Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

ÇEVRE SORUNLARI ARTIYOR DÜNYA ALARM VERİYOR

ÇEVRE SORUNLARI ARTIYOR DÜNYA ALARM VERİYOR

Değerli Okuyucular. Yazılarını büyük bir zevkle takip ettiğim Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar uzun bir çevre analizi yapmış. Ben bunu da zevkle okudum. Sizin de okumanızı istedim. Bu bilgileri ne kadar yayarsak okadar çevre gönüllüsü bulma ihtimalimiz artar. Şöyle diyor hocamız: Çok Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.

Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır. Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil. Oysa her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir. Örneğin,

• ÖLDÜREN HAVA KİRLİLİĞİ: 7milyon insanın katili. Dünya sağlık örgütünün (WHO) öngörülerine göre 2012 de 7 milyon kişi hava kirliliği bağlantılı nedenlerden öldü. Bulgular hava kirliliği ile kalp hastalığı, solunum problemleri ve kanser arasında bağlantılar olduğunu vurguluyor (27.03.2014-Cumhuriyet).

• FUKUŞİMA ÇOCUKLARI KANSER OLUYOR. Japonya’daki Fukuşima nükleer felaketinin ardından 3 yıl geçerken bölgedeki çocuklarda tiroid kanserinin arttığı saptandı (11.03.2014-Cumhuriyet).

• TAEK BUNU HEP YAPIYOR. Manisa’nın Köprübaşı ilçesindeki Uranyum yataklarının bulunduğu bölgede radyasyon değerlerinin normalin 140 katı üzerinde olduğunu sonunda TAEK’te saptadı. Söz konusu bölgede 1974-1982 yılları arasında Maden Tetkik Arama Müdürlüğü tarafından deneme amaçlı Uranyum madenciliği çalışmaları da yapılmış (25.1.2014-Cumhuriyet).

• KÜRESEL ISINMAYA KATKIDA DÜNYA İKİİNCİSİ OLDUK. OECD, dünyadaki hava kirliliğini araştırdı. Türkiye sera gazı salınımı artışında Güney Kore’den sonra ikinciliği aldı. Uzmanlar çare için ‘enerji tasarrufu‘ önerdi (16.01.2014-Sözcü).

• SON 11 YILDA 65 HES PROJESİ DAVALIK OLDU. HES projeleriyle ilgili son 11 yılın verileri ortaya çıktı. Bu süreçte toplam 1.365 proje karara bağlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine 65 dava açıldı. En çok dava Artvin, Kastamonu ve Ordu’da ki HES’lere karşı açıldı (9.01.2014-Milliyet).

• HARRAN TUZA TESLİM. Tarımın merkezi Harran ovası, bilinçsiz sulama nedeniyle tuzlanıyor. Ovada her yıl 5.000 ton buğday, 3.500 ton pamuk ve 2.500 ton mısır kaybı yaşanıyor (10.12.2013-Milliyet).

• 12 YILDA KAYSERİ BÜYÜKLÜĞÜNDE ORMAN YOK EDİLDİ. Kontrolsüz şehirleşme, turizm ve otoyol yapımları yüzünden ağaçlar katledildi En çok zarar gören şehir ise İstanbul oldu (27.02.2014-Sözcü).

• AKYAKA’YI ÜZEN ZEYTİNLİK KARARI. Muğla’nın eşsiz doğasıyla bilinen Akyaka’da 20 dönüm zeytinliğin özelleştirilip imara açılmasına yargı izin verdi (18.03.2014-Milliyet).

• ARTVİNDEKİ 45.000 DÖNÜMLÜK ORMAN ALANI TALAN EDİLECEK. Enerji Bakanlığı yargı kararı ve halkın itirazlarına rağmen Orman alanını yeniden maden şirketlerine açmış. 10 milyar $’lık maden çıkarımı söz konusuymuş (17.03.2014-Sözcü).

• KARADENİZDE GİZEMLİ KIZIL: Suya elinizi değdirdiğinizde yakıyor. Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde 3 km’lik kıyı şeridinin kızıl tabakayla kaplanması üzerine analiz için deniz suyundan numuneler alındı (16.02.2014-Cumhuriyet).

• KUŞ CENNETİNDE 9. YANGIN. Silifke de 334 kuş türüne ev sahipliği yapan Göksu deltasında yine yangın çıktı. Yangın nedeniyle 300 dönümlük sazlık alan zarar gördü (20.02.2014-Cumhuriyet).

• TEMA VAKFINDAN TÜM ÇEVRECİLERİ KORKUTAN ÇEVRE RAPORU: 16 Bilim insanının hazırladığı raporda“3. Havalimanı ve 3. Köprü için doğrudan kesilecek orman alanı 8.715 hektar yani 8.000 futbol sahası kadar alana eşdeğer. Bu geri dönülmez bir tahribat yaratacak” deniliyor (26.03.2014-Milliyet)..

Değerli okurlar, sıralamaya çalıştığım çevre felaketlerine karşı halkımızın, sizlerin, STK’ların, tüm yöneticilerimiz ve danışmanları ile yeni seçilen tüm yerel yöneticilerimizin umarım dikkatini çekebiliriz ve de gereken önlemleri de zamanında hep birlikte alırız. Özellikle çevre kirliliği için alınması gereken önlemler ne kadar gecikirse, olası çözümlerinde o kadar zorlaşır. Aksi halde dünyamızı ve onun en güzel ülkesinin doğal yaşam olanaklarını göz göre göre kaybedeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.



Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi