Muhasebeciler taban fiyatları belirledi

Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği (MMMBD) Şubesi, Esenyurt’ta gerçekleştirilen toplantıda 2013 yılı için Defter Tasdiklerinin taban fiyatlarını belirledi. Yeni fiyatları MMMBD Şube Başkanı Server Gökmen açıkladı.

Esenyurt Kanatçı Ova’da düzenlenen yemekli toplantıya yaklaşık bölgedeki 50 kadar  Mali Müşavirler katıldı. Toplantıyı yöneten Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Şube Başkanı Server Gökmen, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile beraber gelen düzenlemeler hakkında meslektaşlarına ve basın mensuplarına bilgiler verdi. Gökmen, Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre tutulması ve tasdik ettirilmesi zorunlu olan defterler ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda her defter işlem hatası için 4 bin TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

Yeni kanunda köklü değişiklikler var
1 Temmuz’da yürürlüğe giren 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun ticaret hayatında köklü değişikler yaptığına dikkat çeken Server Gökmen, “Olan bu büyük değişimlerin başında geçmiş yıllarda 3 defter olarak tasdik edilen defter sayısı 6 deftere çıktı, Ocak ayında yapılan ara tasdik kalktı ve bunlara ek olarak 30 Mart’a kadar Yevmiye, Yönetim Kurulu Defterlerinin Kapanış Tasdikleri’nin kesinlikle yapılma mecburiyeti getirildi. Ülkemizde ki biz Muhasebecilerle beraber sanayici, esnaf, tacir, tüccar, serbest meslek erbabı ve sanatkarın 2013 yılında muhasebeci ilişkilerimizin daha sağlıklı devam edebilmesi için mükelleflerimize bazı konular hakkında bilgi sunmayı faydalı görmekteyiz” diye konuştu.
        
Ruhsatı olmayanlar defter tutamaz
Esenyurt, Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Avcılar’ı içeren bölgenin kozmopolit yapısı nedeniyle çeşitli sorunlarla iç içe yaşadığını belirten Başkan Gökmen, “3568 sayılı yasa kapsamında ruhsatı olmayanların defter tutmaları kesinlikle yasaklanmıştır. Belgesiz defter tutanların olumsuzluklarından birinci derecede etkilenecek olan iş sahipleridir. Muhasebe işlemleri muhasebeci tarafından imzalanmak zorunda ve zorunlu olarak beyan ve bildirgeler internet (elektronik) ortamda gönderilmektedir. İnternet (elektronik) ortamında gönderilmediği takdirde yüksek miktarda cezalara maruz kalınmaktadır. Bu itibar ile mükelleflerimizi şu hususlar konusunda bilgilendirmeyi bir görev biliyoruz:

İşlemlerinizi yürüten meslek sahibinin büro tescil belgesi ve ruhsatının olup, olmadığını büro sorumlusunun kendi belgesi ile çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.
Serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşaviriniz ile mutlaka her yıl sözleşme yapınız.

Ödemeleri bizzat kendiniz yapın
Serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirin, VERGİ ve SGK (ssk  ve bağ-kur primi) gibi ödemelerin tahsilatını muhasebecilerin müşteriden alıp yatırmaları yasaklandığından meslektaşlarımızı zor durumda bırakmamak için ödemelerinizi kendiniz kuruma veya tahsilat yapan bankalara ödeme yapmanız gerekmektedir. Zamanında yatırılmayan ödemelerden meslek mensubu sorumlu değildir.
Meslek mensubu ve işveren arasında yapılan sözleşmede belirtilen ücretin ve tasdik ücretinin zamanında ödenmemesi meslek mensubunun iş takip zorunluluğunu ortadan kaldıracağından ödemelerin zamanında yapılması menfaatiniz icabı olacaktır.
Serbest muhasebeci mali müşavir ücretleri odalar tarafından tespit edildiğinden talep edilen ücretler üzerinden pazarlık yapılamaz.

Ücretler zorunlu olarak arttı
Her yılsonu itibariyle gelecek yılın defter tasdik ve kırtasiye ile diğer giderler karşılığı tespit edilen ücret yatırılması gerekmektedir. Tahsil edilen ücret sadece tasdik ücreti olmayıp, Yeni TTK’dan dolayı bu yıl ayrıca gecen yıla oranla defter tasdiki ücreti defter sayısı ÜÇ’den ALTI’ya çıkmasıyla ve kapanış tasdikinden dolayı zorunlu olarak artmıştır.
Aşağıda talep edilen defter tasdik ücretleri; yıl içerisinde mükellef için harcanan kırtasiye ve diğer masraflar karşılığıdır. Bu mükellefin işçi sayısı, banka sayısı, KDV oranları, kırtasiye yükü, şube sayısı ve cirosu göz önüne alınarak artış yapılacaktır.
01 TEMMUZ 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu gereği Limited ve Anonim Şirketlerin 01 OCAK 2013 tarihi itibari tutmak zorunda olduğu ve tasdik ettirmesi gereken defter sayılarında artış olup önceki yıllara ek olarak Pay defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri, Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri tasdik ettirilecek ayrıca 30 MART’a kadar kullanılan bu defterlerin bir kısmı için Kapanış Tasdiki Zorunluluğu gelmiştir.”

İşte yeni fiyatlar
“Biz Muhasebeciler, bahsetmiş olduğum bu konulardan dolayı müşterilerimizin sorun yaşamaması ve cezalara maruz kalmamaları için önemle okumalarını ve bilgi sahibi olmalarını istiyoruz” diyen MMMBD Büyükçekmece Şube Başkanı Gökmen, 2013 yılı Defter Tasdiki taban fiyatlarının da şu şekilde belirlendiğini bildirdi:
İşletme hesabı : İşçisiz: 250 TL, İşçili: 300 TL
Bilanço Şahıs : İşçisiz: 500 TL, İşçili: 550 TL
Şirketler  : İşçisiz: 750 TL, İşçili: 800 TL

Server GÖKMEN
Mali Müşavirler Muhasebeciler
Birliği Derneği Şube Başkanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri