PKK'dan silah bırakma şartları

PKK'dan silah bırakma şartları
KCK yöneticisi Hozat: "Kürt sorunu çözülmeden PKK kongreyi toplamaz."
KANDİL Dağı'nda bulunan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat, Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleyi bırakmayı hedefleyen kongreyi toplamayı gündemlerinden çıkardıklarını söyledi.

Avrupa'da PKK ile aynı çizgide yayın yapan 'Med Nuçe' televizyonuna konuşan Bese Hozat, çözüm süreci bağlamında son günlerde gündeme getirilen PKK'nın silahları bırakması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hozat, 28 Şubat deklarasyonu ve Nevruz'da Abdullah Öcalan'ın barış manifestosunun çok önemli olduğunu, AK Parti'nin bu temelde adım atması halinde PKK'nın da kongresini toplamayı kararlaştırdığını belirterek şunları söyledi:

"Kongre, Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleyi durdurma kararını alırdı. Biz bu konuda yaklaşımımızı çok net ortaya koyduk. Önderliğimizin de onayladığı, imzaladığı ortak deklarasyonu açıkladılar. 10 maddede müzakerenin yapılması gerekiyordu İmralı'da. İzleme heyetinin gözetiminde resmi müzakere başlamalıydı. 10 madde üzerinde yapılacak müzakere ile mutabakat sağlanmalı ve TBMM'nin gündemine getirilmeliydi. Yarısı parlamenterlerden, yarısı izleme heyetinden oluşan bir Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu mecliste kurulmalı, önderliğimiz de bu komisyona konuşmalıydı."

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN PKK BÖYLE BİR KONGRE YAPMAZ'

Bese Hozat, İmralı heyeti ve hükümet temsilcilerinin ortak açıklaması ve Abdullah Öcalan'ın nevruz kutlamasında okunan açıklamasına rağmen devletin ve Ak Parti'nin adım atmadığını ve savaş hazırlığı yaptığını ileri sürdü. Hozat, şöyle dedi:

"Bizim şu anda kongreyi toplama gibi bir gündemimiz yok. Çünkü, bu süreç işlemedi ve hiçbir adım atılmadı. Bırakalım müzakereyi, diyalog süreci de ortadan kaldırıldı. Bir aydır önderliğimiz ile görüşme olmuyor, heyet önderliğimizin yanına gitmiyor. PKK devletin atacağı adımlar üzerinden kongreyi toplayacaktı. Biz kongreyi gündemden çıkardık. Kürt sorunu çözülmeden PKK böyle bir kongre yapmaz. Kürt kimliği tanınmadan, bu temelde anayasa değiştirmeden ve Kürtlerin statüsünü kabul etmeden böyle bir kongreye asla toplayamaz. Öcalan'ın bir taraf olarak resmi kabul edilmesi gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.