YÜZDE 56-58 ÇIKIYORUM!

YÜZDE 56-58 ÇIKIYORUM!
Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan “Nüfus Mübadelesi” sonrasında mübadillerin karaya ilk ayak bastıkları yerlerden biri olan Mimarsinan İskelesi’nde tören gerçekleşti.

Törene Belediye Başşkanı Hasan Akgün ve AK Parti Adayı Recep Erol da katıldı. Tören sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akgün, “Onların yaptığı anketleri onlara sorun” dedi. Akgün, AK Parti'nin yaptığı anketlerde yüzde 56-58 çıktığını iddia etti

 

 

30 Ocak 1923’de imzalanan Nüfus Mübadele Sözleşmesi ile Yunanistan’da yerleşik bütün Müslümanlar Türkiye’ye, Türkiye’de yerleşik bütün Rum Ortodokslar Yunanistan’a zorunlu göçe tabi tutulmuşlardı. Aradan geçen 101 yıla rağmen zorunlu göçün acıları dinmedi. İstanbul’da mübadillerin ağırlıklı olarak yaşadıkları bölgelerden birisi olan Büyükçekmece’de bu yıl da anma etkinlikleri duygu dolu anlara sahne oldu. Mimarsinan Mübadele Parkı’nda düzenlenen anma etkinliğine Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, AK Parti Belediye Başkan Adayı Recep Erol, CHP Çatalca Belediye Başkan Adayı Erhan Güzel, Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz, Tepecik Trakya Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay Özcan’ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Denize karanfil bırakıldı

Atatürk Anıtı’na çelenk takdimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Mübadele derneklerinin ortak bildirisi okundu. Sonrasında 101 yıl önce Yunanistan’dan gelen mübadillerin ilk ayak bastıkları yer olan Mimarsinan İskelesi’nde temsili karşılama töreni yapıldı. Zorunlu göç sırasında yaşamını yitirenlerin anısında denize yüzlerce karanfil atıldı. Törenin sonunda Büyükçekmece Belediyesi’nce yaptırılan ve mübadele döneminde zorunlu göçe tabi tutulan mübadilleri Yunanistan’dan İstanbul ve İzmir’e taşıyan “Gülcemal” isimli geminin adını taşıyan sosyal tesisin açılış töreni gerçekleştirildi.

 

Acılar halen dinmedi

Zorunlu göçün üzerinden geçen 101 yıla rağmen acıların halen dinmediğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Mübadele meselesi iki ulus devletin doğmasıyla esasında başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Yunanistan Cumhuriyeti. İşte bu nedenle bölgemizde Büyükçekmece, Çatalca, Silivri civarında çok yüksek düzeyde mübadil aile, mübadillerin torunları olması nedeniyle biz ısrarla bu törenleri bugüne kadar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Büyükçekmece’de kısa bir zaman içerisinde Mübadil Evi ve Mübadele Müzesi inşaatına başlayacağız. Bu dramı ve bu tarihi olguyu belgeleriyle orada yaşatmaya devam edeceğiz. Mübadillerden hayatını kaybedenlerin hepsine Yüce Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

 

Hepsinin yolu açık olsun

Törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, rakipleri hakkında sorulan bir soruya, “Hepsinin yolu açık olsun” cevabını verdi.

AK Parti aday adaylarından Velittin Küçük'ün İYİParti'nin Büyükçekmece belediye başkan adayı olacağı yönündeki iddialar da sorulan Akgün, “Hiçbir parti ve adayla ilgim yok. Yeni projelerimle işim var. Bütün adaylara kolay gelsin. Beni ne İYİ Parti, ne AK Parti ne de operasyonlar ilgilendiriyor. Beni hiçbiri ilgilendirmiyor” dedi. Akgün, AK Parti aday adayı Recep Erol'la ilgili de “Onlar evinde uyurken, sabahlara kadar Büyükçekmece sokaklarında gezmiş bir belediye başkanıyım. AK Parti'nin yaptığı anketleri onlara sorun. Onların anketlerinde yüzde 56-58 çıkıyorum” iddiasında bulundu.

 

NE ORASI VATAN NE BURASI MEMLEKET! 

Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Temiz anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Bugün burada 500 yıl anavatanlarında yaşayıp 100 yıl önce anavatanlarından anayurtlarına gelen neslin torunları olarak Mübadele Sözleşmesi’nin 101’inci yıldönümü için bir araya toplanmış bulunmaktayız” dedi. “Bizler Büyük Mübadele Derneği ve Büyükçekmece Belediyesi'nin katkılarıyla 2011 yılından beri burada her yıl 30 Ocak’ta bu etkinlikleri düzenleyip göç yollarında insanların ölmemesi, savaşların bir daha yaşanmaması için mücadelemizi veriyoruz” diyen Temiz, “Mübadele acı bir dram. Bir yanın öbür tarafta, bir yanın bu tarafta. Ne orası vatan, ne burası memleket. Ecdadının mezarları öbür tarafta. Kendin bu topraklarda yaşam sürdürmeye çalışıyorsun. Özellikle birinci kuşak mübadillerimiz 100 yıl önce bu topraklara adım attıkları zaman çok zor şartlarda, çok zor koşullarda tutunabildiler. Tutunmaya çalıştılar. Biz de üçüncü kuşak mübadiller olarak onların o günkü koşullarda bizlere burada emanet ettikleri yaşamları devam ettirmeye ve onları anmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.