Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE YAZILIMI-1

TÜRMOB Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, haksız rekabetle mücadele yazılımının kullanımına ilişkin bir mecburi meslek kararı yayınladı. 13 Aralık 2013 Tarihli ve 28850 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan karar ; yazılı hizmet sözleşmesi düzenlemeden iş kabul edilmemesi, ücret tarifesine uyulması ve bunun sonucunda ücretsiz veya tarifenin altında iş görülmesinin önüne geçilmesi, sözleşmeden dolayı ücret borcu olan müşteriye bu edimini yerine getirmeden bir başka meslek mensubu tarafından iş yapılmasının engellenmesi, stajyerlerin ve bürolarda bağımlı çalışan meslek mensuplarının işten ayrılması halinde daha önce çalıştığı büronun müşterilerine iki yıl geçmedikçe hizmet vermeme yasağına uyup uymadıklarının izlenmesi ve bu yöndeki aykırı uygulamaları sonlandıracak önlemlerin alınması amacıyla hazırlanmış bulunuyor.
         
 Bu mecburi meslek kararı, çalışanlar listesine kayıtlı olan tüm meslek mensuplarını kapsıyor.
         
 Bu  karar 3568 sayılı Kanunun , 33 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine dayanılarak hazırlanmış bulunuyor.
   
Bu mecburi meslek kararında geçen; “Kanun”: 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununu, “Meslek mensubu “ Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirleri, “Mesleki faaliyet”: Kanun hükümleri uyarınca meslek icrasını, “Müşteri “ Meslek mensubu ile Kanun kapsamındaki işlerin yürütülmesi için sözleşme imzalayan gerçek veya tüzelkişiyi, “Oda”: Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları ile Yeminli Mali Müşavirler Odalarını, “Sözleşme” Meslek mensubu ile müşteri arasında yapılacak mesleki faaliyete ilişkin yazılı sözleşmeleri, “Sözleşme Dönemi “ Sözleşmenin kapsadığı tarih aralığını, “Yazılım”: Haksız Rekabetle Mücadele Yazılımı’nı ifade ediyor.
         
Karar gereği - Odalar, TÜRMOB tarafından hazırlanan yazılımı üyelerinin kullanımına sunmak zorundalar
         
Yazılımın içeriği ; - meslek mensubunun yazılıma gireceği bilgiler diğer meslek mensuplarının erişimine kapalı bulunuyor. Odaya bildirilmesi zorunlu sözleşme tipleri yazılımın içine ayrı ayrı eklenebilecek.  Sözleşmenin taraflarına ilişkin her türlü kimlik bilgisine yer verilecek..Sözleşmede belirlenen ücret ile tarifede belirlenmiş olan ücretin karşılaştırmasını sağlayacak bir ücret hesaplama tablosu yer alacak. - Sözleşme ücretinin tarifedeki ücretten düşük olması halinde yazılım meslek mensubunu uyaracak özelliğe sahiptir. Bu durumda yazılım meslek mensubuna düşüklük nedenlerini açıklamaya olanak verecek.

 Sözleşmenin sona ermesi halinde, meslek mensubu yazılım üzerinden bu durumu odasına bildirirken gerekçelerini de açıklayabilecek. Sonlandırma işlemi müşterinin borcunu ödememesinden kaynaklanıyor ise borç miktarı yazılımda görülebilecek.  Sözleşmelerin yürürlüğü süresince meslek mensubunun müşterisine düzenlediği serbest meslek makbuzlarının kaydına olanak tanıyacak. Bu bilgilerden hareketle meslek mensubuna yazılım üzerinden çeşitli tablolar çıkarma olanağı sağlayacak.  Sözleşmelerden doğan damga vergisi yükümlülükleri ile ilgili bildirimler düzenlenebilecek.
           
TÜRMOB Yönetim Kurulu, mecburi meslek kararının amaçları doğrultusunda yazılımda her türlü değişikliği yapabilecek..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Sibel Baysal Arşivi