Mehmet Mert

Mehmet Mert

Akgün'den yeni ekmek kapısı!

Akgün'den yeni ekmek kapısı!


Araştırın sorun bakın bakalım. Dünyanın başka bir memleketinde bugünkü yazıma konu olan durumun bir eşi benzeri var mıdır?
Bakın olay şu; bir gazete yayınlamak için savcılıktan imtiyaz belgesi çıkarttırıyorsunuz. Gazetenin 1. Sayfasından (bu şart yoksa paranız ödenmez) Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün o anki özel güne dair reklamını/mesajını yayınlıyorsunuz. Faturanızı kesip Büyükçekmece Belediyesi’nin yolunu tutuyorsunuz.
En az 500 TL (beşyüz lira) garanti, duruma göre 1000 (bin) veya 1500 (binbeşyüz) lira da kopartabilirsiniz.
Bu gazete gerçekten yayınlanıyor ve gazetecilik hizmeti veriyor mu?
Adresi nerededir?
Kaç çalışanı vardır?
Vergisini matuhunu ödüyor mı?
Büyükçekmecelilere en son hangi hizmeti vermiştir?
Bırakın bu soruların cevabını almayı, siz sadece 1. Sayfadan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün kocaman fotoğraflı reklamını basın yeter. Tabi ara sayfalara yalaka kokan haberler de olsa fena olmaz hani!
Meclis üyeleri göreve!
Hadi Büyükçekmece’nin diğer yurttaşı konuda bihaberdir. Müfettişleri kimseler uyarmamıştır. Savcılık bu tür ucuz işlere bakmaz.
Peki Büyükçekmecelierin oyları ile o makama/mevkiye seçilen belediye meclis üyelerine ne demeli. Gerçi bir ara meclis üyeleri sesini çıkarmasın diye (2009 seçimlerinden hemen sonra) Akgün bu reklamlara belediye meclis üyelerinin adlarını da yazıyordu ama, şimdilerde onu da yapmıyor.
Yok mu bir tane delikanlı meclis üyesi bu konuyu meclise taşıyacak. Soramaz mı ‘Ey Akgün sen bu reklamların ödemesini şuanda uçan kuşa borcu olan Büyükçekmece Belediye kasasından ödemez isen kendi şirketinden veya cebinden aynı reklamlara ödeme yapar mısın?’ diye.
Kaç adet gazeteye bu ödemeler yapılıyor? Yılda kaç paraya mal oluyor? Bu reklamların Büyükçekmecelilere/Büyükçekmece Belediyesine faydası nedir? Reklam verme kıstasları nelerdir? Reklam verilmeyen gazeteler var mı? Varsa bunlara neden verilmiyor? Bu durum  Rekabet Kurumu yasasına muhalefet değil midir?
Gel vatandaş sen de kazan!
Ey vatandaş yarın sen de al bir imtiyaz belgesi, bas Akgün’ün kocaman fotoğrafını gel belediyeye. Ver faturanı Belediye Basın Bürosuna. İşleme girsin ve hesabına anında havale çıkartılsın. Senin başka işle uğraşmana ne gerek var! Sayın Belediye Başkanımız zaten inanılmaz ekmek kapısı açmış size daha ne bekliyorsun!
Üstelik gazeteni her gün basmana gerek bile yok. Ne zaman bir özel gün var (kandil, bayram, seyran, 23 Nisan, 19 Mayıs) o zaman gazeteni bas yeter!
Büyükçekmece belediyesi çağdaş belediyecilik örneği göstererek denetimsiz ve düzensiz hizmetlerinden birisini daha sergileyerek vatandaşa inanılmaz ekmek kapısı açmış!
Sen daha ne beklersin arkadaş! Bırak kafe işletmeciliğini, boş ver 8-10 saat mesaide çalışmayı, sallanma direksiyonda terk et üç kuruşa şoförlüğü. Ver bir matbaaya imtiyaz belgeni, hazırlasın sana uyduruk bir gazete, bas Akgün’ün reklamını gel al paranı git! Böyle iş Amerika’da bile yok!
Utanılacak bir durum!
Bakın iddia ediyorum bu durum yirmi yıllık bir belediye başkanınca utanılacak bir durum olmaktan öte değil. Siz bir belediye başkanı değil de yirmi yıldır yönettiğiniz bir holdingin paralarını böyle çarçur etseniz değil yirmi yıl sizi hiçbir kimse orada yirmi gün tutmaz.
Buradan yazdıklarımın aksini ispat etsinler çıkarım Büyükçekmece’nin bir türlü açılamayan 235 metre yüksekliğindeki kulenin tepesine anırırım. Peki ya aksini ispat etmeden ‘Bu adamın kendisi reklam yayınlamadığı için atıyor’ diye konuşanlar var mı anırmaya!
Bakın bölgemizdeki diğer belediyelerde benzer durum var mı? Hayır. Silivri ve Beylikdüzü Basın İlan Kurumu aracılığı ile reklamlarını dağıtır. Esenyurt, K.Çekmece ve Çatalca bir takım kıstaslara bakarak reklam dağıtımı yapar. Bir tek Avcılar belediyesi Büyükçekmece ile benzeşir ama. Avcılar ödemelerini Belediye kasasından yapmaz!
Son söz!
Bu konuda söylenecek son sözümüz şudur. İşini hakkıyla yaparak bu reklamları yayınlayan bir iki gazeteyi ayrı tutuyorum. Ancak bu arkadaşlarında bu konuyu önemsemelerini arzu ederim. Aksi halde belki bugün olmasa bile yakın bir zamanda onlar da bu rezaleti fark edecek ve benden daha fazla rahatsızlık duyacaklardır diye düşünüyorum.
Burada yapılması gereken bu konu ile ilgili herhangi bir meclis üyesi v.s. konuyu meclise veya başka yere taşımadan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün talimat vererek bir durum değerlendirmesi yapması ve bunu da basın ile paylaşmasıdır. Zira, yarın daha kontrolsüz bir durum ile karşılaşan yine Büyükçekmece Belediyesi olacaktır.


Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi