NEDEN BENİ ANLAMIYORSUN? (1)

Kadınlar neden çok konuşuyor? Neden bu kadar çok alışveriş yapıyor? Neden daha fazla ilgi bekliyorlar?  Sezgileri nasıl bu kadar güçlü? Erkekler kadınları neden anlayamıyor? Kadınlar neden hiçbir şeyi unutmuyor? Erkekler neden daha kavgacı ve saldırgan?

Bütün suç hormonlarda !

Benim fikrimi sorarsanız, bir yığın bilimsel açıklamaya rağmen, erkekler kadınları, kadınlar erkekleri anlamaya çalışmaya devam edecek.  Bu konu asırlarca tartışılıp konuşulacak, belki anlaşılamayacak yine ama olsun…
Kadınlar ilk randevularındaki, ilk kavgalarındaki en ufak detayları dahi unutmazken kocaları bu olayların gerçekleştiğini bile zar zor hatırlıyorlarmış. Bunun neden böyle olduğu ise, beynin yapısı ve kimyasıyla ilgiliymiş.
Beyin ve hormon farklılıkları var. Her durumda bilimsel bir sebep arayamayacağımıza göre böyle devam edip gidecek.  Aslında bu konu çok güzel ve uzun. “Kadın beyni” diye bir kitap okudum. Kitabın içinde ilginizi çekebilecek, erkek ve kadının yapısı hakkında bir yığın şey yazılmış. Hangi birini seçip yazacağımı şaşırdım.  O yüzden bu yazıyı sizleri sıkmamak adına birkaç bölüm halinde paylaşmayı düşündüm.

Beynimiz, vücudumuzun en önemli organı, bu kesin! Bu kadar bilgiyi, bu kadar tarihi, anıyı, fotoğrafı saklayabilen bir bilgisayar yok. Bir yerde okumuştum, insanın beyni hafızası 2,5 milyon gigabayte imiş ve bu,  300 yıl sürecek bir HD filmi kaydetmek demekmiş.  Kaynağını hatırlamadığım bir yerde okuduğum bilgi ise beyin kaydettiğini,  yaklaşık 16 milyon bilgisayar kaydedebiliyormuş. Tabii ki bu rakamı benim bizzat teyit etmeme imkan yok, okuduğum kitabın yalancısıyım.

Şimdi birde bunun erkek ve kadın olarak ayırımları var. Aslında gelmek istediğim nokta orası.
Okumayanlar için okuduklarımdan bir metin çıkarmak istedim, bakın bakalım ne düşüneceksiniz.

Kadınlar erkekleri, kadınlar da erkekleri bir türlü anlayamıyor. Bunun nedeni hormonsal faktörler diyor kitap.
Önce çocukluk döneminden başlayarak bir özet yapacağım, sonra menapoz ve cinsellik  durumuna varana kadar ne varsa ilginizi çekecek bölümleri paylaşmaya çalışacağım.
Dr. LourannBrizendine ‘ nin, “Kadın Beyni”  adlı kitabında  şu bilgilere yer veriliyor;

Yazar diyor ki; “Hastalarımdan biri 3,5 yaşındaki kızına birçok uniseks oyuncak verdi, bunlardan biri de oyuncak bebek yerine verdiği kırmızı itfaiye arabasıydı. Bir gün kızının odasına girdiğinde kızını itfaiye arabasını bebek beşiği içinde battaniyeye sarmış “üzülme arabacık, her şey yoluna girecek”  diyerek bir ileri bir geri sallarken buldu. Bunu şöyle açıklıyor Brizendine;  “Uniseks  beyin yoktur. Kızlar ve erkeklerin beyinleri, doğdukları andan itibaren birbirlerinden farklıdır ve beyinleri, dürtüleri, değer yargılarını ve gerçekliklerini kontrol eder.”

 “Erkek beyni, vücut ölçüleri gibikriterler göz önünde bulundurularak değerlendirildiğinde %9 daha büyüktür. Ama bu kadının erkekten daha az zihin kapasitesi olduğu anlamına gelmiyor. Kadın ve erkek eşit miktarda beyin hücresine sahiptir. Sadece bu hücreler kadın beyninde daha yoğun biçimde paketlenmiştir. Yani daha küçük bir kafatasına, korseyle sıkıştırılmış gibidirler”.
(Devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi