CHP NEREYE?-2

Öngörüsüzlükten midir,strateji hatasından mıdır ya da başka nedenlerle midir bilinmez ama epeydir CHP,dümeni kilitlenmiş gemi gibi sürükleniyor;rotasız yol alıyor.Gündem oluşturamıyor,iktidarın gündemini eleştirmekle zaman harcıyor.Oysa ülkenin ateşle imtihana sokulduğu bu sözde barış sürecinde anamuhalefet partisi her zamankinden daha çalışkan,daha tutarlı,daha uyanık ve  güven verici bir tutum içinde olmak zorunda olmalıdır.
CHP,ortaya çıkan bir yurt sorunu karşısında,o sorun hakkında etraflı bilgiye sahip olmadığı,sorunla ilgili hazır dosyası bulunmadığı için ilk etapta ya konuya müdahil olamıyor ya da soruna yanlış yaklaşımda bulunuyor veyahut da bir süre bekliyor.Böylece kitlelerle bağ kuramıyor,halka umut aşılayamıyor.Yani etkili güncel siyaset yapamıyor.
Birkaç örnek: Kürt ve terör sorunu otuz yıldır ülkeye kan kaybettirirken CHP,1989’da hazırladığı “Kürt Sorunu Raporu”nu,aradan geçen 24 yılda güncelleyerek ülkenin  önüne koyamadı.PKK ile el altından yapılan görüşmelerin yanlışlığını tekrarlamak dışında topluma bir alternatif sunamadı;barış sürecini yönlendiremedi; bu  sürece müdahil olamadı.
Terör sorununun çözümü için derinlemesine inceleme-araştırma  yapmadan ortaya attığı iki öneriye de iktidar sahip çıkıp ikisini de uygulamaya koyunca CHP,kendi önerisi olan ”Akil İnsanlar Komisyonu” kurulmasına da,süreci izlemekle görevli olacağı söylenen “Meclis Araştırma Komisyonu” na da karşı çıktı.
Böylece CHP,geçekçi temellere dayandırmadan alel acele ortaya attığı kendi önerilerinin geçersizliğini bizzat kendisi ilan ederek inandırıcılığını zedeledi,güven kaybetti. 
Silivri tutsaklarına bakışı da tutarlı,inandırıcı değil CHP’nin.Kendi Milletvekilini  zindandan kurtaramayan CHP,topluma güven aşılamakta zayıf kalıyor. Balyoz ve Ergenekon’a bakışını netleştiremiyor,bu tertibe bütün gücüyle karşı koyarak toplum nezdinde etkili olamıyor.İnsanlar ülkenin dört bir tarafından Silivri’ye akarken bütün milletvekilleriyle orada olamıyor,olup da iktidarın gadrine uğramış olan yurtseverlere umut olamıyor.
CHP,kendi yaptırdığı araştırmanın gösterdiği doğrultuda ,seçmen tabanının istediği biçimde  siyaset yapmıyor,yapamıyor.
CHP ne yapmalı? Bu parti bir süre içine dönerek ortak akılla yanlışlarını,eksiklerini saptamalı;kitlelerle buluşacak sıtratejiler belirlemelidir.Çünkü sırtını küresel güçlere veren,alabildiğine dini kullanan,kamu olanaklarını yoksul bıraktığı insanlara rüşvet olarak dağıtan rakibi parti,seçimlere hep 2-0 önde giriyor.CHP,mevcut performansını üçe katlayarak ancak öne geçebilir ve ülkeyi bu badireden kurtarabilir.Koşullar buna çok müsait.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi