DÖNÜŞÜMDE HESAP OLMAZ!

DÖNÜŞÜMDE HESAP OLMAZ!
Silivri’de İl Afet Riski Azaltma Planı (İRAP) ve İlçe Afet Müdahale Planı toplantısı düzenlendi.

 Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, kentsel dönüşüm konusuna değindi. “Kentsel dönüşüm acil bir gerekliliktir” diyen Yılmaz, “Metrekare hesabı yapmadan, reel ve akılcı bir birliktelikte kentsel dönüşümün önünü açmak ve hızlıca tamamlamak durumundayız” ifadelerini kullandı

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından; afetlerin olası etkilerini ortaya koymak, afetlerin olumsuz etkilerini en aza indirmek için yapılacak çalışmaları tarif etmek, sorumluları ve sorumlulukları tanımlamak amacıyla hayata geçirilen, İl Afet Risk Planı (İRAP) için Silivri’de İRAP ve İlçe Afet Müdahale Planı toplantısı düzenlendi. Silivri Kaymakamlığı başkanlığındaki program Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Sahnesinde gerçekleştirildi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitler anısına yapılan saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı ile başlayan program, konuşmalarla devam etti. Silivri Belediyesi Afet İşleri Müdürü ve İlçe AFAD Sorumlusu Uğur Tozlu, İlçe Afet Merkezi Tanıtımı ve Afet Müdahale Planı ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

70 yıkıcı deprem oldu

Toplantıda bir konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Türkiye’de son 100 yılda 70 adet büyük ve yıkıcı deprem yaşanmıştır. 1939 Erzincan depremindeki can kaybı 33 bin kişi, 1943 Tosya-Ladik depreminde can kaybı 4 bin kişi, 1976 Van Çaldıran depreminde can kaybı 3 bin 840 kişidir. 1914 Burdur, 1944 Bolu, 1975 Lice, 1983 Erzurum ve 1992 Erzincan depremleri de bu yıkıcı depremlerden birkaçıdır. En son 1999 Marmara depreminde 20 bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. ‘Asrın Felaketi’ olarak değerlendirilen 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremde 50 bin vatandaşımız vefat etmiştir. Yapılan tüm bilimsel tahlil ve eldeki veriler, İstanbul’da yıkıcı bir depremin uzak olmadığını göstermektedir. Afetlerin ve depremlerin ne yazık ki uzun uzadıya bir zaman dilimi yoktur. Her toplantıda ifade ettiğimiz gibi afetlerin olumsuz etkilerini azaltmak ancak ve ancak başarılı bir risk yönetimi ve toplumsal bilinç ile mümkün olabilir. Can güvenliğimiz için şimdiden alacağımız tedbirler, depremden sonra yapmamız gerekenlerden çok daha kolay ve çok daha maliyetsiz olacaktır. Afetler nedeniyle yıkılma ya da ağır hasar görme ihtimali olan yapıların yerlerine sağlıklı ve güvenli binaların yapılması şarttır. Dolayısıyla kentsel dönüşüm acil bir gerekliliktir” dedi.

Ciddi çalışmalar yaptık

“Metrekare hesabı yapmadan, güncel şartlardaki maliyetleri yok saymadan, reel ve akılcı bir birliktelikte kentsel dönüşümün önünü açmak ve hızlıca tamamlamak durumundayız” diyen Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak gerek kentsel dönüşüm olsun gerekse planlar olsun, geride bıraktığımız 4 yılda çok ciddi çalışmalar yaptık. Silivri’mizde göreve geldiğimizde İBB görev, yetki ve sorumluluğunda olan mikro bölgeleme çalışmalarının, Silivri’deki imarlı arsalar ve imarlı bölgelerde 6 kilometrelik alanda yapılmadığının farkına vardık. İBB’nin yapması gereken bu çalışmayı Silivri Belediyesi olarak görev, yetki ve sorumluluğumuzda değildir demeyerek 1 buçuk yıl içerisinde yaptık ve bitirdik. Bugün Silivri’deki mikro bölgeleme çalışmalarının tamamı yapılmış durumdadır. Bir şehrin tüm risk haritalarını içeren, şehrin güçlü yanlarını, zayıfları yanlarını ve şehrin afetlerle nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin ana yol haritası olan kentsel dönüşüm stratejik belgesini hazırladık. Bu belgemizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına onaylattık. 2021 yılında İstanbul’da bir ilke imza atarak belediye eliyle Afet Koordinasyon Merkezimizi kurduk. 7/24 içerisinde jandarmanın, polisin, zabıtanın bulunduğu, birçok olaya anında müdahale edildiği ve bir kriz üssü olarak AFAD ile çok değerli projelere imza atan bir afet koordinasyon merkezi oldu. İstanbul Valisi Davut Gül ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın takdirleriyle Silivri’mizde bir afet eğitim merkezi kurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TUZLA DERESİ NEDEN ISLAH EDİLMİYOR?

Silivri’deki dere ıslahı çalışmalarıyla ilgili de açıklama yapan Volkan Yılmaz, “Boğluca Deresi’nin etrafında yapı yasaklı bir alan vardı. 2 buçuk yılın sonunda Boğluca etrafındaki yapı yasağını kaldırdık. Oradaki binalar artık yıkılıp yeniden yapılabiliyor. Silivri’nin kanayan bir yarası olan Tuzla Deresi’nin etrafında bir yapı yasaklı alanımız daha var. Yapı yasağının kaldırılabilmesi için İSKİ’nin buradaki Tuzla Deresi’ni ıslah etmesi gerekiyor. Bu dere ıslah edilmediği sürece taşkın riskli alanın yapı yasağı kaldırılamıyor. Her gün Mimarsinan Mahallesi’nde bir kişi önümüzü çeviriyor. Vatandaşlarımız; ‘Başkanım bizim binamız var. Binamızı yıkıp yeniden yapmak istiyoruz. Yıktığımızda yeniden yapamayacağımız için yıkmıyoruz’ diyorlar. Kentsel dönüşüm konusunun zor olduğunu konuşuyoruz ve sürekli olarak söylüyoruz. Ama dereyi ıslah etmenin nasıl zor olduğunu anlayamıyorum. Dereyi ıslah edememe hali ve derenin ıslahı için kılını kıpırdatmama hali benim hiç anlayabileceğim ve hiç katlanabileceğim bir hal değildir. Bu serzeniş siyaset değildir. İsim de parti de zikretmiyorum. Ama o Tuzla Deresi’nin niye ıslah edilmediğini çıksın biri bana açıklasın. İBB ve İSKİ’nin bütçeleri devasa boyutlara ulaşıyor. Bu bütçelerle Tuzla Deresi nasıl ıslah edilemiyor? Bu dere kentsel dönüşümün önünü tıkıyor. Onun için bunu İBB Meclisinde defaten söyledim. Bu bir eleştiri değil sorumluluktur” eleştirisinde bulundu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.