Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

YURT DIŞINDA ÖĞRENİM YAPAN ÖĞRENCİLERE YAPILACAK ÖDEMELER-2

Resmî burslu öğrencilere ödenecek yurt içi aylık burs miktarı; lisans öğrencileri için 360 TL lisansüstü öğrencileri için 720 TL olarak belirlenmiş bulunuyor.
        
Öğrencilerin aylık burslarının günlük hesaplanmasında; 31 çeken aylar için aylık burs miktarı 31’e bölünerek, 30 çeken aylar için 30’a bölünerek ve şubat ayları içinse yine 30’a bölünerek hesaplanacak.
            
   Yurt dışında burslu statüde lisans öğrenimi yapmaya hak kazanmış öğrencilerden, yurt dışına gönderilinceye kadar kazanmış oldukları üniversitelere (hazırlık sınıfları dahil) devam edenlere, bir öğretim yılını aşmamak kaydıyla, lisans seviyesinde yurt içi bursu ödenecek.
        
    Resmî burslu lisans öğrencilerinin yurt içi aylık bursları, taahhüt ve kefalet senedi düzenlemiş olmaları kaydıyla, dil öğrenimine veya kazandıkları programdaki esas öğrenime başladıkları tarihe kadar ödenecek..
         
     Bakanlık kararı ile geçici bir süre için Türkiye’de tedavi edilmek, tez çalışmalarında bulunmak üzere yurda gelmeleri uygun görülen resmî burslu öğrencilerin ilk iki aylık bursu, bulundukları yabancı ülke için öngörülen aylık burs tutarı üzerinden; Türkiye’de bir defada veya fasılalı olarak bir yılda toplam iki aydan fazla kalmaları halinde ikinci ayın bitiminden itibaren yurt içi aylık burs miktarı üzerinden ödeme yapılacak..
         
Öğrenimlerini veya stajlarını bitirip yasal süre olan iki ay içerisinde yurda dönerek zorunlu hizmet karşılığı bir göreve atanmalarını isteyen resmî burslu öğrencilere, 1416 sayılı Kanun uyarınca, Bakanlığa hitaben verdikleri dilekçelerinin tarihi ile göreve atamalarının onay tarihine kadar olan süre içerisinde üç ayı (90 gün) geçmemek üzere, lisansüstü öğrencilerine ödenen yurt içi bursu ödenecek. Milli eğitim müdürlüklerinde göreve başlayanların göreve başlama tarihi yurt içi aylığı için esas alınacak. Verilen yurt içi bursu ödül niteliğinde olup mecburi hizmete sayılmayacak. Ancak görev talep ettikten sonra tazminata geçmesi halinde borcuna sayılacak.
          
  Haklarında tazminat kovuşturmasına geçilmiş olanlara görev isteseler de yurt içi bursu ödenmeyecek.
         
   Yurt dışına yeni gönderilen resmî burslu öğrencilerin ilk iki aylık bursu peşin olarak ödenecek. Bu iki aylık burs, öğrencilerin öğrenime başladıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren iki aylık bursunu karşılamak üzere verilecek. Ayrıca, öğrenime başladıkları tarih ile ilk aybaşı arasındaki süre için de kısıtlı burs ödenecek. Kısıtlı burs ve ek ödenek,öğrencinin başlama yazısı Bakanlığa ulaştığında verilecek. Ancak yurt dışına ilk defa çıkan öğrencilerden eğitim gördüğü Kurumca zorunlu oryantasyon programına tabi tutulanların burs başlama tarihi oryantasyon eğitimine başladığı tarih olarak esas alınacak.
         
   Bir üst öğrenim veya ülke değişikliği yapacak öğrencilere istemesi halinde gidecekleri ülke için ilk iki aylık avans işlemi yapılabilecek.
         
   Yurt dışında lisans öğrenimi yapan resmî burslu öğrencilere Ek-1 (I) numaralı cetvel, lisansüstü (yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik) öğrenimi yapan öğrencilere Ek-1 (II) numaralı cetvel üzerinden aylık burs ödemesi yapılacak.
          
   Öğrencilerin aylık burslarının günlük hesaplanmasında; 31 çeken aylar için aylık burs miktarı 31’e bölünerek, 30 çeken aylar için 30’a bölünerek ve şubat ayı için ise yine 30’a bölünerek hesaplanacak.
            
  Bakanlık adına resmi burslu statüde öğrenim gören öğrencilerin aylık bursları avans/kredi açılmadan eğitim müşavirlik/ataşelik resmi hesaplarına; eğitim müşavirlik/ataşelik bulunmayan yerlerde öğrencilerin şahsi hesaplarına aktarılacak şekilde Bakanlıkça işlem yapılacak.
             
Lisans öğrenimini tamamlayan resmî burslu öğrencilere lisansüstü öğrenime başladıkları tarihten itibaren Ek-1 (II) numaralı cetvel üzerinden ödeme yapılacak.
          
  Bir yıl ve daha uzun süreli öğrenim gören resmî burslu öğrencilere kitap, defter, kırtasiye ve benzeri giderlerini karşılamak üzere her yıl bir aylık burs tutarı kadar ek ödenek Mart ve Eylül aylarında iki eşit taksit halinde ödenecek. (Mart ek ödeneğinden yararlanabilmek için yılın ilk altı ayı içinde, Eylül ek ödeneğinden yararlanabilmek için ise yılın ikinci altı ayıiçinde yurt dışında eğitime başlanması gerekmektedir.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Sibel Baysal Arşivi