Libya'da ölü sayısı artıyor

Libya'da ölü sayısı artıyor
Libya makamlarının resmi açıklamasına göre, ülkedeki rejime karşı ayaklanmayla birlikte ortaya çıkan şiddet olaylarında 242 sivil ve 58 asker hayatını kaybetti.
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin bu gece yapacağı basın toplantısından önce açıklanan rakamlarda, şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin yarısına yakınının ayaklanmanın başladığı Bingazi'den olduğu belirtildi.

Bu arada, İtalyan haber ajansı Ansa'nın haberinde, Roma'da bu akşam yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında çeşitli senaryoların incelendiği ve Libya'dan 200 bin ila 300 bin göçmenin ülkeye gelmesinden endişe edildiği kaydedildi.

 'Kaddafi ne kaçacak ne de istifa edecek'

Dün görevinden ayrılana kadar neredeyse 40 yıl Kaddafi'nin yanında yer alan Mismari, bulunduğu Paris'te Reuters'a yaptığı açıklamada, "Halktan güçlü hiç kimse yoktur ancak o ne Libya'dan ayrılacak ne de istifa edecek" dedi.

Kaddafi'nin sükuneti sağlamak için aşiret liderleriyle diyaloğa girmeye çalıştığı yönünde kendisine haberler geldiğini belirten Mismari, ancak bunca kan döküldükten sonra bu girişimin "çok geç" olduğunu düşündüğünü söyledi. "Halkın mücadelesi sonuna kadar devam edecek, sonunda halk kazanacak" diyen Mismari, şiddetin iç savaşa dönüşebileceğini söyledi.

Geçen sene sonunda kalp ameliyatı geçirmek için Fransa'ya giden Mismari, kasım ayında Libya hükümetinin isteği üzerine zimmetine para geçirmek suçundan gözaltına alınmıştı. Ancak Mismari o tarihten sonra görevinden alınmadığını ve Kaddafi yönetimiyle temasını sürdürdüğünü söyledi.

Kaddafi: Gençlerle görüşmeye gideceğim

Libya devlet televizyonundan kısa bir açıklama yapan Kaddafi, "Venezuela'da değil, Trablus'ta olduğumu kanıtlamak ve şu köpek yabancı televizyon ve medyaların haberlerini yalanlamak için, Yeşil Meydan'da toplanmış gençlerle görüşmeye gideceğim" dedi. Libya devlet televizyonu, Kaddafi'yi, Bab ül-Aziziye'deki evinden elinde bir şemsiye ile çıkıp, bir arabaya binmeye hazırlanırken görüntüledi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Güney Amerika ülkelerinden Venezüella'ya gitmekte olduğunu" iddia etmişti.

 

İçişleri Bakanı: Kaddafi'nin liderliğini tanımıyorum

Libya İçişleri Bakanı Abdül Fatah Yunus, Muammer Kaddafi'nin liderliğini tanımadığını ve muhalefete katıldığını ilan etti.

El Cezire'nin haberine göre Yunus, ''17 Şubat Devrimi'ne katıldığını'' açıkladı.

Orduya da çağrıda bulunan Yunus, silahlı kuvvetlerin de halk ayaklanmasının yanında yer alması çağrısı yaptı ve ordunun, halkın ''meşru taleplerinin'' yerine getirilmesi yönünde çalışmasını istedi.


Gerginlik gökyüzüne taşındı

Libya'da savaş uçaklarının hedef gözetmeksizin protestocuları bombaladığı haberleri gelirken, iki Libya savaş uçağı ve iki sivil helikopterin Malta'ya iniş yapması soru işareti oluştursa da bunun sebebi çok geçmeden anlaşıldı. Libya'ya ait iki savaş uçağı Malta'ya indi. Malta Dışişleri Bakanlığı, uçakların iniş nedenini belirlemeye çalıştıklarını açıkladı. Malta'ya inen iki Libya savaş uçağıyla birlikte içinde Fransız vatandaşı olduklarını söyleyen 7 kişinin bulunduğu iki sivil helikopterin de Valetta Havaalanına indiği bildirildi.
 

