Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

BİR EĞİTİM YILINA DAHA GİRERKEN

BİR EĞİTİM YILINA DAHA GİRERKEN

                   
İlkçağ, Ortaçağ, Yeniçağ, Yakınçağ, Uzay Çağı, derken 2000’li yıllara da Bilgi Çağı adı yakıştırıldı. Evet 2000’li yıllarda bilgi çağında, okuma özürlü bir milletin çocukları olarak yeni bir öğretim yılına daha giriyoruz bu hafta. BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK’ÜN “Vatan çocuklarını iyi bir vatandaş olarak yetiştirmek için klasik tahsil programları arasında yer alan Yurt Bilgisinin ehemmiyeti malumdur.” (18 Ekim 1931) deyişinden bu yana 81 yıl geçmiş. Bir asıra yakın bir zamanda öyle nesiller yetiştirmişiz ki, köşe dönücü, banka soyucu, yetim hakkı yiyici, “Devletin malı dokuz, yemeyen domuz” diyen. Ormanı yok edip kendine villa ya da gecekondu yapan, yapanlara oy uğruna göz yuman. Su havzalarına, devlet arazilerine, vakıf arazilerine sahip çıkıp parselleyip satan. Askerine silah çekip, polisine taş atan. “Adam sende, bana dokunmayan yılan bin yaşasın,” Gemisini kurtaran kaptan”, “Benim memurum işini bilir,” felsefesiyle işini bilen, ayrıca da devletten maaş alan nesiller.

Evet, ahlak kirliliğinin, çevre kirliliğinin baş döndürücü hızla artışının sınır tanımaz özellikte oluşu ve bu sorunun baş aktörü olan insanın bilgili ve bilinçli insan olarak yetiştirilmesi bu yeni dönemin en başta görevi olmalı ve biz STK’lar da bu görevde etkin yer almalıyız. Kadıköy’de kurucusu olduğum DOĞA İLE BARIŞ, BÜYÜKÇEKMECE ÇEVRE KORUMA VE GÜZELLEŞTİRME, DEÇED (Doğa Emanetçileri Çevre Eğitim Derneği) bu çaba içinde çalışmaktadırlar. 1996 yılında Büyükçekmece’de başlattığımız, sevgili dostlar İslam Sadıker ve Yavuz Çengel’in O zamanın valisi Erol Çakır’a proje olarak sunduğu ÇEP (Okullarda Çevre Eğitimi ve Uygulaması) projesi, EYOP (Evden Yeniden Okula) adıyla tahsilini çeşitli sebeplerle yarım bırakmış kişilerin tespiti ve gönüllü öğretmenlerin özel dersler vererek onların tahsilini tamamlamasına destek bu uğurda çabalarımızdır. ÇEP projesinde Kaymakam başkanlığında, Büyükçekmece Belediyesi, STK temsilcisi, Basın temsilcisi olarak oluşturulan ÇEP İlçe Komisyonu Ekim ayı başında toplanarak yeni öğretim yılı çalışma programını yapacaktır. Yazımı dünyanın düzelmesinin insan unsurunun düzelmesine bağlı olduğunu çok güzel anlatan küçük bir mesajla bitireceğim.

Bir baba dünya resmini yaz-boz haline getirmiş, parçalarını karıştırmış ve sonra çocuğuna vermiş. Bütün bunları yaparken küçük çocuğun dünya parçalarını kolay kolay birleştiremeyeceğini düşünmüş. Birkaç dakika sonra odaya geri döndüğünde gözlerine inanamamış. Çocuğun dünya resmini eksiksiz olarak birleştirdiğini görmüş ve şaşkınlıkla nasıl yaptığını sormuş. Çocuk cevap vermiş, dünya resminin içindeki insan resmini düzeltince dünya kendiliğinden düzeldi. EVET!
Dünyanın düzelmesi, yurttaşlık bilincine sahip, bilgili, fikir sahibi, sorumluluk ve yükümlülüklerinin farkında olan, eleştiren, düşünen, hukukun üstünlüğüne ve hukuk devletine inanan, adalet, özgürlük ve eşitlik kavramını özümsemiş, en önemlisi kendini ifade etme cesaretine ulaşmış, haklarını öğrenmiş, yazılı ve sözlü olarak YANLIŞLARA DUR! Diyebilecek, iyi yurttaş, iyi kentli olarak yetişmiş, yetiştirilmiş çocuklar için eğitim alan, eğitim veren, okularımızdaki hizmetlisinden müdürüne kadar, herkese sağlıklı, başarılı, mutlu bir eğitim yılı diliyorum.
Sağlıklı kalmanız dileklerimle.


Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi