Ölüm timleri sokakta

Ölüm timleri sokakta
Libya lideri Kaddafi'nin isyancılara karşı savaş çağrısının ardından paralı askerleri ve silahlı yandaşları Trablus sokaklarına döküldü. Jiplerle dolaşan paralı askerler hareket halindeki her şeye ateş ediyor

LİBYA lideri Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına karşı ayaklanan muhalifler ülkenin doğusundaki Bingazi, Tobruk ve Derne kentleri ile Sirenaik bölgesinin ardından dün ilk kez bir batı kenti olan Misurata'nın kontrolünü ele geçirdi. Misurata'da yönetim karşıtları ellerinde Kaddafi döneminden önceki ay yıldızlı bayraklarla 'Özgür Libya' sloganları atarak kent sokaklarında kutlama yaptı.

İÇ SAVAŞ KORKUSU
Kaddafi'ye bağlı Afrikalı paralı askerlerle, tanklar ve savaş uçaklarının gerçekleştirdiği saldırılarda ölü sayısı 1000'e ulaşırken, Libya liderinin önceki gün taraftarlarına 'evlerinizden çıkıp haplanmış sıçanlara karşı savaşın' çağrısı ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdi.
 Silahlı Kaddafi yanlıları ve paralı askerler bu çağrının ardından başkent Trablus sokaklarında rastgele ateş açarak meydan okudu. 4x4 araçlarla devriye gezen ve gördüklerine rastgele ateş eden paralı askerler geçtikleri yeri ceset tarlasına çeviriyor. Libya'da yaşananlar için 'kan banyosu' terimi kullanılıyor. Libya liderini destekleyen kalabalıklar da kent merkezindeki Yeşil Meydan'da toplandı. 'Halkın iktidarı ya da ölüm' yazılı büyük bir pankart taşıyan göstericiler korna çalarak otomobillerle dolaştı, yeşil bayraklar salladı ve Kaddafi'nin resimlerini taşıdı. İnsanlar katliam korkusuyla kentin diğer bölümlerinde dükkanlarını açmazken, fırınlar ve benzin istasyonlarının önünde kuyruklar oluştu.
Bu arada İstifa eden Adalet Bakanı Mustafa Muhammed Ebud El Celil de, Kaddafi'nin, 1988'de 270 kişinin öldüğü Lockerbie bombalı saldırısının emrini verdiğine dair kanıtları olduğunu söyledi.

Kaddafi intihar edecek
Libya'daki şiddet olaylarını protesto ederek muhalefete katılan Libya İçişleri Bakanı Abdül Fatah Yunus El Abidi, Kaddafi'nin yakında intihar edeceğini savundu. Alman dpa ajansı Libya lideri Kaddafi'nin Bab El Aziziye'de bir sığınakta saklandığını ve özel kuvvetlerden oluşan 4 tugay tarafından korunduğunu iddia etti. Kaddafi dünyaya bu saraydan  meydan okumuştu.

Vur emrine uymadı jeti düşürdü
Bingazi halkının üzerine bomba yağdırması istenen savaş uçağı pilotu ve yardımcısı emri reddederek jetten paraşütle atladı ve uçağı düşürdü. Libya'nın Kurina gazetesinin internet sitesinde yer alan ve askeri bir kaynağa dayandırılarak verilen haberde, kaptan pilot Attia Abdül Salim el Abdali ve yardımcı pilot Ali Ömer Kaddafi, Bingazi'yi bombalama emri aldı. Emri yerine getirmeyi reddeden pilotlar, Rus yapımı Sukhoi-22 tipi uçaktan paraşütle atladı. Pilotların atlamasının ardından uçak Bingazi yakınlarında düştü.

Çocukları para için birbirine girdi
WikiLeaks belgelerine göre Kaddafi'nin mali imparatorluğu 1'i kız 6 çocuğu arasında ciddi tartışmalar yaratıyor. ABD büyükelçiliği diplomatları, Kaddafi ve ailesinin, petrol ve doğalgaz sektörleri, telekomünikasyon, kalkınma altyapısı, otelcilik, medya ve perakende dağıtım alanlarında önemli miktarda iş yaptıklarını belirtiyor. 2006 tarihli belgeye göre, Kaddafi'nin çocukları, yıllık ihracı on milyarlarca dolara ulaşan ulusal petrol şirketinden düzenli gelir alıyor. Kaddafi'nin ikinci oğlu Seyfülislam'ın kendi grubu One-Nine bir şirketiyle petrol sektöründe faaliyet gösteriyor. Mart 2009 tarihli bir başka diplomatik notta da, erkek ve kız kardeşler arasındaki şiddetli tartışma ve kavgalara dikkat çekiliyor ve Seyfülislam Kaddafi'nin kamuoyunda çok sık görülmesinin kardeşler arasındaki gerginliği tetiklediği belirtiliyor.

Aşiretler sırt çevirdi elçileri terk ediyor
Çöl tilkisi Kaddafi bazı aşiretlerin desteğini kaybederken, aralarında Washington ve BM'deki büyükelçileri olmak üzere kendi diplomatları da 'Diktatörlükten istifa' ettiklerini açıkladı. Libya'nın Viyana Büyükelçiliği, Libya'daki sivil halka yönelik şiddeti kınadı. Büyükelçilikten yayımlanan yazılı açıklamada, ''barışçı göstericilere karşı aşırı şiddet kullanılması'' kınanarak, Büyükelçiliğin Libya halkının temsilcisi olduğunun altı çizildi. Peru hükümeti, sivillere uygulanan şiddeti protesto için Libya ile diplomatik ilişkileri askıya aldığını açıkladı.

El Kaide İslami Emirlik kurdu
AB Büyükelçileri ile görüşen Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaym, El Kaide'nin ülkenin doğusundaki Derna'da eski bir Guantanamo tutsağı tarafından yönetilen İslami emirlik kurduğunu açıkladı. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de, 'İslami emirlik kurulduğunu ve Batılıları kaçırmak istediklerinin açıklandığını' söyledi. İtalyan Bakan Frattini, 'Bu İslami radikalizm bizi endişelendiriyor, çünkü AB'den birkaç yüz kilometre ötede bulunuyor, ancak hiçbir şey yüzlerce masum sivilin ölümünü halkı çıkaramaz' diye konuştu.

İtalya'da 300 bin göçmen korkusu
İTALYA Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Kaddafi iktidarının düşmesi durumunda İtalya'ya 300 bin göçmen gelmesinden endişe ettiğini açıkladı. Frattini, Libya'daki olası göç dalgasını, Yahudilerin milattan önce 1400'deki Mısır'dan gerçekleşen büyük göçüne benzetti. Libya'nın güneyinde yaşayan nüfusun üçte birinin göç etmek zorunda kalacağını iddia eden Frattini, 'Burada 2.5 milyon kişiden bahsediyorum' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.