Pilottan siyasi sığınma talebi

Malta'ya inen iki Libya savaş uçağının pilotunun, kendilerinden protestocuları bombalamalarının istendiğini söyledikleri bildirildi. Maltalı yetkililer, her ikisi de albay olan pilotların, Trablus yakınındaki üsten havalanarak Malta'ya kaçtığını ifade ettiler. Pilotların, sivilleri bombalamaları talimatı verildiği için kaçtıklarını söylediğini belirten Maltalı yetkililer, pilotlardan birinin siyasi sığınma istediğini kaydettiler.

Uçaklar rastgele bombalanıyor

Trablus'ta yaşayan Adil Muhammed Salih, El Cezire televizyonuna canlı yayında yaptığı açıklamada, "Savaş uçakları ve helikopterler rastgele bölgeleri birbiri ardına bombalıyor. Birçok ölü var" dedi. Kendisini bir siyasi aktivist olarak tanımlayan Salih, bombardımanın önce bir cenaze törenini hedef alarak başladığını belirterek, "Halkımız ölüyor. Her 20 dakikada bir bombardıman yapılıyor" diye konuştu.İsviçre'deki Libya Hakikat ve Adalet Komitesi Başkanı Fethi El Verfali de "Trablus'ta askeri uçaklar sivillere, protestoculara saldırıyor. Siviller dehşet içinde. BM nerede, Uluslararası Af Örgütü nerede" dedi.


Bilanço ağır

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (UİHF), göstericilerin birçok kentin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Federasyon başkanı Süheyra Belhasan, Libya insan hakları birliğinden alınan verilere dayanarak, ayaklanmanın başlamasından bu yana 300-400 kişinin öldüğünü de ifade etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü ölü sayısını 233 olarak açıklamıştı. Öte yandan, El Cezire televizyonu, uçakların kalabalıklar üzerine bomba attığı öne sürülen başkent Trablus'ta sadece dün ölen sivillerin sayısının 250 olduğunu duyurdu. El Cezire'ye göre, ayaklanmanın sürdüğü 5 günden bu yana yüzlerce kişinin ölmesinin yanı sıra 1500 kişi kayıp, 3000 kişi yaralandı.

Libya devlet televizyonu, El Cemahiriye televizyonu ise "birçok kentte, köyde ve mahallede katliam yapıldığının söylendiğini" belirterek, "psikolojik savaşın bir parçası olan bu dedikodu ve yalanlarla mücadele etmeleri gerektiğini, bu haberlerin ülkenin morali, istikrarı ve zenginliğini yok etmeyi amaçladığını" açıkladı. Görgü tanıkları, başkent Trablus'un bazı bölgelerinde "katliam" yapıldığını anlatmışlardı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Libya'nın başkenti Trablus'ta son 2 günde meydana gelen çatışmalarda enaz 62 kişinin öldüğünü bildirdi.

 

"Venezüella'ya gitmekte olduğunu iddia edilmişti"

Venezüella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ''Trablus'ta görevinin başında'' olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı'nın bildirisine göre, Maduro, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'yla görüştükten sonra yaptığı açıklamada, ''Kaddafi'nin Trablus'ta bulunduğunu, devletin verdiği yetkilerini yerine getirdiğini, ülkenin içinde bulunduğu durumla mücadele ettiğini ve böylece İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'ın sorumsuzca yaptığı yorumların yalanlandığını'' söyledi. William Hague, ''Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Güney Amerika ülkelerinden Venezüella'ya gitmekte olduğunun'' iddia edildiğini söylemişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ''Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Güney Amerika ülkelerinden Venezuella'ya gitmekte olduğunun'' iddia edildiğini söyledi. Bu yönde bilgileri gördüğünü söyleyen Hague, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bana daha önce, Albay Kaddafi'nin Venezuella'da olup olmadığını sormuştunuz'' diyerek, Libya Liderinin bu ülkede olduğuna dair bir bilgi olmadığını kaydederek, ''ancak oraya doğru gitmekte olduğunun öne sürüldüğü bazı bilgiler gördüm'' dedi.
 

İddia yalanlandı

Venezuela Enformasyon Bakanı Andres İzzara ise Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ülkesine gelmekte olduğu söylentilerini yalanladı. İzzara, Associated Press'e e-posta yoluyla gönderdiği mesajda, haberin "yalan" olduğunu söyledi. Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kayem de Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin Venezuella'ya kaçtığı yolundaki haberleri yalanladı. Kayem, resmi televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "Bu haberler asılsız, hiçbir temeli yok" dedi.

Öte yandan, polisin Zaviye kentinden çekildiği, bu kentte lider Muammer Kaddafi yanlıları ile karşıtları arasında çatışmaların çıktığı bildirildi. Görgü tanıkları, kentteki mağazaların kapalı olduğunu, Kaddafi'nin bir evinin ateşe verildiğini, polis araçlarının çalındığını ve kamu binalarına saldırıldığını anlattılar.
 

Televizyon yağmalandı

AFP'ye telefonla bilgi veren görgü tanıkları, Trablus'ta bazı karakol ve binaların ateşe verildiğini, bir televizyon ve devlet radyosu binasının yağmalandığını söylediler.


Halk sarayı yandı


Trablus'ta göstericiler meclis oturumlarının yapıldığı "Halk Sarayı" ateşe verdi. Öte yandan; Libya'nın ABD Büyükelçisi istifa etti. Libya'nın Mısır sınırının da Kaddafi karşıtı güçlerin kontrolüne geçtiği haber verildi. Öte yandan, havaalanlarının bombalandığı Libya'da şiddet olayları nedeniyle kargo limanlarının da kapatıldığı bildirildi.

Libya'nın doğusundaki Tobruk kentindeki askerler de, artık Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'yi desteklemediklerini ve kentin Kaddafi'nin kontrolünden çıktığını söyledi.

 

Savunma Bakanlığı: Suçlu gençlik çeteleri

Libya Savunma Bakanlığı, ülkedeki şiddetin, aralarında El Kaide'nin de bulunduğu yabancı güçlerin manipule ettiği, suçlu gençlik çetelerinin işi olduğunu iddia etti.
Devlet televizyonunda okunan bildiride, "Vatandaşları terörize eden, ticareti durduran, tüccarlar ve tüketicileri ürküten ve eğitim, sağlık gibi hizmetleri kesmekle tehdit eden" bu durumun, ordunun depolarını yağmalayarak silah elde eden bazı gençler ve yetişkinlerden kaynaklandığı ifade edildi. "Bunlar suçlulardır" denilen bildiride, "Libya'da olanların, El Kaide ve diğer şüpheli çevrelere, yabancı çevrelere mensup diğer insanlar tarafından suistimal edilen bir grup gencin" işi olduğu belirtildi.

 

Petrol sevkiyatı durdu

Libya'da petrol rafinerisi ve petrokimya tesislerinin bulunduğu Ras Lanuf bölgesinde de hükümet karşıtı protestolar başladı.

Arap Birliği'nin Libya'daki yönetim karşıtı ayaklanmayı ele almak üzere olağanüstü toplanacağı bildirildi.

İtalya Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Stefano Saglia da, ''Libya'nın doğalgaz arzını kesmesi durumunda stratejik doğalgaz stoklarını kullanmaya hazır olduklarını'' söyledi.
Doğalgaz arzının kesilmediğini, ancak durumun çok karmaşık olduğunu belirten Saglia, ''Doğalgaz arzının kesilmesi durumunda doğalgaz arzı için güvenlik komitesi zaten alarm vaziyetinde, doğalgazın kesilmesi halinde olağan ve stratejik stoklar kullanılacak. Bunun için bir sorun olmamalı'' dedi.

İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni, Libya doğalgazını İtalya'ya kendi kontrolündeki 510 kilometre uzunluğunda Yeşilakım doğalgaz boru hattıyla taşıyor. Öte yandan İtalyan enerji şirketi Edison'a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Libya'nın Eni'ye olan doğalgaz sevkıyatı yavaşladı.

Enerji dergisi Staffetta Quotidiana da Libya'dan İtalya'ya doğalgaz akışının dün geç saatlerden itibaren yavaşlamaya başladığını ve durumun kötüye gittiğini yazdı.
İtalyan doğalgaz şebekesi Snam Rete Gas'ın verilerine göre, Yaşilakım doğalgaz kompleksine bağlı Sicilya'daki Gela terminaline doğalgaz akışı 20 Şubat itibariyle 25,8 milyon küpte kaldı.

Libya'nın İtalya'ya doğalgaz sevkıyatının azaldığı yönündeki haberler üzerine İtalyan hükümetinden bir kaynak, ''90 günlük petrol ve 30 günlük doğalgaz rezervlerine sahip olduklarını'' açıkladı. Libya, İtalya'nın ham petrol ihtiyacının yüzde 25'ini ve doğalgaz ihtiyacının yüzde 10'unu karşılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.