Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

Tarım Arazilerinde Madencilik Faaliyetleri

  6/11/2010 tarihli ve 27751 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğine, 7 Ocak 2014 tarih ve 28875 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” ile değişiklikler getirilmiş bulunuyor. Yeni düzenlemede;  değişiklik yapılan eski yönetmeliğin 121 inci maddesinin ikinci fıkrasından sonra üçüncü fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiş bulunuyor.

Düzenleme kapsamında; “ Bakanlığın, il tarım müdürlüğüne mera tahsis amacının değiştirilmesi talebinde bulunabilmesi için maden ruhsat sahibinin Bakanlığa müracaatı gerekli olacak. Bakanlık söz konusu müracaatı, müracaat tarihinden itibaren en geç bir ay içinde sonuçlandıracak.”
           
  Aynı Yönetmeliğe eklenen ek 1 inci madde ile “Tarım Arazilerinde Madencilik Faaliyetleri” düzenlenmiş bulunuyor.
         
   Buna göre; tarım arazilerinde madencilik faaliyetleri yapılabilmesi için 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 13 üncü maddesi gereğince Bakanlıkça kamu yararı kararı alınması gerekecek. Bu bağlamda ruhsat sahibinin kamu yararı kararı alınması için Bakanlığa bir dilekçe ve Bakanlıkça istenmesi uygun görülen evrak ile birlikte müracaatta bulunması gerekiyor.
        
   Bakanlık yapılan müracaatı öncelikle evrak üzerinde inceleyecek, eksik veya yanlış evrak varsa müracaat sahibine bildirecek. Belgeler tamamlanıncaya kadar talep değerlendirmeye alınmayacak. Evrakın tam olması halinde, Bakanlıkça oluşturulan bir heyet tarafından arazi üzerinde gerekli incelemeler yapılarak, talep edilen araziye ilişkin Bakanlıkça kamu yararı kararı alınıp alınmamasına ilişkin olarak bir rapor tanzim edilecek. Bakanlık, evrak yönünden yaptığı inceleme sonucunda değerlendirmeye aldığı kamu yararı kararı alınması taleplerini değerlendirmeye aldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde sonuçlandıracak..
       
  Maden arama ruhsatı sahibi, işletme ruhsatı almak üzere Bakanlığa yaptığı başvuru sırasında bir dilekçe ile Bakanlıktan işletme ruhsatı için incelemede bulunacak Bakanlık heyetinin araziyi işletme ruhsatı dışında kamu yararı kararı alınması açısından da incelemesini talep edebilecek. Bu durumda işletme ruhsatı için incelemede bulunacak Bakanlık heyeti araziyi işletme ruhsatı dışında kamu yararı kararı alınması açısından da inceleyerek gerekli raporları tanzim edecek.
         
     Yeni düzenleme, yeni Yönetmeliğin yayımı tarihi olan 7 ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunuyor.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Sibel Baysal Arşivi