Danimarka'da gardiyan terörü

Danimarka'da gardiyan terörü
Hayatını kaybeden Türk gencin ailesi İnsan Hakları Mahkemesine gitmeye hazırlanıyor.
Türkiye'ye Kopenhag Kriterlerini dayatan ve her fırsatta insan hakları savunucu kesilen Danimarka, Kopenhag kriterlerini kendi uygulamıyor. 23 Yaşındaki Ekrem Şahin, 10 gardiyandan gördüğü şiddet sonrası yaşamını yitirirken, oğullarının ölümü ile yıkılan aile gerekirse İnsan Hakları Mahkemesine gideceklerini söylediler.

Kolding Cezaevinde iken 10 gardiyan tarafından dövülerek komalık edilen 23 yaşındaki Ekrem Şahin hayatını kaybetti. Ekrem Şahin'in ailesi, beyin ölümünün gerçekleştiği haberi ile yıkıldıklarını söylediler. Ekrem Şahin'in beyin ölümünün saat 21.00 sıralarında gerçekleştiği bildirildi. Ekrem Şahin'in Annesi Nermin Kalkan ve Babası Ömer Şahin, olayın peşini bırakmayacaklarını çocuklarının gencecik yaşta ölümüne sebep olanlardan hesap soracaklarını söylediler. Ülkenin en iyi insan hakları uzmanı avukatlarını tutarak, çocuklarının ölümüne neden olan Gardiyanların ceza almaları için mücadele edeceklerini söyleyen Şahin'in ailesi ”Bizim başımıza gelen olay ilk değil. Türk vatandaşlarına yapılanlara Türk devletinin bir dur demesi gerekiyor. Biz bu kadar sahipsiz miyiz? Bir Danimarka ya da Avrupa ülkesi vatandaşı Türkiye'de gardiyanlardan yediği dayak sonrası ölse, bu ülkeler ne yapardı? Biz kendi mücadelemizin yanı sıra Türk devletinin de bu olayın peşini bırakmayıp, Danimarka makamlarından hesap sormasını bekliyoruz. Gerekirse insan hakları mahkemesine başvuracağız” dedi. Ekrem Şahin'in yakınları da, gardiyanların bile bile cinayet işlediklerini öne sürerek ”bu ne biçim adalettir, ne biçim insanlıktır,” dediler.

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek de, Ekrem Şahin'in ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek aileyle temasa geçileceğini ve gerekli girişimlerde bulunulacağını söyledi.

ÜRKÜTEN GERÇEK

Danimarka cezaevlerinde görevlilerin tutuklulara bayıltıncaya kadar kuvvet kullanma haklarının olduğu ortaya çıktı. Ekrem Şahin'in ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüten emniyet Müdürü Verner Pedersen, olaya karışan gardiyanların sorguya çekildiğini belirterek ”bütün bir günü olaya karışan şahısları sorgulamakla geçirdik. Soruşturma henüz tamamlanmadı. Ancak şu ana kadar cezayı gerektirecek bir durum görmedik. Personelin kuvvet kullanması normal. Cezaevi personeli Ekrem Şahin'i başka bir koğuşa nakletmek isteyince karşı koyuyor ve koğuşta olay çıkarıyor. Personel de kuvvet kullanmak zorunda kalıyor. Ortada bir silah kullanma, hatta biber spreyi kullanma bile yok. Sorgulamaya pazartesi günü devam edeceğiz. Cezaevindeki diğer tutuklularla da konuşup bir şey görüp görmediklerini soracağız”dedi. Anne Nermin Kalkan ise polisin açıklamalarına isyan ederek “Cezaevinde çalışan personelin profesyonel olması gerekir. Benim oğlum kaşı koysa bile iki kişi ona yeterdi. Gardiyanlar tutukluları kontrol altına almak için öldürmeleri mi gerekiyor. Ayrıca cezaevinde kameralar olmaması gerekiyor, kayıtlar incelendi mi? Neden bizden bilgi saklıyorlar. Nerede kaldı insan hakları. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız Soruşturma sonucunda oğlumun kutilleri haklı bulunacak belki ama ben anneyim. Gencecik oğlumun hesabını soracağım,” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.