BM Güvenlik Konseyi'nden Kaddafi rejimine yaptırım darbesi

BM Güvenlik Konseyi'nden Kaddafi rejimine yaptırım darbesi
BM Güvenlik Konseyi, Libya'da Muammer Kaddafi rejimine yönelik yaptırımlar getiren karar tasarısını “oybirliğiyle” kabul etti. Kaddafi rejimine uyarıda bulunan Avrupa Birliği (AB) ise şiddetin hemen sona erdirilmesini istedi. Öte yandan, başkent Trablus y


Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kaddafi rejiminin gücünü çok büyük ölçüde kısıtlayacak yaptırımların uygulanmasını oybirliğiyle kabul etti.

Kararda Libya rejimine yönelik silah ambargosu getiriliyor, Libya lideri Muammer Kaddafi, akrabaları ve rejimin önemli mensuplarının mal varlıkları donduruluyor, bu kişilere karşı uluslararası seyahat yasağı getiriliyor. Ayrıca ülkedeki protestoculara karşı hükümetin şiddet uygulamasının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale edilmesi isteniyor.

LİBYA'YI TERK EDEMEYECEK

Onaylanan yaptırım kararı kapsamında, Kaddafi'ye, ailesinden dokuz kişiye ve kendisine yakın altı kişiye uluslararası seyahat yasağı getirilecek.

Ayrıca, Kaddafi'nin ve aralarında oğlu Seyif El-İslam Kaddafi'nin de bulunduğu ailesinden beş kişinin malvarlıklarının dondurulacak.

TEHDİT GİBİ UYARI

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanı Catherine Ashton, Kaddafi rejimine tehdit gibi bir uyarıda bulundu. Ashton, "insan hakları ihlallerinin devam etmesi halinde Kaddafi'nin bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını" belirtti.

 

"Yaşanan şiddet hemen sona ermeli" diyen Ashton, BM Güvenlik Konseyi'nin insan hakları ihlallerini Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıması olasılığına yeşil ışık yaktı. Ashton, "Sivillere yönelik saldırılardan sorumlu kişilerden hesap sorulması gerek... İşlenen suçlara uluslararası kamuoyunca göz yumulmayacak" dedi.

ŞİDDETTLİ ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararını almasından saatler önce, Libya'nın başkenti Trablus'un batısındaki,  petrol sanayi kenti Zaviye’de, Kaddafi yandaşlarıyla yönetim karşıtları arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Görgü tanıklarına göre, çatışmalarda 50-60 kişinin öldü.

Ölenlerin arasında gençler, çocuklar, yaşlılar ve kadınlar olduğunu, en az 50 kişinin de ağır yaralandığını belirtildi.

PARALI ASKERLER SAHNEDE

Adını İbrahim olarak veren bir görgü tanığı, paralı askerlerin kentteki Şehitler Meydanına ağır silahlarla rasgele ateş açtığını, yaşları 17 ile 35 arasında değişen en az 30 sivili de bilinmeyen bir yere götürdüklerini belirtti.

Bazı kişilerin cenazelerini meydana defnettiğini bildiren tanık,  Zaviye'nin yönetim karşıtlarının kontrolünde olduğunu, ancak kentin dış kesimlerinde hükümet yanlısı askerlerin bulunduğunu ifade etti.

BİR HAFTADA 40 BİN KİŞİ LİBYA'YI TERK ETTİ

AFP haber ajansı, Libya’nın Tunus sınırındaki Res Cedir sınır kapısındaki gümrük görevlilerinin yerlerini terk ettiklerini, ancak Kaddafi’ye bağlı asker ve polisin hala bölgede bulunduğunu belirtti.

 Bir yetkili, “iki günden bu yana sınır kapısında gümrük görevlisi bulunmadığını” ifade etti. Kızıl Haç bölge yetkilisi ise Libya’nın daha da güneyindeki Dahiba sınır kapısında da aynı durumun geçerli olduğunu söyledi.

 Verilen bilgide, insanların pasaport kontrolü olmadan sınırdan geçiş yaptığı ve geçtiğimiz hafta Libya’dan yaklaşık 40 bin kişinin kaçtığını belirtildi.

RUSYA’DAN AĞIR KINAMA

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libyalı mevkidaşı Musa Kusa'ya telefon ederek, Kaddafi rejiminin kendi halkına karşı şiddete başvurmasının "kabul edilemez" bir şey olduğunu belirtti.

 Lavrov, Libyalı yetkililerin halkın karşısına askeri güç kullanılmasının, Rusya ve uluslararası kamuoyu tarafından şiddetle kınandığının altını çizdi.

 Lavrov ayrıca, Libya'nın insan haklarına saygı göstermesi gerektiğini ve hem yerle halkın hem de yabancı uyruklu kişilerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi üyeleri arasında, Kaddafi rejimine yönelik en ağır kınama Rusya'dan gelirken, Moskova, Kaddafi'nin iyice güçten düşmesini sağlayacak yaptırımlara da onay verdi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.