İlyas Öztekin

İlyas Öztekin

Bu Saçmalıklar Ne Böyle

Bu Saçmalıklar Ne Böyle


Bir profesör piyasadaki zeytinyağlarının birçoğunun hileli olduğunu söyleyerek zeytinyağı tüketicilerinin kafalarını iyice karıştırdı. Bunu fırsat bilen bir satıcı raftan aldığı yarım litrelik zeytinyağını göstererek bu özel bir imalattır. Bu nedenle fiyatı otuz iki liradır diyor. Özel imalat! İşte burada durmak gerekir. Zeytinyağı sıkma işleminde yeni bir metot bulundu da benim mi haberim yok? Zeytinyağı çıkarılmasında tek bir metot vardır. O da sıkmadır. Bazı köylerde küçük zeytin işletmeleri vardır. O işletmelerde zeytini sıktıkları mengenelerde ya insan gücü, ya da hayvan gücü kullanılır. O işletmelerde zeytinin çekirdeği kırılmaz. Bu yüzden zeytinyağı oldukça saftır. O işletmelerde çuvallara doldurulan çekirdekler zeytinyağı fabrikalarına gönderirler. Fabrikalardaki güçlü mengeneler çekirdekleri kırarak içindeki yağı çıkarırlar. Kabukları bazı işletmelere yakacak olarak satılır. Nasıl ki bir koyunun etinden, sütünden ve dışkısından yararlanılıyorsa zeytin taneleri de koyunlar gibidir. Hem yağından hem de yakıt olarak yararlanılır. Zeytin ağaçları her yıl budatılır. İşe yaramaz dallar kesilir. Kesilen dallar da yakıt olarak kullanılır. Zeytin ağacının odunu ve yaprakları çıra gibi yanar.

Zeytinyağı çıkaran fabrikalar ve diğer küçük işletmelerde çıkarılan yağa hiçbir katkı yapılmaz. Zira alıcılar alacakları yağın saflığını ve asit derecesini mutlaka ölçtürdükten sonra yağı alırlar. Yani zeytinyağını birinci elden fabrikalardan alma şansı olanlar için hiçbir sorun yoktur. Üstelik zeytinyağını çok ucuza alma şansına sahiptirler. Bu şansa sahip olmayanların yapacakları tek şey, aldıkları ürünün TSE onaylı olup olmadığına bakmalarıdır. TSE damgalı olanlardan hiçbir kuşku duymamaları gerekir. TSE damgalı ürünler belirlenen ölçülere uygun değilse TSE o firma ile anlaşmasını iptal eder. TSE damgasını kullandırmazlar.

Piyasadaki zeytinyağlarının birçoğunun karışık olduğunu söyleyerek tüketicileri pahalı ürünlere yönlendirenler neyi amaçlıyorlar? Geçmişte olduğu gibi zeytinciliğe yani bir darbe indirmeyi mi? Geçmişte tüketicileri ayçiçeği ve soya yağı tüketmeleri için yönlendirilmişlerdi. Önerilen yağlar zeytinyağından ucuz olduğu için tüketiciler zeytinyağını çok az kullanır olmuşlardı. Bu olumsuzluğa Gomeller rezaleti eklenince de zeytinciliğimize en büyük darbe indirilmişti. Zeytinyağı kullanıcıları iyice azalınca zeytin ve zeytinyağlarının fiyatı çok düşmüştü. Zeytin toplamanın getirisi maliyetini karşılamayınca yüz binlerce zeytin ağacı sökülerek yakıt olarak kullanıldı. Yakıt olarak kullanılmasının nedeni ise zeytin ağacı keresteciliğe elverişli değildir.

Yıllar sonra zeytinyağının sağlığımıza çok yararlı olduğu anlaşılınca zeytinyağının fiyatı yükselince, arazinin zeytinciliğe elverişli olup olmadığına bakılmaksızın zeytin ağacı dikimi büyük bir hız kazandı. Oysa zeytin tarımı verimsiz, tarıma elverişli olmayan arazilerde yapılmalıdır. Zira verimsiz arazilerde yetiştirilen zeytin ağaçlarının ürününden iki buçuk, üç kilo zeytinden bir kilo düşük asitli yağ elde edilir. Tarıma elverişli verimli arazilerde yetiştirilen zeytin ağaçlarının zeytinlerinden ise altı buçuk yedi kilodan bir kilo yağ elde edilir. Üstelik çıkarılan yağ yüksek asitlidir.

Sağlıklı beslenmede zeytinyağının önemi çok büyüktür. En iyi beslenme tarzı Akdeniz usulü olan beslenme kabul edilir. Aslında Akdeniz tarzı beslenme dedikleri Girit usulü beslenme tarzıdır. Eski Giritliler sofralarından birçok ot türünden yapılan salata ve yemekleri eksik etmezlerdi.

Giritliler İzmir ve çevresine yerleştiklerinde yerli halk Giritlilerin otlardan yaptıkları yemekleri yemelerini çok yadırgamışlardı. Bir gün akıllarınca Giritlileri aşağılamak için bir eşeğin semerine bir pankart iliştirirler ve eşeği valinin konağının bahçesine sürerler. Pankartta Giritliler geldiğinden beri açız diye yazmaktadır. Vali birkaç Giritlinin çağırılmasını emreder. Makamına getirilen Giritlilere siz ot yer misiniz diye sorar? Giritliler otlardan birçok yemek ve salata yaptıklarını söylerler. Bunun üzerine vali yaptıkları yemeklerden kendisine getirilmesini ister. Giritlilerin getirdikleri yemek ve salataları tadan vali yemekleri çok lezzetli bulur. Bunun üzerine çevirin şu pankartı der ve kendi eliyle ya bu otları yemeyen eşekleri ne yapmalı? Diye yazar ve eşeği geri gönderir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlyas Öztekin Arşivi