Hükümet karşıtları İran sokaklarında

Hükümet karşıtları İran sokaklarında
İran'ın başkenti Tahran'da güvenlik güçleri, gösteri yasağına rağmen yürüyüş gerçekleştiren muhalifleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. İran muhalefetinin yayın organlarından alınan haberlere göre onlarca gösterici tutuklandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İran ziyaretiyle aynı gün gerçekleşen gösterilerde muhalifler, Tunus ve Mısır'daki isyanlara destek vermek için Kahire'nin en büyük meydanı olan Azadi Meydanı'na yürüdü.    

Reuters haber ajansına konuşan görgü tanıkları, bu ülkelerdeki halk ayaklanmalarından esinlenerek yapılan yürüyüşe binlerce kişinin katıldığını belirterek, insanların sadece yürüdüğünü, slogan atmadıklarını, ancak güvenlik güçlerinin İmam Hüseyin meydanı yakınlarındaki göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz sıktığını ifade etti.

Associated Press ajansı ise İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a tepki gösteren göstericilerin, "Diktatöre ölüm" diye slogan attığını bildirdi. AFP'ye açıklama yapan bazı görgü tanıkları da göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığını belirtti.

Bu arada Mısır ve Tunus ile dayanışma gösterilerinin yasak olmasına rağmen, ülkenin orta kesimlerindeki İsfahan kentinde de yüzlerce kişinin toplandığı belirtiliyor.

MUSAVİ EVDEN ÇIKAMIYOR

İranlı muhalif lider Mir Hüseyin Musavi'nin internet sitesi, Musavi ve karısı Zehra'nın Tahran'daki yürüyüşe katılamadığını bildirdi. Site, Musavi ve eşinin protestoya katılabilmek için hala evlerinden çıkmaya çalıştıklarını, ancak güvenlik güçlerince engellendiklerini duyurdu. Musavi'nin internet sitesi “kaleme.com”, Musavi ve eşi Zehra Rahnavard'ın tüm sabit ve cep telefonlarının kesildiğini, ayrıca evin sabahtan beri polis araçlarıyla abluka altına alındığını bildirmişti. Tahran'daki gösterinin, 2009 yılının aralık ayından beri caddelere çıkmayan muhaliflerin gücü konusunda bir test niteliği taşıdığı belirtiliyor.


 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.