BAŞARIYI HEDEFLEMEK

Yerel Yönetim Seçimleri için belli olan adayların ardından Meclis Üyeleri de açıklandı. Belediye Başkanlığı için ismi açıklanan adaylar, büyük bir motivasyonla zaman kaybetmeden seçmenleri ile buluşmaya başladılar. Önceki dönem yine Başkanlık yapmış olan adaylar, iyi hizmetler vermişlerse bunun avantajından yararlanarak yaptıklarını anlatıp, seçim konuşmalarında diğer adaylardan daha şanslı olduklarını gösteriyorlar.

Hükümet ve Büyükşehir Belediyeleri ile aynı partiden olan İlçe Belediye Başkan Adayları ise, metrobüs, metro, dere ıslahları, sahillerdeki çalışmalar, ana caddeler, park bahçeler vb. gibi toplu taşıma ve erişimle ilgili hizmetleri yeni dönemde yapacakları hizmetlere referans gösteriyorlar. Aday oldukları ilçeden seçimlere yeni girenler ise kendinden önceki Belediye Başkanından yerel halk memnun değilse, bunu bir avantaj olarak düşünüp, verecekleri hizmetleri anlatmanın yanı sıra vatandaşın daha önceki hayal kırıklıklarını telafi etmeyi kurgulamayı da ihmal etmiyorlar.  

BAŞKAN VE MECLİS ÜYELERİNDEN BEKLENENLER

Her zamanki gibi seçmenini önemseyen onlarla sıcak temaslarda bulunan, sorunlarını dinleyip çözüm üreten Belediye Başkanları ve Meclis Üyelerini tenzih ederek genel bir durum değerlendirmesi yapmak istiyorum. 
Yerel Seçimler bittikten sonra Başkan ve bütün partilerin Meclis Üyelerinin ilk temennileri, “ Siyasi kimliklerini bir kenara bırakarak, yaşadığımız ilçe için hep birlikte en iyi hizmeti vermeliyiz.” olur. Ancak uzun bir zaman geçmeden gruplaşmalar ve siyasi tavırlar ön plana çıkar. Seçimlerden önce her mahallede birçok konuşma yaparak vaadlerde bulunanlar, seçimlerden sonra vatandaşın göremediği insanlar oluverirler. Mahalle sakinleri, esnaf, emekliler, gençler, Sivil Toplum Kuruluşları üyeleri, seçimlerden önce kendilerine verilen önemin bir anda azaldığını, zaman geçtikçe de yok olduğunu görürler.

Kendilerine inanılarak seçilenler, ulaşılamadıkları konusunda uyarıldıkları zaman ise her zaman önemli gerekçeleri olduğunu savunurlar. Bu durumun en önemli kanıtı, o ilçede yaşayan ( herhangi bir partide aktif görevi olmayan ) sıradan bir vatandaşa Meclis Üyelerini tanıyıp tanımadıkları sorulduğunda üç kişinin ismini zor sayabilmeleridir. Eğer bu durumu sınamak istiyorsanız halka ilçenizdeki Meclis Üyelerinin isimlerini sorun, ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız.

ÖNERİLERİM

Vatandaş Başkanını görmek ister, elini sıkmak ister, sorunlarıyla ilgilenildiğini hissetmek ister... Seçimlerden önce seçmeniyle samimi duygularla bütünleşen Meclis Üyeleri, seçimden sonra belirli aralıklarla mahalle, cadde, sokak ve sitelere kadar girip seçmeninin sorunlarını çok iyi anlayıp, Mecliste bu sorunlara çözüm üretmelidir. Görevdeki Başkan ve Meclis Üyeleri verilen hizmetin başarısını ölçmek istiyorlarsa, o ilçede kendilerinin ne kadar tanındığını ve nasıl tanındıklarını sorgulamalıdırlar.

Muhalefette bulunan Meclis Üyelerine de önemli görevler düşmektedir. Hizmet verdikleri yerde Belediye hizmetleri konusunda usulsüzlük, yolsuzluk vb. gibi konuların takipçisi olmalıdırlar. Usulsüzlük varsa halkı bilgilendirmeli, ancak verilen iyi ve vatandaşın yararına olan hizmetlere de siyasi nedenlerden dolayı  karşı çıkmamalıdırlar, doğru hizmetlere destek vermelidirler.

Belediyecilik hizmetlerinde başarıdan söz edebilmemiz için sosyal ihtiyaçların da en iyi şekilde anlaşılabilmesi ve uygulama anlamında da maksimum seviyede önemsenmesi gerekir.  Ne yazık ki bu konuda en çok mağdur olan kişiler dez avantajlı insanlardır. ( Engelliler, yaşlılar, hamileler, çocuklar vb. )  Bu konuda standartların uygulanmasını talep ettiğimiz birçok yerden, “biz engellileri çok seviyoruz, projelerimiz de var ancak bütçemiz yeterli olduğunda…” gibi mazeretler söylenir. Kötü niyetli olunmadığını varsayıp, bilinçsizce söylendiğini düşünsek bile bu sözlerin karşılığı “ikinci sınıf vatandaş” nitelemesidir.

Seçimlerde isimleri açıklanan Belediye Başkanı ve Meclis Adaylarını yakından tanımaya çalışıyorum. Daha önce Yerel Yönetimlerde hizmetlerde bulunmuş tecrübeli isimlerin yanında, çeşitli mesleklerde kariyer sahibi olan gençlerin de çoğunlukta olduğunu görmek beni memnun ediyor. Hiçbir siyasi parti ayırt etmeden memleketimiz için en iyi şekilde hizmet vermelerini umut ediyorum. Ancak herkesin bilmesini istediğim bir şey daha var ki seçimlerden bir süre sonra vatandaşın ilçelerde seçtikleri insanların isimlerini bilip bilmediklerini, yakından tanıyıp tanımadıklarının takibini yapmaya devam edeceğim. Gazetemizin yayımlandığı ilçelerde yaşayan engelli – engelsiz tüm vatandaşlarımız karşılaştıkları sorunları benimle paylaşabilirlerse gazetemiz aracılığı ile yetkililere de ulaşmış olacaklardır.
Engelsiz bir yaşam dileğiyle…


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Baş Arşivi