 

NEDEN GÜNEŞ ENERJİSİ:

Güneş enerjisi kullanarak elektrik üretimi, bugünlerde sıkça konuşulan yenilenebilir enerji kaynağı uygulamalarının oldukça popüler olan bir çeşidi. Bol olması, bedava olması, işletme maliyetinin düşük olması ve çevre kirliliğine yol açmaması gibi birçok iyi nedenden dolayı yatırımcıların dikkatini çekmekte. Güneş panelleri ışınlarını elektrik enerjisine çeviren cihaz. Verimleri panel tipine göre değişmekle birlikte % 15-20 arasında. Laboratuar çalışmaları devam etmekte olup verim değerlerinin yükseltilmesi hedeflenmekte. Türkiye şartlarında güneşlenme süresi; kışın 5, sonbaharda 7 ve yazın ise 11 saat.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.