Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

             
22/4/2014 tarihli ve 28980 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. 11 ekim 2014 tarih ve 29142 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik uyarınca, eski Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nin 5. maddesinin    üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmış bulunuyor.
 
         
Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesine ise  dördüncü fıkra ekleniyor. Eklenen yeni fıkra ““(4) 6361 sayılı Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca sigorta acenteliği yapma yetkisi tanınan finansal kiralama ve finansman şirketleri sigorta acenteliği faaliyetinde bulunabilmelerini teminen bu Yönetmelikte 5 inci maddenin birinci, dördüncü fıkraları, 7, 8, 9, 12 nci madde hükümleri ve 18 inci maddenin üçüncü fıkrası hariç olmak üzere aranan şartları yerine getirmek suretiyle Levhaya kaydedilir. Bu kurumlar iştigal konularına giren işlere ilişkin sigorta sözleşmelerinin yapılmasına aracılık dışında sigortacılık işlemleriyle iştigal edemez. Bu kurumlar uygunluk belgesi başvurusunda ek 2, ek 4, ek 6, ek 7, ek 8 ve ek 9’u doldurarak teslim eder.” İfadesine yer veriyor.
 
           
Yeni düzenleme ile ; aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi “ “MADDE 18 – (1) Sigorta şirketleri ve acentelerin hesap ve kayıt düzenlerini üçer aylık dönemler itibariyle mutabakat çalışmasına uygun olacak şekilde oluşturmaları ve en geç ilgili dönemi takiben bir ay içinde mutabakat sağlamaları gereklidir. (2) Acenteler, aracılık ettikleri prim tutarları ve tahakkuk eden komisyonu çalıştıkları şirketler bazında takip eder. Sigorta şirketleri, ilgili acentenin ulaşabileceği şekilde, acentelerin düzenlediği poliçelerle ilgili olarak prim, hasar ve Müsteşarlıkça uygun görülecek diğer bilgilere ilişkin altyapıyı kurar. (3) Acenteler hesaplarını ve mali tablolarını Müsteşarlıkça belirlenecek usul ve esaslara uygun olarak tutmak zorundadır.” Şeklinde değiştirilmiş bulunuyor.
 
           
Düzenleme kapsamında;  Eski Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi  de .değiştiriliyor. Maddenin yeni şekli “ GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin finansal kiralama ve finansman şirketleri, acentelik sözleşmesi, teknik personel, yardımcı teknik personel ve müdürle ilgili hükümlerine 30/4/2015 tarihine kadar, diğer hükümlerine 22/10/2014 tarihine kadar uyum sağlanır.” Hükmünü  içeriyor.
 
         
Yönetmeliğe ayrıca ekte yer alan EK-9 ekleniyor.
 
       
Yeni Yönetmelik yayımı tarihi olan 11 ekim 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Sibel Baysal Arşivi