Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

CHP Kadın Kollarını Kapatmalıdır 2!


Dünden devam.

“Kadın Kolları Genel Başkanı” ise; Nispi özerkliği ve yarı bağımsız bir “örgüt” gibi görünür. Lakin oy hakkı olması için burada da tüzük değişikliğine ihtiyaç olabilir.

“Kadından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı” ise; Kayıtsız şartsız Genel Başkana bağlı bir “kol” olarak kalır!

Belki bu durum, Yani Genel Başkan Yardımcılığı “unvan” bakımından Kadın Kolları Genel Başkanını cezp edecektir.

Ancak hiç umulmadık bir şekilde yüzde 33 direk ana kademenin hâkimiyeti altına girecek ve yıllardır özerk yarı bağımsız bir örgüt özlemiyle yanan kadınlarımızın yakaladığı yüzde 33 şansını oldukça geriye atacaktır.


Israrı halinde MYK’da, Genel Başkan, Genel başkan Yardımcıları ve Genel sekreterlik gibi; “Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Genel Başkanlığı” diye temsili bir makam olabilir. Aksi durum olurda “Kadından sorumlu Genel başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı” gibi, aynı kurum içinde hem Genel Başkan yardımcılığı hemde Genel Başkan unvanı taşıyan çelişki yaratan her şeye rağmen MYK’da oy hakkı olmayan varla yok arası bir makam ortaya çıkacaktır…

Kadın ve Gençlik Kolları bu iki kurum “Şayet ki edilecekse” kesinlikle “Genel Başkan Yardımcılığı” unvanıyla MYK’da temsil edilmeyip kendi unvanlarıyla oy hakkı ile temsil edilmeli(!)

Buna şöyle diyebiliriz; MYK üyesi ve Kadın Kolları genel Başkanı veya MYK üyesi ve Gençlik Kolları Başkanı...

Şahsen ben bu çelişkileri son birkaç ay içinde gördüğüm için kadın kolları lağvedilsin diye yazılar yazdım.

Gençlik kolları ise 18-25 yaşla sınırlanarak, gençlerin 25 yaşında milletvekili olma imkânları gibi partilerinde de ana kademe yöneticisi olma hakkını erken yaşta almalıdır…

Evet, biz cinsiyet kotasının sayısal olarak artırılmasını yıllardır savunduk, şimdi ise Kadın Kolları Kaldırılmalıdır diyoruz.

Bunu neden diyoruz ileride yazacağız, ancak ipuçları verelim.

Birincisi lider olmasını bilen bir Kadın Kolları Genel Başkanı %33 ü blok olarak elinde tutabilirse; değil başkan parti içinde hükümdar olur.

İkincisi ve en önemlisi a) 30 yaş altında Gençlik kollarlı seçimi, b) kadın kolları seçimi, c) ana kademe seçimi, d) %33 cinsiyet kotası ayrıcalığı adına kadına tam dört kez ihtiyaç duyulacaktır. Bu durumu delege seçimi olarak düşünün, bakın başınıza neler gelebilir? Hele bir hayal edin, edebilirseniz!

Gençlik Kolları erkek ve kadının tam eşit olduğu kurum olduğu için kadına ve erkeğe eşit sayılarda ihtiyaç olacaktır...

Şayet “Gelenek haline geldi” deyipte lağvetmezse; PM’ye seçilen bayanlar içinde en yüksek oyu alan hanım üye, MYK’ya alınıp kadını temsil eden bir konuma getirilmeli.

Evet, Kadın Kolları olmamalı çünkü kadın ana kademede %33 ile zaten temsil ediliyor...

Kısacası CHP en iyisini, en güzelini, en doğrusunu ve en hakkaniyetlisini yapmanın yolunu bulmalıdır…

 


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi