İlyas Öztekin

İlyas Öztekin

ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK

ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK

Daha önce birkaç yazımda ABD’nin gelmiş geçmiş en akıllı başkanı BARAK OBAMA’ dır  demiştim.Bu düşüncem birkaç gün önce telefonla konuşurken elinde beyzbol sopasını dünyaya sallayan Obama’yı görünce pekişti.
Aslında size çok sıradan gibi gelen bu hareket bir toplum mühendisi ve psikoloji danışmanının harika buluşudur. ABD başkanının her sözü her hareketi önceden planlanmış bir kurgu bilim yapıtı gibidir.
Obama diğer başkanlar gibi ne Vietnam batağına ne Afganistan ne Irak çıkmazına askerlerini sokmadan eski başkanların hatalarını kapatarak silahlı müdahale yerine ülkelerin kendi içindeki işbirlikçileri kullanarak o ülkelerdeki egemenliğini kurumsallaştırmış ve BOP(Büyük orta doğu projesini) tek bir Amerikalı askeri öldürmeden gerçekleştirmiştir. Son iki halka kaldı orta doğudaki haritaların değişmesi için.Biri Suriye diğeri Türkiyedir.Arap baharı ve öldürerek demokrasi getirme çalışmasında tek sıkıntı tahmin edilemeyen bir direnç gösteren Rusya  Çin ve İran’ın desteğini alan Suriye oldu.İlk defa evdeki hesap çarşıya uymadı.
İşte psikolojik savaşın parçası beyzbol sopası gösterme olayı aslında basit günlük bir sporun sonundaki doğal davranış değildir. Bu güne kadar silahlı müdahale yapmadan hesabı kapattığı ülkelerde ilk defa sopayı indireceğinin mesajını dünyaya geçmiş oldu. Bu sopanın kimin başına ineceğini Türk dış işleri bakanı dışında herkes biliyor.
Sıfır sorun diye yola çıkıp kavgalı olunmayan PKK. ya destek vermeyen komşu ülke kalmayıncaya kadar mücadele edip ülkeyi orta doğu bataklığında boğazına kadar çamura sokan sayın bakana birileri baktığı aynaların dev aynası olduğunu aslında kendisinin normal aynalara baktığında cüce olduğunu görmesi gerektiğini söylemeli. Bu hayal dünyasında gezen bakan Türkiye’yi yüz yıl geçse etkilerini silemeyeceği bir yükün altına sokmuştur. Zararın neresinden dönülse kardır. Bir an önce sayın başbakan bu bakanı azletmelidir.
Obama’nın aba altından gösterdiği sopanın bir mesajı da Türkiye’ye dir.
Bop’un sondan ikinci halkası Suriye bitmeden sana sıra gelebilir dikkat et Suriye de bizim taşeronluğumuza devam et. Geri adım atma mesajıdır bu. Anlayan anlamış mıdır bilinmez. İşte ben bu beyzbol sopasının kerametini böyle görüyorum. Gördüğüm düş değil gerçektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlyas Öztekin Arşivi