Göstericilere ateş ediliyor

Göstericilere ateş ediliyor
Libya'nın başkenti Trablus'un çeşitli kesimlerinde protesto gösterileri düzenlemeye çalışanlara, Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin ateş açarak müdahale ettiği bildiriliyor.
Uluslararası ajansların telefonla görüştüğü Trablus'tan bir kişi, başkentin batısındaki Canzur'da göstericilere açılan ateşte en az 5 kişinin öldüğünü söyledi.

Kent halkından alınan bilgilere göre, Trablus'un doğu kesimindeki Faslum bölgesinde de Kaddafi güçleri göstericilere ateş açarken, olayda 5 ila 7 kişinin öldüğü sanılıyor.

Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi'de başlayan halk ayaklanmasında göstericiler, ülkenin doğusundaki çoğu bölgeyi ele geçirmiş, Kaddafi karşıtı güçler son günlerde başkent yakınlarına kadar ilerlemişti.

Son 24 saat içinde Trablus dışında çatışmalar olduğu haberleri gelirken, 22 Şubattan bu yana ilk kez başkentte çatışma çıktığı belirtiliyor.

Gelen haberlere göre, başkentin Canzur bölgesindeki Slatnah Camisi'nden çıkan yüzlerce kişi, Kaddafi karşıtı sloganlar attı. Telefonla açıklama yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, Trablus'ta göstericilere keskin nişancıların ateş açtığını söyledi.
Yeşil Meydan'a giden yolda caminin yakınında durduğunu aktaran bir başka görgü tanığı, cami önünde kalabalık toplandığını, keskin nişancıların göstericilere ateş açtığını söyledi. Görgü tanığı, "İnsanlar keskin nişancılar tarafından öldürülüyor, kaç kişinin öldüğünü bilemiyorum" dedi.

Trablus'taki yakınlarıyla telefonla görüştüklerini anlatan Bingazililer de, başkent genelinde cuma namazından sonra camilerin önünde toplanan göstericilerin Yeşil Meydan'a ulaşmaya çalıştığını belirtti.

Bir Bingazili de Trablus'taki göstericilerin, Yeşil Meydan'da kitlesel gösteri yapabilmelerinin "rejimin sonu anlamına geleceğini" düşündüğünü anlattı.

Bu arada, ülkenin doğusunda muhaliflerin kontrolü ele geçirdikleri kentlerde Trablus'taki protestoculara destek gösterileri düzenleniyor. Libya'nın 6 milyonluk nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapan Trablus, ayaklanmanın başladığı 15 Şubattan bu yana Kaddafi'nin kontrolünde kalan toprakların merkezi.

 

Kaddafi milisleri kentten çekildi

Libya'nın başkenti Trablus'un batısında, şiddetli çatışmalara sahne olan Zaviye'de güvenlik güçlerinin kente giremediği bildirildi. Bir görgü tanığı, kentin çevresinde askeri ve polis kontrol noktalarının bulunduğunu, ancak kentte asker ve polis olmadığını söyledi. Görgü tanığı sokaklarda sadece birkaç silahsız sivil gördüğünü anlattı.

Zaviye'de dün Libya lideri Muammer Kaddafi yanlılarıyla muhalifler arasındaki çatışmalarda 23 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirilmişti. Zaviye, Trablus'un 50 kilometre kadar batısında bulunuyor.
 

Kaddafi'nin en yakınlarından biri istifa etti

Öte yandan Kaddafi'nin en yakın yardımcılarından, kuzeni Ahmed Kaddaf El Dem de protestoculara uygulanan şiddeti protesto etmek amacıyla istifa etti.

El Dem, göstericilere yapılanları "insan haklarının ve uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlali" olarak nitelendirerek, göstericilere şiddet uygulanmasını kınadı.
Kaddafi güçlerinin göstericilere kanlı saldırısının ardından Mısır'a geçtiğini belirten El Dam, Kaddafi'nin en yakınındaki isimlerden biriydi.

El Dam'ın Mısır'la ilişkilerden sorumlu olduğu belirtildi. Libya Adalet ve İçişleri Bakanlarının yanı sıra bazı büyükelçiler de uygulanan şiddeti protesto etmek için istifa etmişti.

 Ödenek kararı

Libya'da, Muammer Kaddafi'nin istifa etmesi yönünde yapılan protesto gösterileri üzerine hükümet, halka özel ödenek yapılması kararı aldı.

Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, maaşlara zam ve gıda yardımı yapılacağı, harçlık verileceği belirtildi.

Açıklamada, artan gıda fiyatlarını karşılamak için her ailenin 500 Libya dinarı (400 dolar) alacağı ve bazı kamu sektörü çalışanlarının maaşlarına yüzde 150 oranında zam yapılacağı bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.