Pes etmiyor

Pes etmiyor
Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifa edeceği haberinin ardından Tahrir Meydanı'na akın eden milyonlar büyük hayal kırıklığı yaşadı. Mübarek devlet televizyonundan yetkilerinin büyük kısmını yardımcısına devrettiğini açıkladı ama gitmedi

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek dünyayı bir kez daha şok etti. 25 Ocak'ta başlayan isyanın 17. gününde BBC Mübarek'in istifa edeceğini duyurdu. Yüz binlerce kişi Mübarek'in istifa haberini dinlemek için isyanın sembolü haline gelen Tahrir Meydanı'na akın etti.

Ancak Mübarek, gece geç saatlerde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında dünyanın beklediği 'istifa' açıklamasını yapmadı. Devlet televizyonunda konuşan Mübarek istifa etmek yerine, yetkilerinin büyük bir kısmını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'a devretti. Mübarek, konuşmasına ölenler için büyük acı çektiğini belirtip özür dileyerek başladı.

DIŞ GÜÇLERE ÇATTI
Protestocuların taleplerinin adil ve meşru olduğunu söyleyen Mübarek, yabancı diktasını asla kabul etmeyeceğini ifade ederek, protestoculara hitaben de 'Şehitlerinizin kanı boşa akmadı'' dedi. Eylül ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını koymayacağını tekrarlayan Mübarek, seçime kadar barışçıl sürecin sağlanacağını vurguladı. Protestocuların taleplerini karşılamak için, anayasanın 6 maddesinde değişiklik yapılmasını istediğini belirten Mübarek, güvenlik durumu imkan verince, artık çekilmez olan olağanüstü halin kaldırılacağını kaydetti. Mübarek, Şarm El Şeyh veya Dubai'ye kaçtığı yönündeki iddiaları yalanlamak istercesine, 'Sorumluluklarımı sonuna kadar taşımaya devam edeceğim. Ben ve sevgili oğlum bu topraklarda öleceğiz. Mısır'ın cennet olması için çalışacağız' dedi. Dışarından gelen ve gelmekte olan emirleri kabul etmeyeceğini belirten Mübarek, hiç kimseye uşak olmayacaklarını ve boyun eğmeyeceklerini belirtti.
AP ajansı, Mübarek'in yetkilerini yardımcısına devredecek olmasını ve anayasada değişiklik için girişim başlattığını açıklamasını, 'bu tutum cumhurbaşkanlığı titrini koruduğu anlamına geliyor' diye yorumladı. AFP ajansı da Mübarek'in istifa ifadesini kullanmadığına dikkati çekti.
Mübarek'in istifa haberini akşam saatlerinde BBC duyurdu. Bu haberin ardından El Arabiye ve çeşitli kanallardan çelişkili haberler geldi.
Yüksek Askeri Konsey'in Mübarek olmadan toplanması ve 'halkın meşru taleplerini desteklediği' yönündeki açıklama istifaya olan inancı artırdı. Söz konusu toplantı sürerken, ordu komutanlarından Hasan El Roveni, Tahrir Meydanı'na giderek muhaliflerin 'tüm taleplerinin karşılanacağını' söyledi. 'İstediğiniz her şey yerine getirilecek' diyen Roveni ve beraberindeki askerler göstericiler tarafından alkışlandı.

ENFORMASYON BAKANI BİLDİ
El Arabiye televizyonu, Mübarek'in, Genelkurmay Başkanı ile birlikte, tatil dönemlerinde kaldığı Şarm el Şeyh'teki sarayına gittiğini ve ordunun sıkıyönetim ilan edebileceğini iddia etti.  Bir başka kaynak ise istifa konuşmasını banda kaydeden Mübarek'in Dubai'ye kaçtığını ileri sürdü. Enformasyon Bakanı Anas el Fekki ise, Mübarek'in 'hala görevinin başında olduğunu, ayrılmayacağını' söyledi. Bakan, 'medyadan duyduğunuz her şey söylenti' görüşünü savundu. İktidar partisi başkanı Hussam Bedrevi de, Mübarek için bir kenara çekilmenin en iyisi olacağını ifade ederek, 'Gitmesini bekliyorum' demişti.

Tahrir'de hayal kırıklığı
Mübarek'in istifa açıklamasını dinlemek için Tahrir'de toplanan yüz binler konuşmanın ardından hayal kırıklığı ve öfkeye kapıldı. Konuşma öncesinde karnaval coşkusu yaşanan meydana Mübarek'in konuşması megafonlarla ve kurulan amfi sistemiyle dinletildi. Nefeslerini tutarak konuşmayı dinleyen göstericiler, Mübarek'in konuşmasının sonlarına doğru istifa açıklaması gelmeyince 'Erhal'' (Git) ve 'ne seni istiyoruz, ne Süleyman'ı ne de askeri'' şeklinde sloganlar attı. Göstericilerden bazıları Parlamento'ya ve 6 Ekim Köprüsü'ne doğru yürüyüşe geçti. Ülkenin dört bir yanındaki muhalifler öfke içinde sokaklara döküldü. Muhalifler bugün büyük bir gösteri düzenleyecek.

ABD VE CIA BU KEZ 'ÖNGÖREMEDİ'
MISIR'dan gelen haberlerin ardından Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Mübarek'in istifa etmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu açıkladı. CIA'nın bu 'öngörüsünün' ardından yapılan ikinci açıklamada da Mübarek'in istifa etmesi halinde yerine yardımcısı Ömer Süleyman'ın gelebileceği yorumunda bulunuldu. ABD Başkanı Barack Obama da, 'Mısır'daki olaylar bu ülkede tarihin değişmekte olduğunu gösteriyor'' dedi. Mübarek ise istifa etmeyerek hem CIA hem de Obama'yı yanılttı.

MÜJDEYİ KOMUTAN VERDİ
YÜKSEK Askeri Konsey'in muhalefetin tüm talepleri karşılanacak yönündeki açıklamasını Tahrir Meydanı'na giderek duyuran kişi General El Rovani olmuştu. Rovani'nin açıklamasının ardından Mısırlı göstericiler askerleri kucaklamıştı. Mısır'da halk ayaklanmasının fitilini ateşleyen kişi olarak ön plana çıkan Google Ortadoğu yöneticisi Vail Gonim de Twitter'a yazdığı mesajda, 'Misyon tamamlandı. Cesur genç Mısırlılara teşekkürler' dedi.

'Kral öldü' dediler petrol fiyatları uçtu
Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın öldüğü iddiaları petrol fiyatlarını arttırdı. Bu söylentiler üzerine açıklama yapan Suudi Prens Faysal, Kral'ın sağlığının 'mükemmel' olduğu açıklamasını yaptı. Petrolün varil fiyatı 102.88 dolar seviyesine çıktı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal, ''Bazı ülkelerin Mısır'ın içişlerine karışmasını görmekten şoke olduklarını''  da belirtti. Prens Faysal, ''bazı ülkelerle'' hangi ülkeleri kastettiğini ise söylemedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.