Allah aşkına Libya'yı kurtarın

Allah aşkına Libya'yı kurtarın
Libya'nın BM temsilcisi Şalgam, BM Güvenlik Konseyi'ne çocukluk arkadaşı Kaddafi'yi durdurmaları için yalvardı. Kaddafi'yi Hitler ve Pol Pot ile kıyasladı

TUNUS ve Mısır'daki isyan ateşinin sıçradığı Libya'da muhaliflere karşı katliam başlattığı ileri sürülen Libya lideri Muammer Kaddafi'yi, 42 yıldır yakınında bulunan tüm adamları bir bir terk ediyor. Büyükelçileri ve bakanları ardarda istifa ederken önceki gün de Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Şalgam, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmayla Kaddafi'ye sırtını döndü. Kaddafi ile 1950'lerden beri çok yakın arkadaş olan ve onunla birlikte devrime imza atan Şalgam, konseyi Libya'daki vahşeti durdurması ve Kaddafi'yi cezalandırması için göreve çağırdı. Libya'nın eski dışişleri bakanlarından olan Şalgam, konseye hitap ederken, 'Lütfen ülkemi kurtarın. Dökülen kanı durdurun. Masum insanların öldürülmesine izin vermeyin' dedi. Şalgam, 'Buradan Kaddafi kardeşime sesleniyorum: Libyalıları rahat bırak' dedi. Kaddafi'yi Hitler ve Pol Pot ile kıyaslayan Şalgam, isyanı destekleğini açıkladı.

ABD'DEN YAPTIRIM KARARI
Oldukça duygusal bir konuşma yapan ve zaman zaman gözleri dolan Şalgam şunları söyledi: 'Kaddafi Libyalılara 'ya sizi ben yönetirim ya da öldürürüm' diyor. Diplomatlarının yüzde 90'ının desteğini yitirdi. Kölelik ve tek kişilik iktidar bitti. 1 yıl içinde bambaşka bir Arap dünyası göreceksiniz.'  Önceki gün yaptığı konuşmaya kadar Kaddafi'ye desteği süren Şalgam, ilk başta sivil halka yönelik saldırılara inanmadığını ancak daha sonra gelen haberlerin vehameti nedeniyle fikirlerinin değiştiğini açıkladı. Şalgam sözlerini tamamladığında yardımcısı İbrahim Dabaşi gözyaşları içerisinde kendisini kucakladı. Libya liderine isyan bayrağını ilk çeken kişi olan Dabaşi, 'Bu adam deli. Öldürülünceye kadar veya intihar edinceye kadar ayrılmayacak' dedi.
ABD, Libya yönetimine karşı ambargo kararı alırken, Başkan Barack Obama, Kaddafi ve yakınlarının malvarlığını donduran ve bu kişilere ilişkin mali işlemleri askıya alan kararı imzaladı. Paptırımlar çerçevesinde, Kaddafi ve 4 çocuğunun ABD'deki malvarlıkları donduruluyor. Yaptırımlar Libya hükümetine de uygulanacak.

BM'de duygusal anlar
Kaddafİ'nİn yakın dostu olan Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Şalgam, BM'deki duygusal konuşmasını tamamladığı zaman yardımcısı Dabaşi gözyaşları içinde kendisini kucakladı. Ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve diğer elçiler Şalgam'ın çevresini kuşatıp destek verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.