Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce yarışır

 16 Nisan'da gerçekleşen referandumda Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi ile siyasi partilerde hareketlilik de başka bir boyuta taşınmış oldu.
AK Parti'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a genel başkanlık yolu açılırken, CHP'de de olağan kurultayın öne çekileceği açıklandı.
2018 yılı Ocak ayında yapılacak olağan kurultayın, parti içi tartışmayı sonlandırmak ve olası bir erken seçime karşı hazırlıklı olmak adına 2017 yılı Kasım ayında yapılacağını açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önerisi, partinin yetkili kurulların toplantısında netleşecek.
Böylece kurultay takvimi de başlamış olacak.
Sözümüzün hemen başında her ne kadar Haziran'da olağanüstü kurultay çağrısı yapsa da Kılıçdaroğlu ile yarışacak en belirgin rakibin Muharrem İnce olacağını söyleyebiliriz.

İnce banko, sürpriz Böke
CHP’de bugüne kadar 18'i olağanüstü olmak üzere 53 kurultay yapıldı.
Kasım ayında beklenen 36. kurultayda, Kemal Kılıçdaroğlu en güçlü aday görülüyor. Ancak, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık yarışına tek başına girmesi beklenmiyor. Referandumda meydanlarda kalabalıklara seslenen Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile Mersin Milletvekili Fikri Sağlar’ın da aday olması bekleniyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’nin de bir sürpriz yapacağı da iddia ediliyor.
CHP lideri ile dün sürpriz bir görüşme yapan eski genel başkan Deniz Baykal’ın nasıl bir tutum izleyeceği merak ediliyor. Kulislerde Baykal’ın cumhurbaşkanlığı adaylığına sıcak baktığı ifade ediliyor.
Bu arada kulislerde ise parti içindeki ekipleşmeler de dikkat     çekiyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Grup Başkanvekili Özgür Özel, İlhan Cihaner, Aykut Erdoğdu, Veli Ağbaba’nın birlikte hareket ettikleri söyleniyor.

İnce 415 oy almıştı
CHP'nin en son gerçekleşen 18. Olağanüstü Kurultayı'nda Muharrem İnce'yle yarışan Kemal Kılıçdaroğlu 740 oy alarak yeniden Genel Başkan seçilirken, İnce ise bütün olumsuzluklara rağmen 415 oy alarak önemli bir rakama     ulaşmıştı.
2017 Kasım'ında gerçekleşmesi beklenen kurultayda diğer muhalifleri de saflarına taşımayı başaran bu defa ipi göğüsleyebilir.
Fikri Sağlar.
Sayek Boke.
Metin Feyzioğlu.
Deniz Baykal.
Muharrem İnce.
Şimdilik muhtemel adaylar bu isimlerden oluşmakta.
Partinin sola yakın isimlerinin Sağlar'ı, yenilikçi isimlerinin Boke'yi, gelenekçi isimlerin Baykal'ı, ulusalcı isimlerin İnce'yi ve mevcut güçten yana olan isimlerin de Klıçdaroğlu'nu desteklemesi bekleniyor.
Bu adaylar arasında birlik ve bütünlük sağlanamazsa en şanslı aday Klıçdaroğlu görünürken, olur da Kılıçdaroğlu gitmeden CHP'de başarı gelmeyeceğine inananlar çoğalırsa işte o zaman Kılıçdaroğlu diğer muhaliflerden en güçlü olan isimle ciddi bir yarışa girebilir.
Ali Şeker'den Sağlar'a destek
Bu arada CHP bölgemiz milletvekili Dr. Ali Şeker'den, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Kavga edenleri gerekirse kapının önüne koyacağız” sözlerine yanıt geldi.
Şeker, konuyla ilgili “Biz düşüncelerimizi ifade etmezsek doğruyu bulamayız. Kapının önü de bizim, parti de bizim, ülke de bizim” diye konuştu.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının “Parti içinde seslendirilen olağanüstü kurultay taleplerine ne diyorsunuz?” sorusuna cevaplayan Şeker konuşmasında; “CHP'de demokratik bir parti olarak insanlar farklı sesleri dile getirebilirler. Bunu kavga olarak algılamak doğru bir yaklaşım değildir. Kimsenin kavga ettiğini görmüyorum. İnsanlar düşüncelerini ifade ediyorlar. Eğer biz düşüncelerimizi ifade etmezsek doğruyu bulamayız. Kapının önü de bizim, parti de bizim ülkede bizim. İnsanlar farklı düşünüyor bir ötekileştirmenin olacağını düşünmüyorum” dedi.

Gürsel Tekin ne yapacak?
Görüldüğü kadarı ile CHP'de sıcak bir yaz bizleri bekliyor.
Tabi kurultayda hangi adayın yanında yer alacağı merak edilen ilginç isimler de yok değil.
Gürsel Tekin de bunlardan birisi.
Her ne kadar delegelerden her kurultayda çizik yese de parti üst yönetiminde Gürsel Tekin'in bir ağırlığı olduğunu göz ardı edemeyiz.
Baykal'a yakında.
Baykal gittiğinde ağladı.
Kılıçdaroğlu geldi ona da yakın durdu.
Partinin ikinci adamı oldu.
Genel Sekreter oldu.
MYK üyesi oldu.
İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı adaylığından bu yana Kılıçdaroğlu’nun yanında olan Gürsel Tekin, CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nda delegelerden PM’ye girecek oyu alamadı.

Kurultay Cumhurbaşkanı adayını da belirler
2017 Kasım ayındaki kurultay bir çok açıdan belirleyici bir rol oynayacaktır.
Sadece CHP Genel Başkanı seçilmeyecektir kurultayda.
CHP'nin yeni üst yönetimi yanında belki de 2019 seçimlerinin cumhurbaşkanı adayını da bu kurultay belirleyecektir.
Parti burada iki mantık güder.
Birincisi seçilecek genel başkan aynı zamanda cumhurbaşkanımız olsun mantığı.
Diğeri ise; her genel başkan adayı ya kendisini aynı zamanda cumhurbaşkanı adayı da lanse edecektir, ya da genel başkanlığı kazanması durumunda cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeği düşündüğü adayı da işaret edecektir.
Bir anlamda partinin bütün organları referandumda çıkan yüzde 49'u koruyarak daha yukarı taşımanın hayallerini kuracaklardır.
Ve bu hayalleri gerçekleştirmek için adımlar atmaya çalışacaklardır.
Dedik ya Cumhuriyet Halk Partisi ile     birlikte aslında tüm Türkiye'yi sıcak bir yaz daha bekliyor.
Şimdiden hayırlısı diyelim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi