Yeni kabine listesi açıklandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında 61. Hükümetin kabine listesini açıkladı. Meclis'te güven oylaması çarşamba günü yapılacak. İşte yeni kabine...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından geçen hafta hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Erdoğan, yeni kabine listesini Gül'e sunmasının ardından Çankaya Köşkü'nden ayrılarak, Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında 61. Hükümetin kabine listesini açıkladı.

Hükümet programı 8 Temmuz Cuma günü Meclis Genel Kurulu'nda okunacak ve görüşmeleri de 11 Temmuz Pazartesi günü yapılacak. 61'nci hükümetin güvenoylaması ise 13 Temmuz Çarşamba günü yapılacak

Arınç ve Babacan yeniden başbakan yardımcısı

Yeni kabinede Bursa Milletvekili Bülent Arınç, önceki Hükümet'teki Başbakan Yardımcılığı görevini korurken, Ali Babacan da yeniden Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Başbakan Yardımcılığına getirilen isimler arasında, önceki dönemde AKP Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da var.

Yerlerini korudular

61. Hükümette Sadullah Ergin, Türkiye'nin 74. Adalet Bakanı olarak görev yapacak.

2007'den bu yana görevini sürdüren Ertuğrul Günay da, yeni kabinede de ikinci kez Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapacak.

Erdoğan'ın başkanlığında kurulan 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti döneminde, Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı, TBMM'de 16 Nisan 2003'de kabul edilen 4848 sayılı yasa ile birleştirilmiş ve ''Kültür ve Turizm Bakanlığı'' adını almıştı.

24. Dönem Konya Milletvekili olarak TBMM'ye giren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kabinede yerini koruyan isimlerden oldu.

4. kez atandılar

Yeni kabinede tekrar Sağlık Bakanlığına getirilen Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye'de bu göreve 4. kez atanan ilk Sağlık Bakanı oldu. Akdağ, Türkiye'nin 49. Sağlık Bakanı olarak görev yapacak. Aynı göreve 4. kez getirilen bir diğer bakan da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. Yeniden göreve getirilen Binali Yıldırım 8 yıl 2 aylık görev süresi ile en uzun süre görev yapan Ulaştırma Bakanı oldu.

6 isim kabine dışı kaldı

Başbakan Erdoğan, 60'ncı hükümette yer alan pek çok isme yeni kabinede de yer verirken, 3 bakanın yerini değiştirdi. Başbakan Erdoğan 6 isme ise yeni kabinede yer vermedi. Milli Eğitim Bakanlığı görevini yürüten Nimet Çubukçu, Milli Savunma Bakanlığı görevini yürüten Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir kabine dışı kaldı. Bu isimlerin yanı sıra yeni kabinede, 60'ncı hükümette Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten ve hafta başında Meclis Başkanı seçilen Cemil Çiçek ile 12 Haziran seçimlerinde Başbakan Erdoğan'ın aday listesine giremeyen Selma Aliye Kavaf ve Mehmet Aydın da bulunmuyor.

6 yeni isim

61'nci hükümetin kabinesinde Başbakan Erdoğan 6 yeni isme yer verirken, bu isimleri ise geçen dönem AKP Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Bekir Bozdağ ve Suat Kılıç, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar AKP Genel Sekreterliği görevini yürüten İdris Naim Şahin ise Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz oluşturuyor. Başbakan Erdoğan, Bozdağ'ı Başbakan Yardımcısı yaparken, Kılıç'ı ise Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın başına getirdi.

Başbakan Erdoğan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yine bir kadını Fatma Şahin'i atarken, Beşir Atalay'dan, Başbakan Yardımcılığı nedeniyle boşalan İçişleri Bakanlığı'na da İdris Naim Şahin'i getirdi. Başbakan, Vecdi Gönül'den boşalan Milli Savunma Bakanlığı'na ise Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz'ı atadı.

Başbakan Erdoğan yeni kabinede, eski kabinede de yer alan üç ismin yerini değiştirdi. Bunlardan Devlet Bakanlığı görevini yürüten Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, 60'ncı hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Ömer Dinçer'i de Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirdi. Başbakan Erdoğan bu dönem İçişleri Bakanı olarak görevlendirmediği Beşir Atalay'ı Başbakan Yardımcısı yaparken Atalay yine terör ve Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin koordinatörlüğünü yürütecek

Yeni kurulan bakanlıklar

AB Bakanlığı'nda sürpriz yok

Yeni kurulan bakanlıklardan olan AB Bakanlığı'na önceki Hükümet'te AB'den sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci olan İstanbul Milletvekili Egemen Bağışgetirildi. Bağış, 8 Ocak 2009'dan bu yana Başmüzakereci ve Devlet Bakanıydı.

Önceki Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, yeni kurulan bakanlıklardan olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na getirildi. Ergün, 1 Mayıs 2009'dan bugüne kadar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevini sürdürüyordu.

Sosyal Politikalar Bakanlığı da, yeni dönemde, kabinede yapılan değişiklerle 6 yeni icracı bakanlık arasında yer alıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin getirildi. Şahin, AKP Kadın Kollarında bir dönem teşkilattan ve bir dönem de siyasi işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.

Önceki dönemde Devlet Bakanlığı görevini yürüten AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, 6 yeni bakanlıktan biri olan Kalkınma Bakanlığı'na getirildi.

Bakanlar

Adalet Bakanı Sadullah Ergin

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı Recep Akdağ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri