AYAKLAR BAŞ OLUR MU?

Erdoğan Taksim direnişçileri için  yüzeysel tespitler yaptı.Olayın şoku içindeyken yaptığı bu gerçek dışı tespitlerinde direnişçiler için,”bunlar faiz lobisinin piyonlarıdır”dedi.”Çapulcu gruplar” dedi.”İllegal örgütler” dedi.Hatta bunlara,”CHP’nin kışkırttığı provokatörler” bile dedi.
Başbakan’ın,olayın şaşkınlığı içindeyken alel acele söylediği bu sözler,suya yazılan yazı misali kısa sürede eriyip gitti.Ama Başbakan’ın,isyan eden gençler için,”ne zamandan beri ayaklar baş oldu?” nitelemesi hafızalarda kaldı.Çünkü ilginçti.
Başbakan bu nitelemesiyle ayağa kalkan gençleri,”baş olmaya yeltenen ayaklar”olarak aşağılamak istedi.Oysa ayağın baş olmaya yeltenmesi yani toplumun alt-orta kesim insanlarının yasal sınırlar içinde kalarak iktidar mücadelesine girişmeleri  kötü bir şey değil,saygı duyulması hatta teşvik edilmesi gereken bir tutumdu.
Toplumsal baskıların yoğun olduğu,iktidar mücadelesi vermenin mümkün olmadığı diktatörlüklerde bile halk, tiranın sarayına girebilirken,yasaların egemen olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde halkın mevcut yönetimi değiştirerek daha demokratik bir düzen kurmak istemesi ve bunun için ayağa kalkması neden suç olsun? Neden bu hareket,çapulcuların kalkışması olarak görülüp kanunsuz eylem muamelesi görsün? Neden bu saygın direnişin kahramanları,ayakları baş yapma hevesine kapılan çapulcular olarak görülüp ezilsinler?
Ezilenlerin iktidar mücadelesine,demokratik bir zihniyet böyle mi yaklaşır?Halkın iktidar talebi,ayağın baş olma isteğinin eyleme geçmesi  değil midir? Olamaz mı? Bu doğal,yasal bir hak değil midir? Ayağın hep ayak,başın hep baş olarak kalmasını istemek,diktatör diktatör olarak kalsın,düzen bozulmasın demektir.
Erdoğan ve AKP,sürgit iktidar kalmaya programlanmış gibi davranıyor.2023 vizyonundan bahsetmesi,partili Başkan olma hayaline kapılması,kendi Anayasasını topluma dayatmaya çalışması,kendi polis teşkilatını oluşturmaya kalkışması,AKP’nin diktatörlük özentisi içinde olduğunun ipuçlarıdır.Bu tutumuyla AKP herkesi tedirgin ediyor, topluma korku salıyor.
Erdoğan, gizli ajandasını bozacak en küçük bir toplumsal eylem karşısında paniğe kapılıyor.Eylemle mütenasip olmayan aşırı güç kullanarak eylemcileri acımasızca eziyor.Gezi direnişçilerinin evlerine gece baskınları düzenleyerek yakaladığı gençleri terör örgütü üyeliliğiyle tutuklayıp hapse tıkması,AKP’nin Anayasal hak tanımadığı,demokrasi yanlısı olmadığı kuşkularını  artırıyor.
Taksim direnişine öfkesini,”ne zamandan beri ayaklar baş oldu?”metaforuyla dile getiren Erdoğan’a yanıt,”3 Kasım 2002”dir.Çünkü o tarihe dek Türkiye’nin zencisi olduğunu söyleyen Erdoğan,bu tarihte baş oldu.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi