ÖZEL CİNAYET!

Devletçilik;gelişmemiş toplumlarda ekonomik faaliyetin toplum adına devlet eliyle yürütülmesidir.Burada öncelikli amaç insandır;insanın mutluluğudur.İnsanın mutluluğunu esas almayan,insanı meta aracı olarak görenler devletçiliği salt,ekonomik faaliyeti  devletin  yürütmesi olarak gördükleri,bunun insani boyutunu göz ardı etikleri için devletçiliğe karşı talancı ekonomiyi savunmuşlardır.Kazanç hırsıyla Parasal alanların kendilerine bırakılmasını istemişlerdir.

Sermaye-emek savaşını paranın kazandığı sınıflı toplumda devletçiliğin yerine talan ekonomisi egemen olunca insan sermayenin  kulu-kölesi olmuş;sadece çalışmış,ter dökmüş fakat bir türlü mutlu olamamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti,devletçi ekonomiyle ayağa kalkmıştır.İnsanımız bu modelle kulluktan,sefaletten kurtulmuştur.Devletin kendisine sunduğu eğitim,sağlık olanağına kavuşmuştur.Daha da önemlisi,yüzyıllardır aşağılanan insanımız devletçi düzende insanlığını anımsamıştır.İşçinin anıtı dikilmiş,”köylü milletin efendisi”ilan edilmiştir.

Ne zaman ki ülkemizde devletçi ekonomiden talancı ekonomiye geçilmiş,o tarihten itibaren insanımız bizzat devlet tarafından itilip kakılmaya,eğitim-sağlık haklarını bir bir kaybetmeye,yoksullaşmaya hatta ölmeye başlamıştır.

Devletin insanlarını koruyup gözettiği devletçi düzende “devlet baba” yurttaşlarına,”al ananı da git” dememiş,onları coplamamış;taşeronlaştırarak köleleştirmemiş;işgüvenliğinden yoksun bırakarak,sendikasızlaştırarak ölüme terk etmemiştir.”ölüm işçinin kaderidir”dememiştir.

Erken Cumhuriyetin devletçi ekonomik modelinin insani boyutunu gizleyerek insanımızı özelleştirme tuzağına düşüren küresel sermayenin yerli işbirlikçileri  işçilere kitlesel ölümler yaşatıyorlar.Soma faciasının ardından, inleyen Soma’ya gönderilen coptur,tomadır,imamdır,tabuttur.

Maden ocakları devletin elindeyken bu tür facialar,kitlesel ölümler yaşanmıyordu.Belki siyah altın biraz pahalıya mal oluyordu ama canlara mal olmuyordu.Cinayetler,özelleştirmeye ve taşeronlaştırmaya son verip üretim araçlarının kamulaştırılmasıyla son bulacaktır.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi