Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

3. Bölgede CHP ne yapar(3)?

Sevgili okurlar, iki gün süren ilkini 10/11 Martta gazeteniz Haberdar da yayınlamıştık. Aradan geçen 10 günde neler değişti veya o gün göremediğimiz bu gün daha iyi gördüğümüz bir şeyler varmı onları da bu günkü yazımızda bulacaksınız. 10 gün siyasette kısa zaman sayılmaz, oldukça uzun bir süredir. Önümüzdeki 10 günde neler değişir pek belli olmaz. Ancak şu da bir gerçek ki çalışan kazanır!

Çatalca; Cem Kara’nın Çatalca’da zorlanacağını düşünmüyoruz. Her geçen gün kamuoyu ve siyasilerin desteğini çoğaltan Kara, Çatalca’da çok zorlanmadan seçimi alacağı kesin. Bu Daha evvel söylediğimiz gibi CHP Çatalca’da banko alır.

Silivri; Özcan Işıklar, Halk’ta karşılık görüyor. Selami Değirmenci’nin listesinden eğilim yoklamasının ilk sıralarını alan meclis üyesi adaylarının tamamının çalışmasına tanık olmamıza rağmen Selami Değirmenciyi, Hüseyin Şahin’i sokakta göremeyince durumun muhataplarına başvurduk. Selami Değirmenci “birlikte hareket ettiğim meclis üyesi adayları çalışıyorlar, ben ise herhangi bir davet almadım. Bu nedenle sokakta beni görmemeniz normal değilmi?” Diyerek sorduğumuz soruya, soru ile yanıt verdi! Silivri’de CHP alır, ancak her seçimin risk olduğundan yola çıkarsak Özcan Işıklar ve kurmayları işi sıkı tutmak zorundalar.

Büyükçekmece; Bıçak sırtı, Ne yazık ki ilk iki ilçe için söylediğimiz CHP alır durumu Büyükçekmece için pekte geçerli değil. Siyasi doyum Hasan Akgün’de kendini gösteriyor. Siyasi doyum bir siyasetçi için en tehlikeli durumdur. Bizce Hasan Akgün 2015 de Milletvekilliğine çekilerek yerine daha genç daha vizyonu geniş bir adayla seçime giren CHP bıçak sırtı durumla karşı karşıya kalmazdı…

Daha önceki yorumumuz böyleydi. Şuan için aynı tahminlerimiz Büyükçekmece için devam ediyor. Büyükçekmece zorda(!)

Beylikdüzü; Son beş yıldır kendisini Belediye Başkanı olacak gibi hazırlayan Ekrem İmamoğlu ilçe için oldukça yatırım yaptı. Beylikdüzü halkının kentli olması, İmamoğlu’nun beş yıllık emeği ile birleşince CHP Beylikdüzünde banko alır diyoruz. Beylikdüzü Koordinasyonunu gezdim ve gördüm ki şuana kadar gördüklerim içinde en prensipli ve profesyonelce çalışan ilçe olduğu hemen göze çarpıyor.

Beylikdüzü için halen ilk yazımızdaki gibi ısrarlıyız. CHP burada seçimi alır, ancak fazla oy alması için rehavete kapılmadan aynı hızla çalışması gerekir…

Esenyurt; CHP’nin çok zorlanacağı bir ilçe olmaya devam ediyor. Gürbüz Çapanın kendisinin olmaması hissediliyor. Ağabeyinin yanında yetişen Çetin Çapan her ne kadar Gürbüz Çapan fırınında pişse de kamuoyunda abisi kadar tutulmadığına tanık oldum. Çapan kardeşler verdikleri aile fotoğrafına devam etmeliler…

Avcılar; 15 yıldır Başkanlık yapan Mustafa Değirmenci ne yazık ki kendisini yıllardır orada Belediye Başkanlığı makamıyla taltif eden partisine destek sunmuyor. Yanındaki kendine sadık adamları el altından MHP’ye çalışıyor. Her giden Belediye Başkanının yaptığı gibi halefinin kazanmaması umudunu besleyen Değirmenci “beni aday yapmadınız kazanamadık, gördünüz mü” demek için kendince gün sayıyor. CHP Avcılarda zorlanmasına rağmen gülen taraf olmaya şartlanmış çalışan yeni bir ekip var.

10 Marttaki yorumumuz böyleydi, Şimdi ise; çok şeyin farklı olduğunu gördük. CHP adayı Dr.Handan Toprak tek başına çalışıyor. Meclis üyelerinin bir kaçı hariç çoğu sadece fotoğraf veriyorlar. Örgüt 2004 ve 2009 yerel seçimlerindeki performansının çok altında. İlçe Başkan ve yönetiminin desteği minimum da. Kısacası Avcılarda tehlike çanları var. Bu çanı kim duyuyor bilmem ancak; Handan Toprak’ın orantısız zekâsıyla buna bir çözüm bulabileceğini düşünüyoruz!

Küçükçekmece; CHP’li belediyeler listesine katmaya çalıştığı Küçükçekmece’de durum CHP için çok zor. Küçükçekmece’de adaydan çok ilçenin siyasi durumunu göz önünde bulundurmak gerek. Küçükçekmece halkının çok büyük bir bölümü “ya sağ, ya sol” der. Bu nedenle bizce Küçükçekmece gibi ilçelerde siyasi kimliği net olan (solcu) adayla seçime girilirse, kazanılmasa dahi Büyükşehir’e oy taşımak için isabetli olunur

 Küçükçekmece için dediğimiz aday isabetsizliğinde küçük bir yanılmamız söz konusu. Gökhan Gümüşdağ ve kurmay ekibi işi sıkı tutmuş, oldukça performanslı çalışıyor. CHP’nin Küçükçekmece ışığı bence yandı gibi. Gelinen son durumda Küçükçekmece’de üzülen taraf AKP olacağa benziyor…

Arnavutköy; bir imkânsız daha. Tek dertleri meclis üyeliği olan Arnavutköy CHP ilçe örgütünün seçim alması Güneşte hayat bulmak kadar zor.

Arnavutköy için biz halen bu kanıdayız…

Bakırköy; CHP’nin Beşiktaş, Kadıköy gibi açık farkla aldığı kalelerden. Bülent Kerimoğlu dışarıdan getirilmesine rağmen ilçe örgütü ve STK lar ile çabuk uyum sağladı. 2011 Seçimlerinde Milletvekili adayı iken yaptığı alan çalışmalarında Atom Karınca ismini taktığım Kerimoğlu’nun çalışkanlığı halen devam ediyor. Kerimoğlu’nun bir iddiası da %70 bandını yakalamak. Evet, CHP Bakırköy’de banko alır. Ancak Kerimoğlu’nun dediği %70 bandını yakalar mı onu bilemiyoruz…

Değişen bir şey olmadığı gibi Kerimoğlu’nun araçlarını başka ilçelerde görmeye başladık. Demek ki Kerimoğlu komşu ilçeler için can simidi olacak…

Başakşehir; CHP için zor ilçelerden biri olmasına rağmen Aday konusunda oldukçada şanslı ilçelerden biri. İlçe Başkanı Kazım Özeren’in örgüt desteğinin oldukça üst seviyede olması da artılardan biri. Diğer artılar ise; ilçe örgütü muazzam bir uyum ve birliktelik içinde. Diğer bazı ilçelerde olan ötekileştirmeyi Başakşehir de görme ihtimaliniz yok denilecek kadar az. Evet, Başakşehir seçmeninin seçimde CHP’yi oldukça terleteceğini düşünüyoruz. Unutmamak gerek ki seçimlerde hiçbir şey “olmaz” değildir. Bunun kanıtı 1989 seçimleridir…

Aynı kanıdayız Bahçeşehir’de değişen pek bir durum yok…

Bahçelievler; CHP için zor ilçelerden biri. Saffet Bulut ile sol seçmen hedeflenmemiş. Zaten Bulut “ben sağın oyuna talibim” diyor. Hedeflediği seçmenin oyunu alabilirse, çantada keklik denilen Solcuların, Alevilerin oyunu da buna katarsa CHP Bahçelievler de banko seçimi alır. Ancak biz CHP’nin Saffet Bulut’un dediği gibi sağın oyunu alabileceğine ihtimal dahi vermiyoruz. Buna rağmen Bahçelievler de artan bir sosyal demokrat kesim var. Bunu göz önünde bulundurursak CHP Bahçelievler de AKP’yi çok zorlayacak, belkide seçimi alacaktır.

Bahçelievler’de çalışma yok denilecek kadar az. Bekliler de değişen bir durum yok CHP Bahçelievler’i “belki” kazanabilir. Olurmu? Neden olmasın(!)

Bağcılar; baştan imkânsız diyebileceğimiz ilçelerden biri. Muhammet Çakmak bu ilçe için düşünülmesi gereken en son isim olmalıydı. Çünkü bu tür ilçelerde kemik siyasi düşünceler hâkimdir. Kemik seçmen kolay kolay partisinden vaz geçmez. Muhammet Çakmak siyaseten sol tarafta olmayan bir aday bu nedenledir ki çekim merkezi olmayacaktır. Biz geçmiş yazılarımızda da defaten söylediğimizi bir kez daha yazalım; karşıtların olduğu yerde, zıtların yarışında kazanmak istiyorsanız “karşıt adaylar çıkartacaksınız”. Kısacası; sağcının karşısına solcu çıkartacaksınız, yani Muhammet Çakmak gibi ılımlıları değil.

Sokak çalışması, seçmene dokunmak yetersiz. Tamamen aynı kanıdayız. Bağcılar için değişen hiçbir şey yok!

Güngören; CHP için çok zor, ancak burası da imkânsız değil. Güngören her ne kadar sağın ağırlıkta olduğu Bağcıların komşusu olsada aynı zamanda Haznedar gibi çağdaş seçmeninde bol olduğu semtlere sahip ilçelerden biri. Burada “seçime girmiş olmak” için değil de “kazanmak” için çalışan kazanır.

Güngören için bunu dememize rağmen CHP’nin Güngören çalışması vasatın çok altında CHP Güngören’de bu gidişle zor alır!

İstanbul CHP için oldukça zor görünüyor. Komutanların görevi; zoru başarmaktır. CHP kurmaylarını son 10 günde bu güne kadar olanın tersi, yani muktedir görmek istiyoruz.

Şunu hiç kimse unutmasın; bu seçim 1989 seçimleri gibi sürprizlerin bir anda olabileceği bir zaman diliminde yapılıyor. Bıçak sırt gibi olan yerler bir anda açık ara olabilir. Bir taraf için banko(Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy, Sultanbeyli, Esenler gibi birkaç ilçe hariç) olan yerler bir anda değişebilir.

Son 10 günde 2 seçim tahmini yaptık. 12 Eylül sonrası depolitize olan bu ülkede seçim analizi yapmak oldukça zorlaştı. Ya gidip yerinde nabız tutacaksınız ya da çok güvenilir anketlere sırtınızı dayayacaksınız. Biz birincisini yaptık yerinde nabız tuttuk ya da muhataplarıyla birebir görüştük. Eksiklerimiz fazlalarımız 30 Martta ortaya çıkacak. 31 Mart sabahı yeniden tartışmak dileğiyle seçim totoya ara veriyoruz(!)

 

twitter.com/HasanHINISLI

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi