NEDEN BENİ ANLAMIYORSUN?(2)

Erkekler, sadece kadın gözyaşı döktüğünde onun üzgün olduğunu anlayabiliyomuş. 

Sorunları çözerken, konuşurken, deneyimlerken, ya da güçlü duyguları depolarken kadın ve erkek beynin farklı bölgelerini kullanıyormuş.  Ama önce kitapta yazan şu bilgiyi sizinle paylaşmam lazım; “Kadın beyni inanılmaz yeteneklerle donatılmıştır. Sosyal yetenekler,  derin arkadaşlık bağları kurabilmek, yüzleri okumak ve çıkar çatışmalarını ortadan kaldırma yeteneği. Bütün bunlar kadın beyninin yapısında yer alır. Kadınlar bütün bu yeteneklerle doğarken, doğruyu söylemek gerekirse çoğu erkek bunlardan mahrumdur.”

Kadınlar neden daha çok konuşur?

“Kadınlarda beynin sözel konularla ilgilenen alanları erkeklerinkinden daha geniştir. Bir kadın erkekten, günde iki üç kat fazla kelime kullanıyor.”

“Koloni dönemi Amerika’sında, çok konuşma cezası olarak kadınlar taş bloklar arasına yerleştirilir ve dilleri tahta mandalla tutturulur ya da boğulma noktasına gelene kadar su altında tutularak erkeklere karşılık vermemeleri öğretilirmiş.” İyi ki o dönemde yaşamamışız!


Kadınlar neden hiçbir şeyi unutmuyor?

Diş beyinde “Hipokambus” diye bir kısım varmış. “Hiçbir kavgayı, romantik karşılaşmayı ya da sevgi dolu anı unutmayan fil- sizin de unutmanıza izin vermez. Kadınlarda daha geniş ve aktiftir.” diyor.

Erkekler neden daha kavgacı ve saldırgan?


Bundan sorumlu kısım, beyinde bulunan “Amigdala” isimli kısımmış, ve bu erkeklerde daha genişmiş. “Kadınlar, kavgadan kaçınmak için her yolu denerken bazı erkekler hiçbir şey yokken bir anda yumruk yumruğa dövüşmeye başlayabiliyor.”

Kadınlar neden saatlerce telefonda konuşur ve arkadaşlarıyla alışveriş merkezinde buluşur?

İşte bunun suçlusu , “Östrojen”. Şöyle tanımlanıyor bu hormon; “Kraliçe. Güçlü, kontrolü elinde tutan, her şeyi tüketen, bazen sadece işle ilgilenen bazen baştan çıkarıcı; dopamin, serotonin vs… gibi beyne kendini iyi hissettiren kimyasallar.”

“Östrojen, kadın benine hücum etmeye başladığı anda, kadınlar duygularına ve iletişime yoğunlaşıyorlar-telefonda saatlerce konuşmak ve arkadaşları ile alışveriş merkezinde buluşmak” gibi.
Kadınlarda sezgiler neden daha güçlü?

Bunu sağlayan şey de beyinde bulunan “Insula” adlı kısımmış. “Sezgilerden sorumlu kısım, kadınlarda daha geniş” diyor kitap. “Kız çocukları beyinleri testesteron akımına uğramamış, duygusal ve iletişim merkezleri bozulmamış halde kalmış olduğundan yüz ifadelerini okumakta ve sesleri yorumlamakta erkek çocuklara göre daha gelişmiş oluyor.” 
Kaynak kitap: Dr. Lourann Brizendine “Kadın Beyni”

(Devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi