Bütün acıları kalbimde hissediyorum
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık “Atalarımızdan sadece saç rengini, göz rengini almayız. Aslında yaşamış oldukları acılar, sevinçler ve üzüntülerin tamamı bize genetik kodlarla aktarılır. Geçmişte yaşanan acıların büyük bir kısmını onlar kadar kalbinde hisseden bir kişiyim” dedi
Beylikdüzü Belediyesi, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi’nin 101. yılında, “Ataların Tohumlarına Mirası Yeni Kuşak Mübadillerin Gözünden Mübadele” sergisi ve söyleşisi düzenledi. Beylikdüzü Gürpınar Trakyalılar ve Rumelililer Derneği ile ortaklaşa düzenlenen etkinlik “Yeni Kuşaklara Kalan 100 Yıllık Emanetler Sergisi”nin açılışıyla başladı. Yoğun ilgi gören serginin ardından “Ataların Tohumlarına Mirası Yeni Kuşak Mübadillerin Gözünden Mübadele” söyleşisi düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda mübadele derneklerinin ortak bildirisi okundu. Bildiride “Bizler acılar ile yoğrulmuş geçmişimizden edindiğimiz birikimi ülkemizin yarınlarına aktarmaya, daha fazla sorumluluk almaya hazır olduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Çekilen acılar bir daha yaşanmasın” ifadelerine yer verildi.
Herkesi özlemle yadediyorum
Söyleşinin açılış konuşmasında zorunlu göçün üzerinden geçen 101 yıla rağmen acıların halen dinmediğini ifade eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık “Atalarımızdan sadece saç rengini, göz rengini almayız. Aslında yaşamış oldukları acılar, sevinçler ve üzüntülerin tamamı bize genetik kodlarla aktarılır. Geçmişte yaşanan acıların büyük bir kısmını onlar kadar kalbinde hisseden bir kişiyim. Bu yolda hayatını kaybeden bu acıyı yaşayan bütün insanları rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad olsun” diye konuştu. Gürpınar’da geçmişi 1900’lere kadar uzanan ahşap konutunu Mübadele Konutu olarak ilçeye kazandırmak için çalışmaların kısa sürede bitirileceğini hatırlatan Başkan Çalık, “Ayrıca Gürpınar’da mübadil ailelerin ve evlatlarının bir arada bulunacağı ortamı oluşturmak için bir dernek binası hazırlığımız da var. Çalışmalarımızı kısa sürede tamamlayıp dernek binamızın açılışını da gerçekleştireceğiz. Bu müjdeyi de buradan vermiş olayım. Şimdiden hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
Köklerimize sahip çıkacağız
Gürpınar Trakyalılar ve Rumelililer Dernek Başkanı Gülşah Adar, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek “Yaşanan göç sürecinde ödenen bedeller vardı ve bu bedelleri ödeyenler de atalarımızdı. Hepsinin ruhları şad olsun. Onlar gerçekten çok büyük bedeller ödediler. Bizler ise köklerini arama, geçmişini yaşatma ve sahip çıkma derdindeyiz” şeklinde konuştu
Yaşadığımız acıları unutmayacağız
Moderatörlüğünü Doç. Dr. Yusuf Doğan Çetinkaya’nın yaptığı söyleşide mübadele sürecinin arka planında yaşayan acıları aktaran Prof. Dr. Kemal Arı, “Bu acılardan ders alarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Bir daha bu acıları yaşamamak için sevgi temeli üzerinden mübadeleyi incelemeli ve barış köprüsü oluşturmalıyız” diye konuştu. Yazar Mehmet Emre Toker ise göç eden ailelerin duydukları özlemi aktararak “Terk ettiğimiz yerler bizim hala vatan toprağımız. Bir insanın doğduğu yerlere özlem duyması kadar normal bir şey yok. O yüzden ziyarete gittiğimizde hep toprak getiririz. Yaşadığımız acıları hiçbir zaman unutmayacağız” ifadelerini kullandı.
Söyleşinin ardından Başkan Çalık, katılımcılara plaket ve çiçek takdim etti. Gürpınar Trakyalılar ve Rumelililer Dernek Başkanı Gülşah Adar, mübadelenin yıl dönümü anısına bastırılan pulu Başkan Çalık’a hediye etti.
Çocukları ihmal etmedi
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beylikdüzü Belediyesi tarafından hayata geçirilen gündüz çocuk bakımevlerinde öğrenim gören çocuklar ve aileleriyle de kahvaltıda buluştu. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen kahvaltı programına yüzlerce öğrenci ile anne ve babaları katıldı. Buluşmada çocuklarla tek tek ilgilenen Başkan Çalık ve eşi Zehra Çalık, anne ve babaların da öneri ve taleplerini dinledi.
Evlatlarımız çok kıymetli
Konuşmasında hayata geçirdiği uygulamalar ve projeler hakkında da bilgiler veren Başkan Çalık, Beylikdüzü’nde yaşayan herkese eşit hizmet götürdüklerini ifade etti. “Evlatlarımız için çaba gösteren bir belediye başkanıyım” diyen Başkan Çalık, “Kişinin anavatanı emin olun çocukluğudur. Çocukluğunu mutlu geçiren bir kişi ileride çok faydalı işler yapar. Çocukları mutlu bireyler olarak yetiştirmek hepimizin sorumluluğudur. Ben yerel yönetim olarak bunu yapmak için çaba gösteriyorum. Çocuklara karşı hassasiyetimi bilmeyen yoktur. ‘Kimin için çalışıyorsun’ dediklerinde ilk aklıma gelen emin olun çocuklarımız oluyor. Ben çocuklar, gençler ve kadınların bu toplumda daha iyi noktalara gelmesi için çalışmaya devam edeceğim. Bir toplumda çocuğu, genci ve kadını mutlu ve huzurlu hale getirdiğinizde emin olun toplum da mutlu olur. Her işimizin orta noktasına evlatlarımızı koyuyorum” ifadelerini kullandı.
Beylikdüzü'ne nefes olduk
Çocukların gelişimlerine destek olan projeler üretmeye devam edeceklerini söyleyen Başkan Çalık, “Beylikdüzü'nde bilimden sanata, teknolojiden kültür merkezlerine varıncaya kadar birçok proje hayata geçirdik. Çocuklarımız ve aileleri için kreşler, anne ve çocuk merkezleri yaptık. Biz yaşam vadileriyle, yeşil alanlarıyla Beylikdüzü'ne nefes olduk. Gürpınar ve Yakuplu’da kent ormanı yaptık. Yaşam Bahçemizde ürettiğimiz ürünleri ihtiyaç sahibi komşularımıza ulaştırıyoruz” diye konuştu.
Bizimle yarışmaya kalkmasınlar
Beslenme Saati uygulaması ile tüm Türkiye’ye ilham olan bir projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Başkan Çalık, “Çocukların bu kentin sokaklarında, parklarında, bahçelerinde huzur içerisinde oynayabileceği bir kent inşa etmek için yola çıkmıştık. Bu kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu kentte anneler, çocuklar ve gençler için çalışmaya devam edeceğim. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Belediyecilik bizim işimiz. Belediyecilikte ve belediyecilik hizmetlerinde bizimle yarışmaya kalkmasınlar. Hele Beylikdüzü'nde asla yarışmasınlar” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.