Mısır'da ordu Tahrir Meydanı'na giriyor

Mısır'da ordu Tahrir Meydanı'na giriyor
Mısır'da iktidarı devralan ordu protestoların merkezi Tahrir Meydanı'na doğru harekete geçerken, yönetimin sivillere bırakılması için hızlı hareket edilmesini isteyen göstericilerle karşı karşıya kaldı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de askerlerin hatlar oluşturarak, Tahrir Meydanı'na doğru harekete geçtiği bildirildi.        

Askerler meydana doğru hareket ederken, "barış içinde" diye bağıran göstericilerden birkaçının sıra halindeki askerlere direndiğini ifade eden görgü tanıkları, göstericilerle askerler arasında yer yer itiş kakışlar yaşandığını kaydetti.

‘BİZİ MEYDANLARDAN ÇIKARMAYIN’

Askerler ilerlerken bir göstericinin megafonla, "Ordu Mısır'ın belkemiğidir. Bizi meydandan çıkarmak onlar için bir çözüm değildir. Bizim taleplerimize karşılık vermek zorundalar” diye konuşma yaptığı görüldü. Basına açıklamada bulunan bazı göstericiler de bazı liderlerinin askerler tarafından götürüldüğünü söyledi.

 Bununla birlikte dış dünyanın da Mısır'daki değişim süreciyle ilgili değerlendirmeleri devam ediyor.

 ABD Başkanı Barack Obama'nın, Mısır  ordusunun, demokratik sivil yönetime geçiş, uluslararası yükümlülükleri yerine  getirme ve en önemlisi İsrail ile barış anlaşmasına sadık kalacağına ilişkin  taahhütlerini memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

 Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın Mısır'daki durumu Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Ürdün Kralı Abdullah  ile görüştüğü kaydedildi.

Açıklamada, Obama'nın liderlere ABD'nin Mısır halkının talep ettiği her  tür desteği temin edeceğini söylediği ifade edildi.

Açıklamada, Obama, ülkesinin ayrıca, “finansal destek sağlamak için  uluslararası ortaklarla çalışılması da dahil olmak üzere, Mısır'da demokrasiye  güvenilir ve sistemli bir geçiş gayretlerinde Mısır halkı tarafından talep edilen  ve gerekli olan desteği sağlamaya yönelik taahhüdüne” vurgu yaptı.

 ENFORMASYON BAKANI İSTİFA ETTİ

Mısır Enformasyon Bakanı Anas el Fekki'nin istifa ettiği bildirildi. Mısır Devlet televizyonundan dün akşam yapılan açıklamada, El Fekki'nin  istifasının kabul edildiği belirtildi.

Haberde, El Fekki'nin istifasını ne zaman sunduğu ya da gerekçesi ise belirtilmedi.

 Mısır'ın resmi ajansı Mena, eski başbakan Ahmed Nazif ile El Fekki'nin ülkeden ayrılmasının yasaklandığını duyurmuştu.

 TANTAVİ'NİN ÖNCELİĞİ İÇ GÜVENLİK

Mısır Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi'nin, polis gücünün acilen yeniden düzenlenmesi konusunu görüşmek üzere İçişleri Bakanı ile bir araya geldiği belirtildi.

 Medyada yer alan haberlerde, Hüseyin Tantavi'nin ayrıca Anayasa Mahkemesi başkanı, başbakan ve adalet bakanı ile de görüştüğü kaydedildi.

 Bu arada, yeni hükümet kuruluncaya dek, mevcut bakanların görevlerini sürdürecekleri açıklandı.

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.