Avcılar denize doğru kayıyor!

Avcılar denize doğru kayıyor!
Prof Dr. Celal Şengör, olası bir İstanbul depreminde birçok ilçenin ne kadar hasar göreceğine dair açıklamalarda bulundu. Avcılar'ın zemininin kil olduğunu ve denize doğru kaydığını söyleyen Şengör, Beylikdüzü'nün ise zemininde kayalık ve sağlam

Avcılar için önemli uyarılarda bulunan Celal Şengör, “Avcılar denize doğru kayan, altı kil olan, oldukça tehlikeli bir yer. Nitekim 99 depreminde en büyük hasarı Avcılar gördü. Yine benzer bir şey olabilir” dedi.

Youtube'da yayın yapan Kafa Tv'de konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, beklenen İstanbul depremiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. İlk olarak Yeşilköy ve Adalar'daki tehlikeye dikkat çeken Şengör, “İstanbul'un güneyinden Türkiye'nin en büyük fayı geçiyor, Kuzey Anadolu Fayı dediğimiz fay. Şimdi İstanbul'un güneyinden geçen bu fay 99'da Gölcük, Adaparız ve Düzce'de depremede sebep oldu. Depremde bu şehirler yıkıldı. Şimdi geldi İzmit Körfezi'nin ağzında yırtılma durdu. Şimdi bu devam edecek. İstanbul'un güneyinden geçen bu fay Yeşilköy'e 8 kilometre uzaklığında, Adalar'ın ise hemen dibinde. Bu şu demek Yeşilköy yıkılacak. Yeşilköy'de şiddet 9'a kadar çıkacak. Tuzla'da aynı şekilde. Buralardan Harp Okulları'nın taşınması lazım. Adalar sağlamdır ama evinizi nasıl yaptığınız önemli. Çünkü fay dibinizden geçecek. Adalar da çok sıkı sallanacak” dedi.

Dehşete düştük

1999 yılında meydana gelen 2 Marmara Depremi sonrası fayı incelediklerini ve büyük bir paniğe kapıldıklarını da anlatan Şengör, “99 depremlerine kadar bir Marmara'nın içini bilmiyorduk, veriler sadece Deniz Kuvvetleri'nin kendi amaçları içi topladığı verilerdi. Biz de kendi verilerimizi topladık. Fransızlar gemi gönderdi, Deniz Kuvvetleri'miz destek verdi, denizin altında fayı haritalayıp, inceledik. Ne olduğunu gördük ve dehşete düştük. İstanbul'da 60 bin binanın yıkılması söz konusu. Bu binaların elden geçmesi lazım. Bunu belediye tek başına yapamaz. İstanbul depremi 7,6 şiddetinde olabilir. Bunu da dikkate almaları lazım” diye konuştu.

Köprüler sağlam

Avrasya Tüneli ve Boğaz Köprüleri gibi kritik yapıların sağlam olduğunu vurgulayan Şengör, “Avrasya Tüneli sağlam, Boğaz Köprüleri sağlam bizi korkutan evlere ne olacak, AVM'lere ne olacak, hastanelere ne olacak? Bunu sorgulamak gerek” dedi.

Altı kum olan yerler sakat

7.6 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade eden Şengör, “Maraş depremine yakın, baya güçlü bir deprem. 7.6'dan İstanbul perişan olur. Depremden sonra İstanbul'daki yangınlarla ve açıklıkla nasıl başa çıkacaksın” dedi. Fatih ilçesinin zeminiyle ilgili soruya yanıt veren Şengör, “Fatih ilçesinin zemini iyi ama depreme yakın. Şimdi şöyle düşün 1. Köprü'den itibaren sahile paralel bir çizgi çiz. O çizginin güneyi tehlikeli nerede olursan ol. Buralar faya çok yakın çünkü. Kadıköy, Fenerbahçe, Maltepe, Kartal, Tuzla, Bakırköy, Yeşilköy, Zeytinburnu buralar çok tehlikeli. Fatih, Suriçi -Suriçi'nin altı neojendir, içinde Bakırköy formasyonunun olduğu yerler varsa oralar sakattır. Suriçi, Avcılar'a nazaran çok daha iyi durumda. Bakırköy, Florya, Zeytinburnu felaket. Bağcılar'ın yüksek yerleri Avcılar gibidir, sakattır. 1. ve 2. köprü arası binanız iyiyse altıda sağlam olduğu için dayanırsın. Kuzeyde ise altı kum olan yerlere gitme. Avcılar kil tabakası üstünde, sürekli denize kayıyor. Küçükçekmece ve Silivri de tehlikeli. Arnavutköy kuzeyde kalıyor, altı kum olan yerleri yaramaz. Bahçelievler pek sağlam değil. Kemerburgaz'ın oralar altı kumsa çok sakat. Ben size şartları söyleyeyim; altı kum olan yerler sakat” ifadelerini kullandı.

Beylikdüzü'nün altı kayadır

Depreme en dayanıklı bölgeler arasında Kadıköy'ün semtlerinin de olduğu hatırlatılan Şengör, “Katılmıyorum daha kuzeye çıkmak lazım” diye yanıt verdi. Şengör, “Kadıköy, Fenerbahçe, Kartal, Maltepe hepsi güneyde kalıyor faya çok yakın” dedi.İstanbul'un zemini sağlam semtlerini sayan Şengör, “Beykoz, Anadolu Hisarı, Bebek, Ataşehir, Şişli, Nişantaşı, Ümraniye, Beyoğlu buralar sağlam yerler. Beylikdüzü'nün altı kireçtaşı, o sağlam bir kayadır” dedi.

Ayasofya 8'e bile dayanır!

Açıklamasının devamında ellerindeki verilere göre bütün fay kırılırsa İstanbul depreminin 2 dakika süreceğini düşündüklerini ifade eden Şengör, “Ayasofya'nın 8'e bile dayanma ihtimali var. Topkapı Sarayı da çok tehlikeli bir yerde, İstanbul'da deniz seviyesinin yükselme ihtimali de var. 5 ila 8 metre arasında tsunami olabilir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.