Fatma Sarıbıyık Yıldırım

Fatma Sarıbıyık Yıldırım

5000’lik PLANDA RANT VAR MI?

5000’lik PLANDA RANT VAR MI?

Silivri’nin 1/5000’lik planı Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Bu plan yine Büyükşehir Belediye meclisinde tüm siyasi parti meclis üyelerinin evet oyu ile karara bağlandı. Planla ilgili ilk bilgilendirme toplantısı AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş tarafından yapıldı ve iki haftadır da Silivri gündeminde tartışılıyor. AK Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş’ın bilgilendirme toplantısının ardından Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ’da bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Her iki toplantıyı da takip ettim. Ve ne Işıklar’ın ne de Karakaş’ın verdiği bilgileri samimi bulmuş değilim. Silivri’nin geleceğini planlamak için yapılan 1/ 5000’lik plan ilk başlarda vatandaşı mağdur eden bir plan olarak gözükmekten çıktı kişilere rant sağlanan bir plan haline geldi. Ben bu işin teknik adamı değilim. Harita mühendisi ya da Mimarlığa, Mühendisliğe soyunacak halim de yok. Anacak günlerdir kamuoyunda tartışılan ve yapılan bilgilendirme toplantılarında verilen bilgilere baktığımda planla konuşulanlar arasında ki çelişkiyi görmemek mümkün değil. Evet belki planın bütününe bakıldığında Silivri’nin yararına olacak şeyler olabilir. Yada Silivri Belediyesi eski Başkanı Selami Değirmenci’nin iddia ettiği gibi, “ Bu planda rant var” dediği gibi kişilere özel rant sağlanmış ve bu rantı sağlayanlar da rant elde etmiş te olabilir. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “ biz planı uzaktan gördük” diyerek topu Büyükşehir Belediyesine atıyor. Haklı olabilir.

Ama ben daha dün gibi hatırlıyorum Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, “ Silivri Belediye Başkanının onaylamadığı bir planı asla kabul etmem” dediğini. CHP Gurubu olarak sizde dâhil oy verdiğiniz plana şimdi itiraz etmeniz yâda topu İBB’ye atmanız ne kadar etli olacak Sayın Başkan? Var sayalım ki planı uzaktan gördünüz ve harita üzerinde ki noktalanan işaretlerde nereye ne yapılacağını tam net göremediniz. Neden bunu kamuoyu ile paylaşmadınız? Plan meclisten geçmeden önce neden kamuoyu oluşturmadınız? Ve daha da önemlisi bunlar bize 5000’lik planı göstermiyor diyerek neden Silivri’yi ayağa kaldırmadınız? Büyükşehir Belediye Meclisinde bulunan CHP Meclis Üyelerinin tamamı bu planın Silivri’nin yararına mı yoksa zararına mı olduğunu bilemeyebilirler. Ama Silivri’den seçilen Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri buna AK Parti ve CHP Meclis Üyeleri de dâhil
Silivri halkı adına bu planla ilgili söz söyleme ve müdahale etme hakkına sahipsiniz. Yani demem o ki; plan oy birliği ile karara bağlandıktan sonra biz bu işin mutfağında değiliz demenin bir anlamı yok Sayın Başkan.

Gelelim AK Parti Silivri İlçe Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Metin Karkaş’ın planla ilgili anlattıklarına. Karakaş bu planla Silivri Merkezin rahatlayacağını, Kıyıya paralel ilk 50 metrelik sahil bandının tamamın park ve yeşil alan olacağını ve imara kapatılacağını söylüyor. Karakaş, ayrıca bu planın Silivri’nin geleceği için çok önemli olduğunu da ifade ediyor. İlçe Başkanı Metin Karakaş anlattıklarında ya da planla ilgili savunmasında haklı olabilir. Ancak yukarıda da belirtiğim gibi 5000’lik planda ufak tefek şeylermiş gibi görünen sorunların yerini şu anda rant sağlandığı iddiaları aldı. İddiayı ortaya atan kişi Silivri’de 3 dönem Belediye Başkanlığı yapmış, Belediyecilik konusunda ve planlar üzerinde oldukça deneyimli olan Selami Değirmenci. Değirmenci’nin, “ Bu plan kişiye rant sağlanan bir plan. Bununla ilgili ne AK Parti ne de CHP gurubundan her hangi bir bilgilendirme yok. Eğer bunu bilip de göz yumuyorlarsa helal olsun demekten başka bir şey yok. Ayrıca bu planda vatandaşın işine yarayan hiç bir şey yok. Planda yer alan K1 ve K2 üzerindeki bölgede kimlere rant sağlanmış bunu bir sorgulayın” sözleri üzerine salonda bulunan herkesin kafasında şimşekler çaktı diyebilir. Değirmenci’nin palanla ilgili söylediklerinin ardından benimde kafamda soru işaretleri oluştu ve buradan hem AK Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş’a hem de Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a birkaç soru sormak istiyorum. Cevabını da yine iki başkandan da bekliyorum.

1- Değirmenci’nin K1 ve K2 diye işaret ettiği bölgede kişiye özel rant sağlandı mı? Sağlandıysa bu kişiler kimler?
2- Yine bu planda Silivri’nin köklü ve varlıklı ailesi olan Sarıbekir ailesine rant sağlandı mı?
3- Yine bu plan sınırları içinde Selimpaşa da imar yüksekliğinin 7-8 kat olacağı şeklinde kişilere söz verildi mi? Söz verildiyse ne karşılığında verildi? Söz verilmesine rağmen onaylanan planda Selimpaşa’ya imar yüksekliği 4 kat verilmesinin sorumlusu kim?
4- MHP Silivri eski İlçe Başkanı Sinan Küpeli’nin’de ifade ettiği gibi, “Bu planla Silivri’ye kazık mı atılıyor?”
5- En önemlisi de bu 5000’lik planda rant transferi var mı?
Umarım sorduğum soruların cevaplarını samimi bir şekilde alabilirim. Ve yine umuyorum ki Silivri’nin geleceğine yönelik hazırlanan 1/ 5000’lik planda yer alan ve vatandaşı mağdur eden sorunlar ortadan kaldırılır. Aksi halde kimse kusura bakmasın ama bu işin altında hem AK Parti İlçe Başkanı Metin Karkaş hem de Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ezilir. Biri Silivri’nin Belediye Başkanı diğeri İktidar Partisi’nin İlçe Başkanı. Her ikisinin de Silivri halkına karşı sorumlulukları var. Madem bu işi siyasi tartışmaya dökmek istemiyorlar, mademki siyasi ranta çevirmek istemiyorlar o zaman Silivri’ye ve Silivri halkına sorumluklarını yerine getirmek için bu işi çözsünler…İşte o zaman bende onların samimiyetine ve Silivri’ye olan bağlılıklarına inanayım…        

    

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatma Sarıbıyık Yıldırım Arşivi