Değişim için bir oy yeter!

Değişim için bir oy yeter!
CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Aday Adayı İsmail Fırat Aykut Çatalca Koordinatörümüz Bahadır Sügür ile yaptığı söyleşide CHP üyelerine, “Türkiye'yi birlikte değiştireceğiz” diye seslendi. CHP üyelerinden 29 Mart 2015 Pazar günü yapılacak ön seçim

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Çatalca'daki çınarlarından olan İsmail Fırat Aykut, Gazete İstanbul'a konuştu. 7 Haziran seçimleri ve siyasi hayatı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Aykut, çocukluğunda İsmet İnönü'nün kendisine ne olmak istediğini sorduğunu, kendisinin ise; kaymakam olmak istediğini söyledi. CHP'de siyaset yapmasının nedenini de, “Emperyalizme karşı ulusal başkaldırının öncüsü, tam bağımsızlık ruhunun şu anki tek temsilcisi CHP’dir. Atatürk Türkiye'sini laik ve demokratik cumhuriyetimizi kayıtsız şartsız savunduğu için CHP” sözleriyle açıklayan Aykut, “Sosyal demokrasinin evrensel ilkelerinin sözcüsü olduğu, emekten, emekçiden yana, sosyal adaleti benimseyen ve Türkiye’de var etmeye çalışan yegane anlayışı temsil ettiği için CHP” ifadelerini kullandı.

 

Siyasete ne zaman atıldınız? Sol görüş aileden mi geliyorsunuz? 

Babam Raşit Aykut Çatalca’da CHP İlçe Başkanlığı yapmıştır. 14 yıl boyunca, 1951-1965 yılları arasında CHP Çatalca İlçe Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Ben aktif politikaya 1972 yılında CHP’de başladım. 12 Eylül 1980 askeri darbesi gerçekleştiğinde, CHP Çatalca İlçe Sekreteriydim. 


Belediye Başkanlığı serüveniniz nasıl başladınız? 

Yeniden demokrasiye geçiş döneminin sancılı günlerinde hiç düşünmeden Çatalca SODEP Kurucu İlçe Başkanlığı görevini üstlendim. 1984 yılında SODEP’ten, 1989 ve 1994 yıllarında SHP’den yerel seçimlere girerek 3 kez üst üste Çatalca Belediye Başkanı seçilerek başarılı sosyal demokrat belediyecilik anlayışına halkın destek verdiğini kanıtladım. 


Belediye Başkanlığından sonra aktif siyasete devam ettiniz mi? 

Çağdaş yerel yönetim yaklaşımımız halkımızdan büyük destek aldı. 20 Ekim 1991 genel seçimlerine SHP’den İstanbul 7. Bölge 1. Sıra Milletvekili adayı olarak katıldım. 2002-2005 yıllarında SHP’de MYK Üyeliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerinde bulundum. 


Katılımcı demokrasinin ayrılmaz parçasıdır


STK’lar ile Fırat Aykut’un arası nasıl? Sivil Toplum Örgütü anlayışına nasıl bakıyorsunuz? 

Katılımcı demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan sivil toplum örgütlerinde kurucu, genel başkan, yönetim kurulu üyesi olarak görevler aldım ve çalıştım. İsmail Fırat Aykut olarak STK’ların ne denli önemli olduğunu bir kere daha sizler aracılığı ile vurgulamak isterim. 

1987-1992 yılları arasında Çatalca Yapı Kooperatifi Birliğinin Genel Başkanlığı ve Kent Kooperatifi Merkez Birliği’nin (Türkkent) Denetim Kurulu Başkanlığını yaptım. ÇEKÜL ve Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyelikleri, Kabataş Lisesi Vakfı Kurucu Üyeliği, Türk- Arnavut Kardeşliği Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, RUTEV Kurucusu, Çatalca İmar Eğitim ve Kültür Vakfı Kuruculuğu ve Başkanlığı yaptım. 1984-2010 yılları arasında kesintisiz 26 yıl Nesin Vakfı Yönetim Kurlu Üyeliği, 1996 yılında Erguvan Kent Konut Yapı Kooperatif Birliği Kurucusu oldum. 1996-2003 yılları arasında Genel Başkanlık görevini yaptım. 


Peki, neden milletvekili adayısınız? 

Açımıza, işimize, aydınlık geleceğimize göz koyan AKP’ye karşı birlikte mücadele etmek için milletvekilliğine adayım. Laik Demokratik Cumhuriyetimizi birlikte savunmak için, Sosyal Demokrasinin evrensel ilkelerine Türkiye’de birlikte hayat vermek için. Çevre, doğa, kültürel varlıklarımıza karşı imar oyunlarına, kıyımlara son vermek için. Toplumun güçsüz bırakılmış kesimlerine, emeklilere, kadınlara, gençlere, engellilere, emekçilere haklarını geri vermek içi. Cesaretle temel hak ve özgürlükleri birlikte egemen kılmak için. CHP’yi dayanışma içinde yeniden iktidar yapmak için. Türkiye’yi birlikte değiştirmek, CHP örgütünün gücüne ve üyelerimizin sağduyulu seçmenlerine güvendiğim için aday adayı oldum. Ben örgütüme güveniyorum. 13 yıldır direnen, savaşan üyelerimize güveniyorum. Ve üyelerimiz 29 Mart 2015 Pazar günü ön seçimde en doğru kararı verecektir. 


Neden CHP’den adaysınız? 

Emperyalizme karşı ulusal başkaldırının öncüsü, tam bağımsızlık ruhunun şu anki tek temsilcisi CHP’dir. Atatürk Türkiye'sini laik ve demokratik cumhuriyetimizi kayıtsız şartsız savunduğu için CHP. Önceliği insan, demokrasi ve insan hakları olduğu için CHP. Sosyal demokrasinin evrensel ilkelerinin sözcüsü olduğu, emekten, emekçiden yana, sosyal adaleti benimseyen ve Türkiye’de var etmeye çalışan yegane anlayışı temsil ettiği için CHP. Özgürlük ve eşitlik mücadelesini, demokratik hukuk devleti anlayışından vazgeçmeden savunan bir parti olduğu, değişmek ve değiştirmek isteyen tüm kesimleri kucaklayıp onlara fırsat verdiği için Cumhuriyet Halk Partisi. 


İnönü, beni dizine oturtmuştu

 

“Babam CHP İlçe Başkanı idi” demiştiniz, hiç anınız var mı o yıllara yönelik? 

Tabi ki, olmaz mı… Mesela çocuk yaştayken İsmet İnönü Paşamız bana “Büyüyünce ne olacaksın” diye sorduğunda “Kaymakam” dedim ama çocuğum işte Kaymakamın ne olduğunu biliyor muydum? Babamın 1951-1965 yılları arasındaki on üç yıl aralıksız CHP Çatalca İlçe Başkanlığı dönemi, benim için bir efsanedir. 13 Eylül 1953 günü eski Cumhurbaşkanı ve CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, CHP binasının açılışı nedeniyle Çatalca'ya gelmişti. Sonradan yıllarca Gençlik Kulübü olarak kullanılan bina, CHP binası olarak inşa edilmiş ve açılışını İsmet Paşa yapmıştı. Açılıştan sonra evimizde yemek yemeye gelirken, Ferhatpaşa Camii'nin önündeki meydan çok kalabalıktı ve bugün yadırganabilir ama o gün meydanın yarısı asker dolu idi. İsmet Paşa meydana geldiğinde askerler keplerini havaya atarak onu selamladılar. Biz çocuklar eve sokulmuyorduk fakat ben, nasıl olduysa İsmet Paşa kahve içerken yanına gittim ve beni dizine oturtarak sorular sordu. Hiç unutmuyorum; büyüyünce ne olmak istediğimi sorduğunda ona kaymakam olmak istediğimi söyledim. Ama o yaşta kaymakamlığın ne olduğunu biliyor muydum, bilemem… 


Çatalca’da sizin Belediye Başkanlığı döneminizde yapılan planlar konuşuluyor ve çoğu noktada 1985 planları revize edilerek plan uygulanıyor. Erguvan Festivali ismini de siz vermiştiniz hala devam ediyor. Bu size nasıl bir duygu yaşatıyor? 

Tabiî ki mutlu oluyorum. Fakat o yıllarda plan yapmak çok daha zordu. İller Bankası ile yapıyordunuz. Fakat biz planları hazırlarken hep vatandaş ile toplantılar yapmak koşulu ile yapmıştık. Bugün için bu planlar üzerine planlar yapılıyor ise bundan mutluluk duymak gerekiyor. 

Erguvan Festivali, eski ismi ile Erguvan Şenliği benim çok büyük önem verdiğim bir konu idi. Çatalca adına, Sosyal Belediyecilik anlayışının en önemli noktalarından birisi idi. Ve Erguvan Festivali ismi ile devam etmesi de onur vericidir. 


Son olarak neler söylemek istersiniz? 

Neden aday olduğumu, neden CHP’den aday adayı olduğumu ifade ettim. Aday numaram 31. Her bir üyemden diğer aday adaylarına verecekleri oydan bir fazla oy istiyorum. Değişim için, birlikte değiştirmek için 1 oy fazla. Gazete İstanbul’a ve size de bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. 


Baraj inşaatında çalıştı


İsmail Fırat Aykut kimdir, kendinizden bahseder misiniz ? 

2 Haziran 1947’de Çatalca’da doğdu. Lise öğrenimimi Kabataş Erkek Lisesi’nde, üniversite öğrenimimi İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde yaptı. İnşaat Mühendisi olarak Diyarbakır Deve Geçidi Barajı inşaatında çalıştı. 1971-1984 tarihleri arasında İstanbul ve Çatalca’da serbest inşaat mühendisliği yaptı. Dicle  Tuğba ve Raşit Tankut İsimli iki çocuğu olan İsmail Fırat Aykut siyasi arenada görev aldığı sürece en büyük desteği 27 Aralık 1979 yılında hayatını birleştirdiği eşi Derya Aykut’tan aldığını vurguladı.  


CHP Cumhuriyet'i ayakta tutuyor

Siyaset insan için yapılır. Siyaset insani değerleri ele alarak birbirimize hakaret etmeden sevgi ve saygı içerisinde diyalog halinde yapılır. CHP Laik Türkiye Cumhuriyetimizi ayakta tutan büyük bir partidir. Aday adayı olmak herkesin hakkıdır. Partimizde kadın ve gence ihtiyaç var. Özellikle kadınlar isterlerse dünyayı bile değiştirebilirler. Toplumla diyalog kuracak dik duran bir platformda insanca ve inançlı olarak bir milletvekili olmak istiyorum. Milletvekili olarak seçilirsem milletimi dinlemeye ve partimizin düzenlediği örgüt toplantılarına gelen bir milletvekili olacağım. Üç dönem belediye başkanlığı yaptım. Eksiklerim ve kusurlarım olabilir. Siyasi partiler hepimizin okuludur. İstanbul 3. Bölgede 12 ilçeden tanıdığım parti emekçileri adaylık için bana baskı kurdu. Ben bunun üzerine CHP’de heyecan yaratmak istiyorum bunun için aday adaylığına başvurdum. Türkiye’yi AKP’den geri alacağız. Tüm parti üyelerimden destek istiyorum. Ama tüm üyelerimizden bir fazla oy istiyorum.

 

Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin sosyal medya hesabından paylaştığı bu fotoğrafta İsmail Fırat Aykut için, “Aziz Nesin'in ölümünden sonra bizi yalnız bırakmayan ender kişilerden, Nesin Vakfı'nın kadim dostu Fırat Aykut İstanbul 3. Bölge'den CHP aday adayıdır. Çalışkanlığına, duyarlılığına, zekâsına, insancıllığına, dürüstlüğüne kefilim, ne de olsa 26 yıl boyunca yönetim kurulu üyemiz olmuştur, başkanlık da yapmıştır. Başarılarına sadece bir örnek: 15 yıl boyunca beni denetlemiştir!” yorumunu yaptı. 

KAYNAK: GAZETE İSTANBUL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.