Alev Gürsoy

Alev Gürsoy

BEDELLİNİN BEDELİ HÜSRAN MI ?

BEDELLİNİN BEDELİ HÜSRAN MI ?


Günlerce konuşuldu tartışıldı… Ve beklenen oldu. Bedelli askerlik geldi..Geldi ama beklenen olmadı.
Sonuç hüsrandı…
Herkese hemde… 
Kapsadığı kişilere de..Kapsamadığı kişilere de…
Bakanlığa da… 
Umulan olmayınca umutlar da başka bahara kaldı..
Ama başka baharı beklemek istemeyen binlerce kişi var… 
Maliye Bakanlığının 13 milyar lira gelir beklediği bedelli askerlik umulanı vermedi. 15 Aralık 2011 tarihinden bu yana yürürlükte olan ve 460 bin kişinin yararlanma olanağı bulunan yasa için  sadece 22 bin 500 kişi başvurdu. 
İlk üç aydaki başvuruların aylık ortaması 5 bin 860 kişiyken, 4’üncü ay sonunda başvurular azaldı ve aylık ortalama da 5 bin 624 kişiye düştü. 
Başvuruların düşük kalmasının, 30 bin liralık ücretin yüksek bulunması ve taksit miktarının da 2 ile sınırlandırılmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Yasadan yararlanma hakkı olan bazı yükümlüler de Haziran 2012’yi bekliyor. Haziran ayında başvuru yapıp ilk taksit olan 15 bin liraya ödeyen yükümlü, ikinci taksiti de 6 ay sonra, Aralık 2012’ye bırakabilecek.
15 Haziran 2012’ye kadar yürürlükte kalacak olan yasa, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla 30 yaşından gün alanları kapsıyor. 30 bin lirayı 2 taksitte ödeyenler hiç silah altına alınmadan askerliklerini yapmış sayılacak. Bedelli başvuruları daha önce de düşük kalmıştı. 
1999’daki yasadan 344 bin kişinin yararlanma hakkı verken, sayı 72 binde kaldı ve yararlanma oranı da yüzde 21 oldu. 1987’de ise 198 bin kişiden 18 bini başvurdu. Oran yüzde 9’da kaldı. 1992’de de, 243 bin kişiden 35 bini bedel parasını ödeyip askere gitti.
Ama asıl başka bir sorun var..Yaş olayı…Birçok kişi yaş nedeniyle bedelliye başvuramıyor; mağdur olduğunu düşünen büyük bir grup var..Her gün onlarca mail… Twit alıyorum o bedelli zedelerden…
Onlar yeni bir düzenleme istiyor..Bedelliden yararlanmak istiyor..Umut istiyor..Çaresizler…Bakanlıktan gelecek bir kıvılcım bile onları rahatlatmaya yetecek ve artacak bile..Belki bakanlıkta uğradığı hüsranı böyle kapatabilecek… 
Peki bu olabilir mi? 
Olup olmayacağını bilemem karar yetkililerimizdedir… Ama ben bakın hergün binlerce nasıl twitler ve mailler alıyorum..Tabi bu sadece bir kaçı… 
Suleyman Dogan ‏ 
Kasım ayından beri gözümüze uyku girmiyor, esimiz, çoluğumuz cocuğumuz buradan gelecek haberi bekliyor.
Bedelli 
Beklenileni Vermedi Başvuru Çok düşük 27-29 Yaş Arası Gençler Mağdur Sesimiz olun... ! Yaş Düşmeli
welox oktay 
lütfen biz #bedelli mağdurlarını da anlatınız bizi de kimse anlamıyor
Bedelli_Yaşı ‏ 
Alev hanım zaten haber yapmanızı rica ediyoruz, tek bir gün, sesimiz duyulsun istiyoruz mağduruz lütfen
cihan burak 
Alev hanım gerçekten mağduruz.Ben öğrenci değil işverenim 27 yaşındayım.Maliye kaydım istensin gerekirse.İşimi kim geri verck.
Alihan can
Alev hanım  mağduriyetimizi lütfen dile getirin..Biz de yararlanmak istiyoruz bedelliden
Serhat temiz
Hayatımızın en büyük  mağduriyetini lütfen dile getirin..Biz de yararlanmak istiyoruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
Alev Gürsoy Arşivi