Avcılar'da 4 isim öne çıkıyor

Avcılar'da 4 isim öne çıkıyor
CHP'nin İstanbul ilçelerinde açıklaması beklenen belediye başkan aday adayları noktasında en çok merak edilen ilçelerin başında Avcılar geliyor.

Halihazırda 25 belediye başkan aday adayının yer aldığı Avcılar'da, adaylaşması muhtemel 4 isim dikkat çekiyor; mevcut Belediye Başkanı Turan Hançerli, eski Avcılar İlçe Başkanı Erdal Nas, soy ismiyle Avcılar'da tanınırlığı yüksek olan Ali Rıza Değirmenci ve sürpriz olarak Erhan Bozan

 

 

 

Yerel seçime kısa bir süre kala Cumhuriyet Halk Partisi'nin İstanbul ilçelerinde kimleri belediye başkan adayı ilan edeceği en çok merak edilen konuların başında geliyor. Şimdiye kadar açıklanan ilçelerin dışında CHP'nin kendi elinde tuttuğu kentlerde henüz belediye başkan adaylarını ilan etmemesi, kulislerdeki dedikoduları da bir hayli sıcak tutuyor. Özellikle şimdiye değin 25 ismin belediye başkan aday adaylığı müracaatı yaptığı Avcılar en çok konuşulan ilçelerin başında geliyor. Uzun yıllardır CHP'nin iktidarında olan Avcılar'da 25 belediye başkan aday adayı olsa da öne çıkan 4 isim var.

 

Avcılar kale olarak tanımlanamaz

Avcılar'da rahmetli belediye başkanı Tahsin Salihoğlu'ndan sonra DSP ile iktidara gelen Mustafa Değirmenci bir sonraki dönem CHP'ye, geçmiş ve iki dönem CHP'den belediye başkanlığı yapmıştı. Değirmenci'nin ardından ise 5 yıl yine  CHP ile Handan Toprak için de bulunduğumuz 5 yıl içinde de yine CHP'li Turan Hançerli seçimleri kazanmıştı. DSP iktidarını da sayarsak 25 yıldır CHP'nin iktidar olduğu Avcılar kimileri için kale görülse de kazın ayağı hiç de öyle değil. Avcılar zannedildiği gibi CHP için bir Bakırköy, Kadıköy, Şişli, Beşiktaş vs değil. Zira CHP'nin son yerel ve genel seçimde aldığı oya bakarsanız bunu görebilirsiniz.

 

AK Parti Avcılar'da zayıf değil

31 Mart 2019 yerel seçimlerine gittiğimizde CHP'nin Avcılar'da Turan Hançerli önderliğinde 126 bin, AK Parti'nin ise Dr. İbrahim Ulusoy ile girdiği seçimde 110 bin oy aldığını görüyoruz. CHP'nin; İYİ Parti, HDP ve diğer çeşitli partililerin oylarını da aldığını düşünürsek ittifaka rağmen aradaki oy farkının 16 bin olduğunu görüyoruz. 500 bin nüfuslu bir Avcılar için 16 bin çok ciddi bir fark değil. Dolayısıyla bu yüzden Avcılar CHP için kale olarak tanımlanabilecek bir kent değil. Yine son genel seçimlere baktığımızda 14 Mayıs 2023'te Avcılar'da CHP; 88 bin, AK Parti ise 81 bin oy almış. Aradaki fark yerel seçimdekinin aksine 7 bine kadar düşmüş.

 

CHP'nin kararı çok kritik

Hal böyle olunca CHP'nin Avcılar'da belediye başkan adayı ilan edeceği isim de çok kritik bir hal alıyor. 25 aday adayının yer aldığı Avcılar'da CHP için ise öne çıkan 4 isim var. Mevcut belediye başkanı Av. Turan Hançerli, eski İlçe Başkanı Erdal Nas, eski belediye başkanı Mustafa Değirmenci'nin oğlu ve eski belediye başkan yardımcısı Ali Rıza Değirmenci, son olarak da CHP'nin Avcılar siyasetindeki simge isimlerinden Erhan Bozan.

 

Hançerli'nin Tokat lobisi

CHP'nin Avcılar'daki 4 as ismine baktığımızda Avcılar'ın demografisini de düşünmemiz de fayda var diyebiliriz. Avcılar, en çok Tokatlıların ikamet ettiği; Sivas, Yozgat, Çorum, Malatya, Erzincan ve Bulgaristan göçmenlerinin yaşadığı bir kent. Nüfusunun önemli bir kısmını Aleviler ve Rumeli göçmenleri oluşturuyor. Öne çıkan 4 belediye başkan aday adayı da Alevi-Bektaşi geleneğe sahip. Fakat memleket noktasında farklı lobileri var. Örneğin belediye başkanı Hançerli, Tokatlılar üzerinde güçlü bir isim. Tokatlıların, İstanbul'daki tek belediye başkanı. Bu özelliğini kaybetmek istemiyor, hemşehri dernekleri üzerinde güçlü bir rol oynuyor. Yine Yozgat, Amasya, Çorum gibi hemşehri dernekleri de desteğini Hançerli'den yana koyuyor. Bu gücünün farkında olan Hançerli geçtiğimiz haftalarda CHP Genel Merkezi'ne hemşehri derneklerini yönlendirmişti.

 

Göçmenlerin gözdesi Değirmenci

Avcılar'daki Rumeli göçmenlerinin gözdesi ise şüphesiz Ali Rıza Değirmenci. Ambarlı ve Firüzköy gibi göçmenlerin ağırlıkla ikamet ettiği kentlerde Değirmenci herkesin gönlünde yatan isim. Genç bir profil olmasının yanı sıra babasının 15 yıl yönettiği Avcılar'da tanınırlık gibi bir problemi yok. Kendi hemşehrileri dışında Avcılar'da yaşayan diğer memleketlerden insanlar tarafından da sevilen bir isim olarak dikkat çekiyor.

 

Erdal Nas babacan bir isim

CHP'nin Avcılar için 'güçlü' dediğimiz bir diğer ismi olan Erdal Nas gerçekten de babacan diye tabir edebileceğimiz bir figür. Tepeden tırnağa Anadolu. Candan ve samimi. Erzincanlı olan Nas, hemşehrilerinin desteğini arkasına almış durumda. Yine Avcılar'da yaşayan Kars, Tunceli, Erzurum gibi doğu kökenli seçmenin de gözdesi durumunda. Uzun yıllar ilçe başkanlığı yapması münasebetiyle tanınırlığı ve bilinirliği yüksek bir isim. Bu sebeple 'güçlü' diyoruz.

 

Erhan Bozan sürpriz olabilir

Erhan Bozan Avcılar siyasetinde CHP'nin demirbaşlarından birisi. Geçmişte de belediye başkan aday adayı oldu, milletvekili adayı da oldu. İlçe başkanlığı da yaptı. Avcılar'daki bütün CHP'lilerin CHP'lilerden de öte her partili seçmenin tanıdğı bir isim. Bir defa Türkiye'de Koç ailesinin tanınırlığı ne kadar meşhur ise Avcılar'da Bozan ailesinin tanınırlığı da o kadar meşhur. Erhan Bozan'ın babası Kemal Bozan'ı caddede kendi halinde yürürken görmediğimiz bir gün yok gibidir. Bozan Sivaslı kimliğiyle ilçede Tokatlılardan sonra çoğunluğu ele alan Sivaslıların gözde ismi. Bazı meşhur gazetecilerden aldığım duyumlar da kendisinin sürpriz olabileceğini doğruluyor.

 

 

AK Parti Avcılar'da hata yapıyor

Avcılar'da CHP'nin satranç tahtası bu şekilde iken AK Parti'nin ki de çok düzgün değil. Aynı karmaşa AK Parti'de de hakim. Yerel seçim sürecinin başında MHP'li Hayati Arkaz'ı sahada görmüştük. Cumhur İttifakı adayı olarak Avcılar'da seçime gireceği en çok konuşulan meseleydi. Hayati Arkaz gerçekten de Avcılar'da tanınan, bilinen ve güçlü bir isim olarak seçimi alabilecek kudrette biriydi. Fakat ne olduysa Arkaz sahadan çekildi. Şimdi gözler AK Parti'nin kimi aday yapacağı yönünde. Bugüne kadar hep ithal aday ile ilerledikleri Avcılar'da AK Parti'nin geçen dönem  aday ilan ettiği Dr. İbrahim Ulusoy'u yine aday yapacağı ihtimali üzerinde duruluyor. Ulusoy, geçen dönem Avcılar'a henüz yeni tayin edilmiş bir memurdu. Adaylık için Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi başhekimliğinden istifa etmiş, akabinde seçimi kaybedince başhekmliğe geri dönmüştü. 5 yıldır başhekmlik görevini sürdüren Ulusoy doğru aday mıdır, göreceğiz. Ama   AK Parti'nin Avcılar'da bir takım hatalar yaptığı kesin gibi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.