ÇATALCA BALKAN MUHABERESİ

Yazıma bu anlamlı sözle başlamak istiyorum; ‘’Tarihine sahip çıkmayan milletler gelecekte yok olur.’’  Sevgili okuyucularım, 15,16,17,18 Kasımda Çatalca’da görülmemiş yoğunlukta açılış konferans gördük. Resmen 101 yıl önceye döndük. Öncelikle Çatalca Belediye Başkanımız Sn. Cem Kara’ya çok ama çok teşekkür etmek gerek.

Tarihi yeniden yaşattı bizlere. Çoğu Çatalca’lıların unuttuğu Balkan Harbi sırasında kahramanca direnen Türk ordusunun bu eşsiz şanlı direnişini bir kez daha hafızalarımıza kazıttı. Düşünün Bulgarlar, Yunanlılar, Karadağlılar daha bir çok devletin savaş ilan etiği Osmanlı topraklarına o zaman azınlık askerleri Rum Ermeni Askerleri de Omsalı devletini içten vurarak, ya savaştan kaçıyorlar yada düşman saflarına geçip Türk’lere kurşun sıkıyorlardı bu hainler. Hayvanların dahi yiyecek bulamadığı yoğun kış şartlarında kahramanca savaşan şehitlerimize minnettarız. O zamanlar düşünebiliyor musunuz Çatalca düşerse İstanbul tamamen elden gidiyor. Kısaca özetlediğim çatalca muhaberesini unutmamak için, Çatalca Belediyesi muhteşem bir anıt yaptı, tamda yerine. Helal olsun Cem başkana ve ekibine.
 
ÇATALCA KAYMAKAM’INA BRAVO

18 Ekimde Çatalca halk eğitim konferans salonunda Balkan savaşlarıyla ilgili konferans vardı. Sıradan bir konferans diye düşündüm. Herkes yerini aldı Çatalca muhaberesiyle ilgili öyle bir tanıtım filimi hazırlanmış ki hepimiz ağzımız açık izledik. İzlerken ‘’vay be tarihimizi hiç ama hiç bilmiyoruz’’. Bu yüzden  ‘’tarihini bilmeyen toplumlar gelecekte yok olur’’ dedim. Ne kadar doğu değimi? Böylece gerçekleri öğrenmiş olduk. Gerçekten geleceğin süper Valisi boşuna demiyorlar Dr. Nevzat Taşdan için. O kadar detaylı anlattı ki herkes duygulandı.

Ama gönül ister ki sadece daire amirlerine ve öğrencilere izletildiği gibi daha büyük salonlarda, hatta kapalı spor salonlarında halkımıza da böylesi güzel tarihimizi anlatan konuşmaları ve filim gösterilerini de izletmek. Birde bir kitap basılmış bunu konferansta Sn. Kaymakamımız özetle okudu. Bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. O zamanların kaymakamı Bursalı Mehmet Nihat Erkan’ı.1. Harbiye kaymakamı (kurmay yarbay) olan kaymakam bey tamamen kendi günlüğüyle el yazısıyla yazmış, ve yıllar sonra bunu Dr. Nevzat Taşdan araştırıp çıkarmış. Onunla da kalmayıp orjinal Osmanlıca yazısını da aynen kulanmış. Helal olsun… Bu kitabı Çatalca kaymakamlığı sekreterinden ücretsiz alabilirsiniz.

Tarihe sahip çıkanları ayakta alkışlamak gerek. Birde konferansta en güzel sözü söyledi kaymakam bey;şöyle dedi ‘’Arkadaşlar Şanlı Türk milleti fethettiği hiç bir yerde esir halkın namusuna malına mülküne kadınlar kızlarına tecavüz etmemiştir ve bizlerin başını yere eğecek hiç bir olumsuz davranışta bulunmamıştır, bizler Türk milleti olarak asil insanlarız…’’ dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Muyan Arşivi