HANGİ SÜLEYMAN!?

Erdoğan,halkın geçim derdini ve ocakları söndüren terör sorununu bir yana bırakarak idamın geri getirilmesi,Muhteşem Yüzyıl dizisinin yayından kaldırılması konularını gündeme getiriyor.O,idamın olması ve Muhteşem Yüzyıl dizisinin yayından kaldırılmasıkonularına çok önem verdiğinden değil,tolumun dikkatini ana konulardan uzaklaştırıp başka yönlere çekmek için yapıyor bunu.
Erdoğan bunu hep yapıyor.Şeriatçıların Muaviye’den beri kullandıkları bir yöntem,bir siyaset yapma biçimidir bu.Bu yöntemin adı takiyyedir.Takiyye,dinci siyasetçinin olmazsa olmazıdır.Çünkü karayı ak,yalanı doğru,bidat’ı din’miş gibi göstermeden hedefin ulaşamaz dinci.

Tarihle,tarihin sinemaya uyarlanması demek olan Muhteşem Yüzyıl dizisini bilerek ya da bilmeyerek birbirine karıştıran Erdoğan, diziyi eleştirirken doğruları söylemiyor.Dizinin kurgu olduğu gerçeğini göz ardı ediyor.Sadece,”bizim tanıdığımız Sultan Süleyman bu değil!” derken doğru söylüyor.Çünkü dizideki Süleyman gerçekten de Erdoğan’ın tanıdığı ya da ona tanıtılan Süleyman değil.O Süleyman’la tarihin anlattığı Süleyman farklı.Çünkü bu dizi bir kurgu,bir uyarlamadır.Eğer Harem etrafında dolanıp duran,Has Odada cariye bekleyen,Hürrem Sultan’ın parmağında oynattığı Muhteşem Süleyman değil de,tarihin tasvir ettiği Kanuni Sultan Süleyman’sa görmek istediği,o Süleyman şu:
Prof.Dr.Mustafa Akdağ’ın,“Türk Halkının Dirlik Düzenlik Kavgası:Celali İsyanları”,Prof.Dr.Ahmet Mumcu’nun, ”Osmanlı’da Rüşvet”, Vasfi Mahir Kocatürk’ün “Osmanlı Padişahları” ve daha birçok tarih kitaplarının da anlattığına göre,1520’de tahta oturup 1566’da ölen Sultan Süleyman,46 yıllık padişahlığı döneminde 13 sefer yaptı,padişahlığının 10 yılını bu seferlerde geçirdi.

Sultan Süleyman özellikle Bektaşi Türkmenler’e karşı acımasız ve kıyıcıdır.Eş ve cariyelerinin tümü yabancı ve gayri Müslim’dir. Oğullarından Bayezit’i,Şehzade Mustafa’yı ve onun oğlunu boğdurarak öldürtmüştür.1522’de düzenlediği Rodos Seferi sırasında,daha önce kaçıp oraya sığınmış olan amcası Cem Sultan’ın oğlu Murat’ıve tüm çocuklarını,1536’da çocukluk arkadaşı da olan Veziri Azamı İbrahim Paşa’yı ve daha birçok Paşayı da aynı biçimde acımadan öldürtmüştür.
Sultan Süleyman zamanında Osmanlı’da rüşvet ve entrika hat safhaya ulaştığı için duraklama da bu dönemde başladı.Salgın hastalıklara ve toplu kırımlara yol açan yoksulluk ve kıtlık da Sultan Süleyman zamanında oldu.Onun döneminde keyfilik ve yoksulluk da o denli arttı ki “Levendat” denen gençler,yaşadıklarıtopraklardan göç etmek zorunda kaldılar.”Suhdevat”denen medrese öğrencileri aç ve işsiz kaldılar.Açlık,baskı ve çaresizlik tebayı,mistisizim yuvası tekke ve zaviyelere itti.Bunun neticesi olarak Anadolu’da büyük “Celali İsyanları” çıktı.

Yönetimin aczinden kaynaklanan bu isyanların bastırılması için çok kan döküldü,büyük zulümler,acılar yaşandı.
Şimdi soralım: Hangi Süleyman daha insan,daha az acımasız,daha hoşgörülü? Hangisi ”ecdat” olarak bize daha çok gurur verici? “Bu bizim tanıdığımız Sultan Süleyman değil” diye karşı çıkılan dizideki dili sorunlu,kıyafeti uyduruk,uçkuruna düşkün Süleyman mı yoksa tarihin anlattığı Süleyman mı? Hangisi?
Bence hiçbiri…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi